REVIEWDenon

Denon DCD 2000 AE

Kilian Bakker | 17 januari 2008 | Denon

Tijdens het uitpakken van de fabrieksnieuwe DCD 2000 AE wist deze speler al indruk te maken met zijn flinke gewicht. Het uiterlijk design kan worden omschreven als rustgevend minimalistisch, want er is hier geen sprake van de bij sommige oosterse merken onvermijdelijke overdosis van toeters en bellen. De DCD 2000 AE heeft juist een overzichtelijk front met een centraal geplaatst loopwerk. Links van de CD-lade bevinden zich naast de aan/uit toets nog twee toetsen voor `SACD Setup` en `Pure Direct` met daarboven LED’s voor de indicatie van Advanced AL 24 en SACD. Met SACD Setup kan er worden gekozen tussen "CD" en "Stereo". Dit houdt in dat de gebruiker bij het afspelen van een SACD kan kiezen tussen de CD-laag (CD) of de High Definition SACD-laag (STEREO). Met de Pure Direct toets wordt de slaapfunctie van het display ingeschakeld. Rechts van de lade bevinden zich de open/close, Play/Pause, Stop en Skip toetsen en onder de lade bevindt zich het display.

Op de achterzijde bevinden zich de twee ver uit elkaar staande en kwalitatief mooie Cinchbussen van de analoge uitgang, met daarnaast zowel een optische als een coaxiale digitale uitgang. Als lichtnetaansluiting doet een degelijk twee-pins IEC blok dienst, wat eventueel gebruik van audiofiele lichtnetkabels mogelijk maakt. Voor deze recensie werd van de standaard meegeleverde (en overigens degelijke) IEC kabel gebruik gemaakt. De algehele constructie is van bovengemiddelde kwaliteit, met uit dik aluminiumprofiel vervaardigde front- en zijpanelen. Het chassis is niet alleen degelijk maar ook vrij `dood`, iets wat bij intensief bekloppen al gauw duidelijk wordt.

Achter de rustig lopende schuiflade schuilt het door Denon zelf ontwikkelde `Original Drive Mechanism` (ODM) waarin een speciale borstelloze motor met een extra korte as (voor verhoogde stabiliteit) is verwerkt. Ook de laser pick-up is ontworpen met een verbeterde afleesstabiliteit als uitgangspunt waarbij het lasermechanisme zelfs uit verschillende resonantiearme materialen is vervaardigd. De D/A converter maakt gebruik van differentiele schakelingen en één enkel analoog `FIR` filter in de uitgang. Als DAC-Chip (voor CD weergave) is gekozen voor de Burr Brown PCM 1790 24 bit/192 kHz IC.

Denon dvd2000ae

Voor de analoge en digitale schakelingen worden twee aparte voedingstrafo`s gebruikt waarbij de trafo voor de analoge trap is voorzien van OFC koperwikkelingen. Beide trafo`s zijn op gietaluminium blokken gemonteerd en het chassis is opgebouwd uit maar liefst 3 lagen voor de bovenzijde en 2 lagen voor de bodem, waarmee oppervlakte resonanties tot een minimum worden teruggebracht, aldus Denon. Zelfs de zijpanelen bestaan uit 2 lagen, zodat in combinatie met de centrale locatie van het ODM loopwerk een stabiel geheel is gevormd. De DCD 2000 AE meet 13,7 bij 43,4 bij 33,5 centimeter (H X B X D) en legt een niet gering gewicht van 13,3 kilo in de schaal. De (maximale) analoge uitgangsspanning is exact 2 volt, en de afwerking is Denon`s `Premium Silver`. De DCD 2000 AE wordt geleverd met een prettig werkende afstandbediening en een multitalige handleiding die van duidelijke lijntekeningen is voorzien.

MERK

EDITORS' CHOICE