REVIEWWharfedale

Wharfedale Diamond 9.1

Kilian Bakker | 15 mei 2008 | Wharfedale

Toen begin jaren 80 de vraag naar betaalbare en compacte luidsprekers toenam besloot Wharfedale om een weergever met een ongekende `value for money` te ontwikkelen. De Diamond was geboren en bleek een groot succes. Zou de huidige Diamond-lijn nog steeds kunnen schitteren?




Wharfedale

Gilbert Briggs was grotendeels verantwoordelijk voor Wharfedale`s wereldfaam in de vroege jaren van dit Britse oer-merk. Het in 1932 opgerichte Wharfedale kreeg zijn naam van een in Yorkshire gelegen vallei waar de `Wharfe` rivier doorheen stroomt. Zoals we reeds in eerdere artikelen hebben aangegeven zijn onze Britse buren heel goed in het bedenken van aparte benamingen en dat is ook bij Wharfedale een ware traditie geworden. De namen van grotere modellen eindigden vroeger vaak op `-dale`, zoals het oude vlaggenship Airedale. Wharfedale heeft nu een nieuwe Airedale lijn waar men kan kiezen uit een traditioneel ogend model en een meer modern vormgegeven model met de naam `Neo`. Het type Diamond bestaat ook al aardig wat jaren (sinds 1981) en de naam geeft duidelijk aan dat men bij Wharfedale meer dan een standaard instapmodel in gedachten had toen de eerste Diamond werd ontwikkeld. De huidige Diamond lijn volgt dat idee maar wordt vervaardigd uit materialen die 25 jaar geleden nog niet beschikbaar waren of wellicht te kostbaar zouden zijn geweest.


De Diamond 9.1

De 9.1 is het tweede model uit de huidige Diamond lijn (er is nog een kleiner zusje, genaamd 9.0) maar kan met zijn afmetingen van 29.6 centimeter hoog bij 19.4 breed en 27.8 diep toch zeker compact worden genoemd. De klankkast heeft een boegvorm waarbij de twee zijwanden via een ronding aan de achterzijde naar elkaar toelopen. Hierdoor ontstaan minder staande golven en wordt de rigiditeit van de kastconstructie verhoogd. Aan de achterzijde bevindt zich een apart ogende connectorplaat die smal en verticaal is uitgevoerd (een breed paneel zou op een dergelijke kastvorm immers niet passen). De vergulde en geĂŻsoleerde Bi-Wire connectoren zijn een V-configuratie gestaffeld opgesteld zodat spade-connectoren goed kunnen worden aangebracht. Ook 4mm banaanpluggen kunnen worden aangesloten nadat de plastic CE-dopjes zijn verwijderd.

MERK

EDITORS' CHOICE