Wilson Benesch Square One

Kilian Bakker | 12 februari 2009 | Wilson Benesch

Wilson Benesch werd in 1989 opgericht door Craig Milnes en Christina Milnes met als doel, het vervaardigen van de ultieme platenspeler en toonarm. Alhoewel die twee analoge producten niets minder dan revolutionair waren, was het de A.C.T. One Luidspreker waarmee Wilson Benesch zichzelf definitief op de internationale audiokaart zette.

De A.C.T. One had een unieke boegvormige klankkast bestaande uit een koolstofvezel-composiet terwijl de units waren gemonteerd tegen een rigide metalen montageplaat. Die constructie droeg bij aan een zeer zuiver fasegedrag en is als uitgangspunt gebruikt voor het ontwerp van meerdere WB weergevers.

Wilson-Benesch Square One

In 2006 introduceerde Craig Milnes de Square series, een meer betaalbare serie luidsprekers met een kubistische vormgeving (vandaar de naam) en een M.D.F. klankkast. Men wilde bij Wilson Benesch geen conventionele constructie met relatief hoge verliezen en kleuring maar juist een simplistisch, zelfcorrigerend systeem. De Square One is niet alleen kubistisch vormgegeven maar heeft ook een vrij compacte klankkast wat qua rigiditeit in zijn voordeel werkt. Door het beperkte interne volume zal compressie echter roet in het auditieve eten gooien, met de achterwand als grootste obstakel. In plaats van meer akoestische en mechanische demping van de achterwand is de Square One aan de achterzijde van een ABR (Assisted Bass Radiator) voorzien.

De passieve ABR heeft een composiet membraan met een oppervlak wat 75% van de achterzijde beslaat. Dankzij de ABR kan de achterwand van de Square One meebewegen met de achterwaartse energie van de mid/laag unit. Het resultaat: minder compressie en resonantie, wat de weergave van zowel lage als middentonen ten goede komt, aldus de fabrikant. Men zou het kunnen zien als een geavanceerde versie van dunwandige `lossy` klankkasten die als het ware mee-ademen met de opgebouwde druk in plaats van zich er tegen te verzetten.


EDITORS' CHOICE