REVIEWVelodyne

Velodyne SPL 1200 Ultra subwoofer

In 2008 heb ik met plezier twee Velodyne subwoofers aan de tand gevoeld. Op het kleinste model, uit de SPL serie R, had ik enige kritiek, die voornamelijk te maken had met de user interface. Deze bestaat uit het tellen, hoeveel keer een LED oplicht om zo te weten komen, welke stand ik selecteer. De sub werkte correct en ik beleefde er veel plezier aan, maar ik heb nooit kunnen wennen aan de wijze van instellen.

Misschien was dat onbedoeld de reden dat ik de kleine sub niet aansloot in een zeer kostbare installatie en alleen liet werken in een bescheidener opstelling. Het kon evengoed te maken hebben met de geweldige kwaliteit van de grote, veel duurdere broer. Ieder apparaat in zijn eigen waarde laten en geen appels met peren vergelijken. Inmiddels heeft Velodyne een upgrade gedaan van de SPL serie R naar de SPL Ultra, en is mijn grote set “een beetje anders”. Reden genoeg voor een hernieuwde korte kennismaking met het merk, als toevoeging aan de eerdere recensie die te vinden is op deze website.

Velodyne SPL Ultra

De SPL 1200 Ultra meet 39 x 38 x 41 cm en is daarmee bescheiden van afmeting. Met de stekkers aangesloten hoeft u slechts rekening houden met een diepte van minder dan 50 cm. Het is een gesloten behuizing, die naar achteren taps toeloopt, wat mooi aansluit bij veel moderne speakers, waaronder types van Dali, Focal of Sonus Faber. De kast is afgewerkt in hoogglans zwart of kersen houtfineer.

De motor wordt gevormd door een 12 inch woofer, die achter zich een versterker heeft van 1200 Watt continu, met een piekvermogen van 2400 Watt. De versterker is van signaal te voorzien via een luidsprekeraansluiting of via een lijningang. De woofer heeft een uitgang voor satellietsystemen. In de kast vinden we bovendien een equalizer om de woofer aan te passen aan de luisterruimte. Dat gaat heel eenvoudig. De meegeleverde meetmicrofoon stelt u op, waar uw favoriete luisterplek is. U sluit hem aan op de subwoofer. Op de eveneens meegeleverde afstandsbediening kiest u voor EQ en de woofer gaat nu bastonen uitsturen, meten wat de frequentierespons is en zichzelf in luttele seconden instellen op de luisterruimte. Daarmee worden boembas, staande golven en andere nare verschijnselen voorkomen.


EDITORS' CHOICE