REVIEWDenon

Denon DCD 2010AE

In een eerdere HiFi.nl recensie werd de Denon DCD 2000AE door ondergetekende besproken, een tamelijk `sophisticated` ontwerp met navenante prestaties. De opvolger van een baanbrekend ontwerp krijgt vaak wat subtiele electronische tweaks en cosmetische aanpassingen mee want aan een goed concept moet men niet teveel tornen, toch? Denon ziet dat blijkbaar anders. De opvolger, DCD 2010AE genaamd, is namelijk een vrijwel geheel nieuw ontwerp met een nog indrukwekkender digitaal circuit dan dat van zijn geliefde voorganger.

Denon is altijd één van de grootste voorvechters van multibit-DAC`s geweest en het moederbedrijf Nippon Columbia heeft heel wat baanbrekende uitvindingen op haar conto staan, zoals PCM (Pulse-Code Modulation). Alpha Processing is een latere Denon vinding die de digitale audiowereld op zijn kop zette. Alpha staat voor Adaptive Line Pattern Harmonised Algorithm; hiermee wilde Denon de typische kwantiseringsruis van digitale audio elimineren.

Denon DCD 2010AE

Met het eerste Alpha systeem kon 16 bit data met een 20 bit resolutie worden weergegeven. Toen Super Audio CD bestaansrecht had verworven werd er bij Denon een lijn SACD-spelers ontworpen, maar niet zonder het weer op hun eigen manier te doen. De DCD 2000AE werkt met `Advanced AL24 Processing`. Dat is in feite een doorontwikkeling van Alpha, met een 24 bit omzetting. Het Advanced AL24 systeem maakt gebruik van een geavanceerde `DSP processing` waarmee een betere weergave van microdetail, ruimtelijkheid en het dynamisch bereik wordt gerealiseerd, aldus de fabrikant.

MERK

EDITORS' CHOICE