REVIEWPSB Speakers

PSB Imagine Mini

Vaak wordt bij de term luidspreker gedacht aan een grotere vloerstaande weergever, zeker als het gaat om audiofiele weergevers. Maar er is ook een flinke markt voor kleinere speakers. Voor die mensen die van muziek of geluid tijdens een film willen genieten maar niet de ruimte of inrichting hebben om vloerstaande weergevers te kunnen plaatsen is de markt van monitor- of boekenplankluidsprekers groot. Ik testte voor Hifi.nl de PSB Imagine Mini, een kleine set weergevers met een groots verhaal.

Dat kleinere weergevers een leuke of goede weergave kunnen hebben wordt bewezen door de goede omzetten in deze markt. Recente successen werden geboekt door onder andere Boston Acoustics met hun A26, de bekende Rogers monitoren en al haar afgeleide speakers of Dynaudio met diverse kleinere succesvolle luidsprekers. Om maar een paar van vele hardlopende producten in deze maat weer te geven. Het Canadese PSB heeft hun Imagine serie ook uitgebreid met een kleine luidspreker, de Imagine Mini.

Aan de overzijde van de oceaan, in heel Noord-Amerika, is PSB Speakers al jaren een begrip en in Europa timmert het merk inmiddels ook al aardig aan de spreekwoordelijke weg. De Imagine-lijn van PSB kan stoelen op het resultaat van jarenlange ervaring en onderzoeken van geestesvader en oprichter Paul Barton. Net als de vorig jaar uit dezelfde lijn door collega Max Delissen gerecenseerde Imagine T (tower) mag de kleinste telg uit het assortiment van PSB zich gecompleteerd zien van verfijnde technieken die gezien de prijskaart van de speaker als luxe aangemerkt mogen worden.

Opbouw en specificaties
Het eerste dat opvalt aan de PSB Imagine Mini is het gewicht. Per luidspreker heb je als gebruiker namelijk drie kilo in de hand, terwijl de speaker niet groter is dan een kleine stapel dvd’s. Net als de grotere weergevers uit deze serie is de Mini verkrijgbaar in diverse hout- en lakafwerkingen. Maar liefst vijf keuzes heeft de eventuele koper, glossy wit of zwart, black ash, dark cherry en walnut wood veneer maken de keuze ruim, waar vaak enkel wit of zwart als optie wordt geboden. Ook is deze ‘dwergspeaker’ voorzien van de luxe gegoten baffle, vijf lagen gelamineerd hout die naar achteren rond naar binnen toe lopen om ongewenste kastresonanties te voorkomen en dezelfde gegoten rubberen voet die naar achteren doorloopt en de luidsprekeraansluitingen netjes verbergt. Bijpassende stands behoren natuurlijk tot het optiepakket van het merk.

Intern kent de Mini ook genoeg techniek. Net als in zijn grotere broers wordt het hoog vanaf 2200 Hz geleverd door een met ferrovloeistof gevulde titanium dometweeter. Voor het laag, dat volgens de meegeleverde specificatielijst zelfs tot 55 Hz diepte moet gaan (+- 3 dB) werkt een 10 centimeter (4’) grote gelige woofer vervaardigd uit polypropyleen met een rubberen ophanging. Deze is voorzien van een speciaal voor de Mini ontworpen dubbele magneet en een keramiek/ klei opbouw. Dit laag mag gezien de kleine maat van de weergever (14 x 23 x 21 cm afgerond) best opmerkelijk genoemd worden. De grille is afneembaar. PSB Speakers geeft een gevoeligheid op van 87 dB en een impedantie van 6 Ohm. De in de Engelstalige gebruiksaanwijzing aanbevolen 10 tot 80 Watt versterking suggereert dat de Imagine Mini meer voor kleinere ruimtes geschikt is of voor ondersteuning van het geluid op een PC. Maar een kleine (woon)kamer of een toepassing als surroundweergever lijkt me ook geen enkel probleem.

MERK

EDITORS' CHOICE