Inleiding
Zo eind 2002 heb ik het genoegen gehad een Homecinema combinatie van Marantz en Celestion te mogen beoordelen. Met als enige nadeel het tijdgebrek in deze toch wat hectische periode aan het einde van het jaar. Daarnaast is de mogelijke invloed van het uitvoerig tafelen op de beoordeling niet geheel uitgesloten ;-)
De Marantz DV4300 zal zorg gaan dragen voor de uitlezing van de DVD-tjes en CD-tjes. De Marantz SR4300 zal deze signalen gaan decoderen en/ of versterken. De omzetting van deze stroompjes in geluidsgolven zal worden verzorgd door de AVP 305 speaker set van Celestion.
Zowel Marantz en Celestion zijn al vele jaren een vertrouwde naam in de Hi-Fi wereld en de verwachtingen zijn dan ook hooggespannen als ik eind 2002 een Home Cinema set bestaande uit beide merken thuis heb staan. Hoe zal de samenwerking zijn tussen deze van oorsprong Japanse en Britse componenten?
De Marantz combinatie
De DV4300 is een champagnekleurige slanke speler met de mogelijkheid tot het afspelen van DVD, CD, CD-R/RW en MP3. Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar wat ik altijd automatisch als eerste doe, bij het zien van nieuwe apparatuur, is het betasten van de bedieningstoetsjes. “Kijken doe je met je ogen” gaat voor mij dus duidelijk niet op. Op deze manier probeer ik, waarschijnlijk onbewust, een eerste indruk te krijgen van de degelijkheid van het apparaat. Het eerste ”lichamelijke contact” zal ik maar zeggen. Dit valt bij de DV4300 een beetje tegen. De “skip” en “search” toetsjes lijken met een rubbertje te zijn bevestigd, zo makkelijk zijn ze in het front heen en weer te bewegen. Natuurlijk weet ik dat dit geen problemen hoeft te geven bij de juiste werking. Het voelt alleen niet zo goed aan. Ja, ja, ik ben een echt gevoelsmens. De overige toetsen hebben dit gelukkig niet. Het frontje heeft een aluminium look maar blijkt in werkelijkheid van plastic. Het doorzichtige donkerrode frontje van de lader valt bij mij ook niet in goede aarde. Het ziet er naar mijn inziens iets te speels uit.
Voor een speler van zo’n EURO 499, -- valt de eerste “uiterlijke” indruk een beetje tegen. Echter, over de innerlijke kwaliteiten van de machine geen onvertogen woord, dit ziet er allemaal erg netjes en overzichtelijk uit. Om de klank- en beeldkwaliteiten te kunnen waarnemen en beoordelen zal eerst het nodige aansluitwerk moeten worden verricht.
Dit begint bij de SR4300. Deze AV-receiver maakt bij mij een hele andere eerste indruk. Allereerst het gewicht, dat is niet misselijk, zo’n 11 kg netto. De opbouw van het front is duidelijk. Opvallend zijn de twee grote “ogen”, een voor het instellen van het volume en een voor de keuze van de surround mode. De “mond” wordt gevormd door de bron selectie toetsen. Het front bestaat ook hier uit kunstof met aluminium look. Waarom wordt er bij een apparaat van zo’n formaat niet gekozen voor een aluminium front? Dit wordt me later pas duidelijk nadat ik op de prijslijst zie dat het om een apparaat gaat dat wordt aangeboden voor een consumenten advies prijs van slechts 549 Euro.
Draaien we de receiver om, dan hebben we het overzicht op de aansluitingen. Dit alles ziet er overzichtelijk uit en voorziet in alle benodigde aansluitingen. De luidspreker schroefconnectoren zijn solide uitgevoerd en het gebruik van banaanstekkers is ook mogelijk. Dit is overigens wel aan te raden bij een zo’n grote hoeveelheid aan kabels.
Â
De verbinding tussen het stopcontact en de receiver vindt plaats via een los meegeleverd netsnoer wat ook een goede, degelijke indruk maakt.
Tevens is er een 220V aansluiting voorzien, wat ideaal is voor het aansluiten van een externe bron, de DVD-speler bijvoorbeeld. Toch weer een kabeltje minder dat hinderlijk in het zicht kan lopen.
Na het verwijderen van de cover valt direct op dat alle ruimte rijkelijk en ook overzichtelijk gevuld is. Links zien we de voedingstrafo die erg zwaar is uitgevoerd. Dit is ook nodig als we weten dat er een zestal eindversterkers mee gevoed moeten worden van elk 80 Watt RMS vermogen! Ja, u leest het goed:Â zes eindversterkers. Deze zesde eindversterker zorgt ervoor dat de versterker er toe instaat is om 6.1 kanalen weer te geven, wat naar mijn inziens uniek is in deze prijsklasse. Het grote koelblok bevindt zich aan de voorzijde van het apparaat over de gehele breedte. Het koelblok is zo groot uitgevoerd, dat een koelventilator niet nodig is. Gunstig, wetende dat ventilatoren een hinderlijk geluid kunnen veroorzaken.
Mijn eerste indruk van deze AV-Receiver stemt erg positief en mijn nieuwsgierigheid is dan ook zeker gewekt. Â