Misschien is het u ook opgevallen maar het heeft de afgelopen weken vaker geregend dan normaal het geval is. Mogelijke oorzaak hiervan is de grote hoeveelheid luisteruurtjes die ik doorgebracht heb met de nieuwste loot aan de stam van het Canadese luidsprekermerk Totem Acoustic.
De door mij gebruikte luidspreker heet namelijk “Rainmaker”. Een naam die in ons kikkerlandje, waar toch al genoeg regen valt, misschien niet echt positieve associaties oproept maar wel goed past in de Totem lijn. Totem is een naam die zijn oorsprong vindt bij de indianen van Noord Amerika. Ziet u de indianen al rondom de totempaal dansen met een Rainmaker speaker in de handen………….. Naast de set Rainmaker’s, een 2-weg monitor speaker van relatief bescheiden afmetingen, bracht Martijn Lavrijsen van importeur Joenit ook nog een set Partington Klout stands ter aanvulling. Het betreft een set prototypes in de kleur zilvergrijs, de definitieve versie zal iets afwijken van de exemplaren op de foto’s. De uiteindelijke versie heeft bovendien een iets betere verhouding tussen de zuilen en de boven en onderplaat. Martijn had een set bij zich in de kleur zwart en liet deze aan mijn vrouw zien ter vergelijk met de prototypes en zij twijfelde geen moment over haar voorkeur, de uiteindelijke versie won glansrijk. Nog diezelfde avond maakten mijn eigen speakers plaats voor de Rainmaker`s om in te spelen.
Rainmaker
De nieuwe Rainmaker is een monitor speaker die qua prijs aan de onderkant van het Totem assortiment geplaatst is. Met een vanaf prijs van 1149 euro per paar moet de Rainmaker alleen de Dreamcatcher en Mite onder zich dulden. Met een kastinhoud van 9 liter is de Rainmaker groter dan mijn eigen Spendor monitors en bovendien is de Rainmaker voorzien van een basreflexpoort aan de achterzijde. Alles bij elkaar zou dit in theorie moeten leiden tot een voller en dieper doorlopend laag ten opzichte van de Spendor speakers. Dat dit niet altijd opgaat, bewezen de eerder door mij geteste Meadowlark Swallow en Audio Spectrum Sirene, beide ook groter dan mijn eigen speakers. Bij Totem verwacht ik juist te worden verrast door diep en strak laag. In het verleden heb ik mij namelijk op diverse luistershows verbaasd over de grote hoeveelheid strak en diep laag wat ontwerper Vincent Bruzzese uit de verschillende Totem modellen weet te peuteren. Onderdeel van de Totem ontwerpfilosofie is een relatief lichte kast die intern verstevigd is met dwarsverbindingen en zwaluwstaartverbindingen. Ook wordt bij de Rainmaker en de duurdere Totem modellen gebruikt gemaakt van het bijzonder dure maar uiterst effectieve boronsilicaat als dempingmateriaal. Het totale gewicht van de Rainmaker komt op 5,8 kg wat gezien het formaat van 355x173x230 mm. inderdaad niet veel is. De ooit door mij gebruikte Monitor Audio Studio 2se speakers lieten ondanks hun veel kleinere afmetingen een dikke 10 kilo op de schaal noteren. Dat laat zien dat niet iedere luidsprekerfabrikant dezelfde weg bewandelt om tot een optimaal resultaat te komen, voor alle oplossingen is wat te zeggen. Standaard is de speaker uitgevoerd in mahonie of zwart fineer, tegen meerprijs behoren kersen en esdoorn te de mogelijkheden. De afwerking van de speakers is uitstekend, met mooi afgeronde kanten en stevige bi-wire aansluitklemmen aan de achterzijde. Het cross-over over punt tussen woofer en tweeter is 2,3kHz en het opgegeven frequentiebereik loopt van 42Hz tot 20kHz. Standaard zijn de speakers niet voorzien van fronten, deze zijn tegen meerprijs leverbaar. Prettig om te weten wanneer u, net als ik, nog in de kleine kinderen zit. Wel is de tweeter voorzien van een soort gaas beschermkapje om ongelukken te voorkomen. De speakers zijn magnetisch afgeschermd voor gebruik in hometheater toepassingen, dan liefst aangevuld met een center en subwoofer uit de Totem range.
Opstellen en aansluiten
Hoewel Martijn een set stands mee had genomen ben ik in eerste instantie begonnen met de speakers op mijn eigen 60 centimeter hoge Target TR60 stands te plaatsen, een relatief lichte en vrij goedkope stand. Op die manier zou ik later in de gelegenheid zijn het effect te noteren van de veel zwaardere en speciaal afgevulde Partington Klout stands, om te luisteren wat een mooie stand nog toe kan voegen aan de prestaties van de Rainmaker. Als bron diende de in een andere recensie besproken Marantz DV6400 en de door Audiomart gemodificeerde Marantz DV6400 multispelers en mijn Clearaudio Champion draaitafel. Voor de versterking zorgt de inmiddels genoegzaam bekende Naim set en de Clearaudio Basic phonotrap. Alle gebruikte interlinks zijn van Siltech uit de G3 serie, ook de bi-amp/bi-wire luidsprekerkabels zijn van Siltech, type New-York. In overleg met Martijn werden de speakers in eerste instantie op dezelfde plaats opgesteld als waar normaal gesproken mijn Spendor speakers staan. Ruim 2 meter uit elkaar, ongeveer 25 centimeter van de achterwand en ruim 80 centimeter van de zijmuren. De speakers werden niet ingedraaid maar straalden recht vooruit. Later is er nog wat geexperimenteerd met meer of minder indraaien en de afstand tot de achterwand maar daarover wat meer in het luister gedeelte.