Als mijn twee grote aartsvijanden. Zo heb ik stof en statische elektriciteit altijd ervaren. Tenslotte ben ik opgegroeid in een tijdperk waarin vinyl onbetwist gold als de meest belangrijke geluidsbron. Altijd was er de strijd met die twee nimmer aflatende aanvallers en ik heb in de loop der jaren dan ook alle mogelijke mij ter beschikking staande middelen in de strijd gegooid. Borstels, doekjes, meelopende kwastjes en katrolletjes in alle mogelijke varianten. Tot het beschieten van de LP met een Milty Zerostat pistool toe.
Sindsdien is er veel verbeterd op het gebied van vinylweergave. Niet alleen staan de platenspelers, armen, elementen en phonotrappen van tegenwoordig op een hoger niveau, ook op het gebied van preventie en onderhoud van het kostbare vinyl zijn de mogelijkheden toegenomen. Ongeacht of het nu om oud of nieuw vinyl gaat, het is gemeengoed geworden dat de plaat gewassen en in een schone binnenhoes gedaan wordt. Hierdoor alleen al verdwijnen veel van de kraakjes, plopjes en tikjes die het luisteren vroeger begeleidden. Verder maken audiofielen het draaiplateau steeds vaker stofvrij voordat ze er een LP opleggen. Of ze hebben zelfs een stofkap waar ze tussen de luistersessies hun kostbare vinylaltaar mee afschermen.
Daarnaast zijn de genoemde borstels, doekjes, kwastjes etc. ook heden ten dage nog steeds veel gebruikte wapens in de strijd tegen stof en statische elektriciteit. En toch, en toch, en toch; helemaal uitgeroeid zijn de twee agressors niet. Factoren die daar invloed op hebben zijn o.a. het klimaat, de seizoensinvloeden, de mate waarin het huis geïsoleerd is etc. Natuurlijk kan er met huis, tuin en keuken middeltjes al veel bereikt worden. Met een grote, water vragende plant in de luisterruimte, of met bakjes water aan de daar aanwezige radiatoren, kan de vochtigheidsgraad wel degelijk beïnvloed worden. Maar de ware audiofiel is in het kader van het nimmer eindigende streven naar maximale geluidskwaliteit toch geneigd om te zoeken naar een specifiek voor dit doel ontwikkelde accessoire.
Furutech
Als er één merk in staat moet worden geacht om zowel stof als statische elektriciteit de genadeklap toe te brengen dan is het dit wel. Alle producten die het in 1988 opgerichte Japanse merk op de markt zet zijn er op gericht om de op de installatie van de audiofiel afgespeelde muziek beter te laten klinken. Of het nu om kabels gaat, om het optimaliseren van de stroomvoorziening, het vlak trekken van een LP, of om het elimineren van de negatieve effecten van magnetisme; Furutech levert producten die werken, c.q. het probleem daadwerkelijk aanpakken of de vrije doorgang van het signaal faciliteren. En jawel, ook de twee genoemde nagels aan mijn doodskist kunnen volgens Furutech bestreden worden door één van hun vindingen. Enter Destat.