ARTIKEL

High End? Wat is dat eigenlijk?

Te pas en te onpas worden in de reclame kreten gebruikt die velen onder u kennelijk niet veel zeggen of die voor kennisgeving worden aangenomen zonder dat iemand kan verklaren waar het voor staat. Zo’n kreet is High End, bedacht, veel gebruikt, veel misbruikt en met een wazige definitie. Is Richard Gere High End? Zijn imago, zijn gage per film, zijn regelmatige verschijning in de publiciteit en de kult vorming lijken analoog aan High End. Of Pamela Anderson is die High End of meer High Fidelity? Heb je ook High End horloges? Patek Philippe zou dan High End zijn en Gucci met High End aspiraties? De lijst kan nog veel langer, maar laten we terugkeren tot geluid.

Een stukje geschiedenis

In mijn jeugd vond de term High Fidelity veel opgang. De term is m.i. bedacht door reclame mensen die de onmogelijke titel DIN (Deutsche Industrie Norm) niet passend vonden in de bladen en de folders. De DIN was/is een standaard waaraan apparaten moet voldoen en dat een bepaald kwaliteitsniveau garandeert. Zo is in de DIN vastgelegd hoeveel een apparaat mag vervormen, hoe het vermogen moet worden gemeten, het minimale frequentiebereik etc. Wie de waardes van destijds bekijkt kan slechts glimlachen. Veel soundblasters overtreffen de norm glansrijk. Dus kwam er een term bij, High Fidelity. Men trachtte zich te onderscheiden van de DIN gekwalificeerde apparatuur. Maar High Fidelity werd op zich nooit vastgelegd in een norm en wie “vals” wilde spelen en zijn apparaten onder deze noemer verkopen, was daar vrij in.

Het gevolg laat zich raden, High Fidelity werd een kreet die zich het beste liet vertalen in prijs en kult status. Maar die aan erosie onderhevig werd. Twee redenen, men wil verkopen dus op den duur heette alles High Fidelity en naar mate de techniek voortschrijdt werd het ook allemaal High Fidelity. En langzaam maar zeker kwam en dan iets nieuws om de hoek, High End.

We hebben drie categorieën, bruingoed (ook al is de meeste apparatuur tegenwoordig zwart) voor de laagste regionen maar waar verrassend goed en degelijk spul tussen zit. De meeste “setjes” en “torentjes” vallen hier onder. Speelt vaak jaren goed, raakt dan ineens defect en staat voor je het weet bij de vuilnisbak. Niet repareren, gewoon vervangen voor een volgende.

High Fidelity, apparatuur die zich onderscheidt van de rest door een hoge mate van betrouwbaarheid, bedieningsgemak, klank, waardevastheid, jarenlang luisterplezier garandeert en een hoger prijskaartje heeft. Een HiFi set koop je voor elk bedrag tussen de pakweg Fl. 2000,- en vul zelf maar in.

High End, geen weg terug naar HiFi, laat staan bruingoed. Wie met het virus is besmet heeft een (heerlijke?) lijdensweg te gaan. Als hongerige wolver storten fabrikanten en importeurs zich op een markt die geld heeft en marges wil betalen. Waarvoor? Lees verder en huiver of geniet.


EDITORS' CHOICE