Bediening
High End laat zich vaak moeizaam bedienen. Op de CD moet een puck en de CD op zich moet antistatisch worden gemaakt en met groene verf behandeld. De versterker moet in stappen worden ingeschakeld en een uur minimaal opwarmen, de luidsprekers moeten op een vaste plek staan en het hoofd van de luisteraar mag niet worden bewogen, de kabels moeten op dempers van de vloer af worden gehouden, de tuner kent geen RDS, automatische afslag aan het eind van de plaat is uit den boze etc. etc. Zouden alle mensen die van High End houden masochist zijn? Of wentelen we ons graag in geheimzinnige rituelen en laten we ons door anderen als voodoo tovenaars bewonderen en mogen wij onze magische krachten ten toon spreiden? Vergelijk eens met bruingoed, aanzetten, cd erin, handige afstandsbediening en spelen. Ik betrap mijzelf ook nog wel eens op “iedereen handen eraf, de meester doet het wel”.
Stroomverbruik
Het liefst wil men de meeste High End apparatuur permanent onder stroom hebben. Mijn klasse A versterkers vreten slechts 300 watt per uur. Nou dat heb ik dan mooi ter beschikking want ik heb voor een vermogen aan spaarlampen in huis. Voor het milieu, ja daar ook voor, neem ik toch maar een windmolen. De stand-by stand van een bekende High End leverancier is 50 tot 100 watt. En dan valt een ander over de stand-by stand van de TV die 2 watt gebruikt. Zijn ze in Den Haag bij de Consumentenbond denk ik niet over te spreken.
Opstelling
High End moet goed worden opgesteld. Laatst hoorde ik een dealer verzuchten dat hij een setje van 10 mille in en half uur lekker muziek laat maken, maar dat hij door zijn verhuizing weer weken bezig is de optimale plaats van zijn (heel erg goede!!) speakers te bepalen. Draaitafels moeten liefst aan de muur of op granieten platen, meubels kosten een vermogen en zijn dan nog mede klankbepalend. Speaker kabels moet zo kort zijn dat de huiskamer relatief onleefbaar wordt. En we doen alles in losse kastjes. Oh nee? Ik tel thuis een platenspeler, een dac, een jitterbox, een voorversterker, twee eindversterkers, een tuner, een minidisk speler, een cd loopwerk, een netfilter, een voeding voor de dac, twee speakers en een subwoofer. Een Linn Classic is wellicht de oplossing.
Eigen genoegen
Hoe groot is uw eigen genoegen met High End. Of ik kan spreken van High End bij mij thuis, ach met vlagen, het een wel, het ander is slechts High Fidelity. Maar mijn genoegen is groot. Het speelt lekker, mag op diverse plaatsen in de kamer zitten, vrouw en kinderen kunnen CD’s draaien etc. Maar net als velen onder u droom ik van echte High End, monney no object, in een separate luisterruimte, omgeven door mijn favoriete artiesten op vinyl of CD. Ik kijk graag naar de mooie dingen op aarde, een schilderij, een auto, een horloge, een aantrekkelijke vrouw en geniet van een goed glas whisky en lekker eten. Als ik dat genoegen nou ook nog eens kan vergroten met stereo apparatuur, dan zal ik dat binnen het beschikbare budget niet laten.
Dat is wellicht wat High End is, ultiem genot met een ultieme set. Beter, Best, Het Beste. Nu nog een norm. Maar die zal niet komen, net zo min als voor een Hermes sjaal, een Hugo Boss jas, een Lotus, Jaipur parfum of een Ming vaas. Het is wat de gek ervoor geeft en wij gekken geven er kennelijk veel voor, anders bestond het niet. Last but not least, heren High End fabrikanten, jullie hebben waarlijk met elkaar een heel stuk van een concertzaal in huis weten te creeren en heren importeurs, bedankt voor de moed om zoveel geld te steken in de import en het ons in Nederland ook voor te schotelen. Als de prijzen nu nog wat kunnen zakken voor High End, beloof ik dat ik ga sparen.