ARTIKEL

Luisterbezoek Cor

AudioPaul | 12 augustus 2004

Over Buizen en Bomen

De afgelopen maanden zijn voor mij en m`n vrouw hele bijzondere maanden geweest, ze zijn dan ook werkelijk omgevlogen. Na ons huwelijk op 28 mei denken we na maanden van voorbereidingen nog steeds met genoegen terug aan een perfecte dag! Ook de aansluitende huwelijksreis naar Corfu is ons uitstekend bevallen en degenen die dit jaar nog geen vakantiebestemming hebben gekozen kan ik dit fraaie Griekse eiland van harte aanbevelen.
Na deze onderbreking van enkele maanden begon het toch wel weer te "kriebelen" en na het aanschrijven van enkele gegadigden van mijn "wachtlijstje" was een afspraak voor een nieuwe "Audiopaul beluistert" snel gemaakt. Zoals altijd ben ik heel benieuwd naar de persoon, zijn set én zijn muziek en ben natuurlijk nooit te beroerd om die ervaringen met jullie te delen. Veel lees- en kijkplezier gewenst alvast!

Klik hier voor een vergrote afbeelding


Onderweg

Je zou toch bijna gaan denken dat (bijna) alle audiofielen in het westen van het land gesetteld zijn, want ook deze keer gaat de reis die richting op. Het is na een lange aanloop eindelijk écht zomer geworden en deze zaterdag is dan ook behoorlijk warm en overdadig zonnig als ik in de trein richting Delft stap.
De reis verloopt gelukkig voorspoedig en Cor, de hoofdrolspeler van deze keer, wacht me al op voor het station. Na de kennismaking en een korte rit door Delft betreden we een moderne eengezinswoning in een rustige woonwijk.
Terwijl ik kennis maak met zijn vrouw, gaat Cor meteen koffie zetten en gaan we in de tuin zitten voor een nadere kennismaking. Zijn vrouw neemt nog enige tijd deel aan het gesprek alvorens zij naar het strand vertrekt om de mannen met hun hobby en hun muziek alleen te laten.


Nadere kennismaking

Cor is 51 jaar oud en heeft Civiele Techniek in Delft gestudeerd. Daarna is hij altijd bezig geweest met ‘taal en techniek’ in verschillende banen. Hij werkt nu bij een promotie- en marketingorganisatie in de bouw.
Op mijn vraag waarom hij mij graag op bezoek wilde vertelt Cor dat hij een gezonde nieuwsgierigheid heeft naar de mening van een `kenner` over zijn installatie. Wat is er goed aan, wat valt er te verbeteren, waar kun je zoal op letten enzovoorts. Hij heeft in zijn kennissenkring geen audiofielen en dus weinig gelegenheid om met anderen hierover te praten of naar andere apparatuur te luisteren.


Audiogeschiedenis

We blikken even terug op Cor`s audiogeschiedenis. Zijn allereerste apparaat was zo’n Philips `kofferdeksel pick-up’. Dat zal omstreeks 1968 zijn geweest, hij was toen vijftien jaar oud. Eén van z’n eerste lp’s was ‘Downbeat’; een verzamelaar met Nederlandse popmuziek op het label Discofoon, een huismerk van V&D. Die plaat heeft hij veel gedraaid en daarna ooit weggegooid vanwege de vele krassen. Vorig jaar was hij een dag in Eindhoven en vond bij toeval diezelfde lp als nieuw op markt en kocht `m uiteraard meteen.
De eerste serieuze apparatuur kwam omstreeks 1974 tijdens de studie in Delft. Dat was een Sansui AU-505 versterker en TU-505 tuner met een Thorens TD 160 draaitafel met een Ortofon-element er in.
Een studiegenoot bouwde toen voor zichzelf en voor Cor een paar luidsprekers. Twee jaar laten werd de set uitgebreid met een spoelenrecorder: een Sony TC-377. Hiermee heeft hij jarenlang het programma ‘Het stenen tijdperk’ opgenomen met muziekhits uit de jaren vijftig, zestig en zeventig.
In 1980 kwam er een driekops cassettedeck bij: een Sony TC-K71, waarmee hij de muziek van de
spoelenrecorder – zonder reclame en dj-teksten – ‘schoon’ op cassettebandjes zette. Hij heeft in die tijd zo’n 1300 verschillende nummers verzameld. Daarnaast kocht hij zo nu en dan lp’s.
Het Ortofon-element is omstreeks 1981 vervangen door een Adcom MC-element, gemodificeerd door Van den Hul en de zelfbouwluidsprekers worden vervangen door een set B&W DM-14.
Twee jaar later werd de Sansui-set vervangen door een Denon PMA-770 versterker en een TU-750 tuner. Pas eind jaren tachtig kwam er een cd-speler bij: een Denon, waarvan hij het type niet meer weet.
Het Adcom-element, helaas door één van zijn poezen beschadigd door tijdens het spelen op de draaitafel te springen, werd vervangen door een Elac.
Ook kocht hij toen z’n eerste elektrostatische hoofdtelefoon: een Stax Lambda. Aan deze set is daarna zo’n tien jaar niets meer veranderd, behalve dat de Denon cd-speler is ingeruild voor een gebruikte Marantz CD-80. De collectie van zo’n 300 lp’s werd aangevuld met de nodige cd’s en de bandjes met opgenomen muziek werden nog veelvuldig afgespeeld, vooral ook in de auto.

AudioPaul Beluistert


EDITORS' CHOICE