ARTIKEL

De Huidige Set

AudioPaul | 12 augustus 2004

Vanaf 2000 begon de interesse in muziek weer toe te nemen en ging Cor steeds vaker vinyl kopen. Hij was ook niet meer tevreden over zijn set. Als eerste werden de B&W DM-14`s vervangen.
De B&W`s heeft hij eerst vergeleken met onder meer een Totem Hawk en een Dynaudio, type is hij vergeten. Beide nieuwe speakers klonken voor hem beduidend beter dan de al bijna twintig jaar oude Engelse speakers. Hij had een lichte voorkeur voor de Totem. Hij heeft daarna op het internet meer informatie over de Totem Hawk en de Dynaudio gezocht en vond bij toeval een paar gebruikte Totem Forest in België. Die is hij gaan beluisteren en heeft ze gekocht. Zo had hij voor minder dan een nieuw paar Totem Hawk de grotere Totem Forest.
Daarna werd de Denon PMA-770 voor de Pathos Classic One ingeruild, die in vergelijking met een Marantz PM17 MKII, een Audio Analogue Puccini en een Arcam 85 gehoormatig -maar ook visueel- duidelijk de voorkeur genoot. De Pathos heeft net geen jaar gespeeld, omdat Cor toen de kans kreeg om de grotere broer, de Pathos Twin Towers, als demomodel te kopen. De schitterende vormgeving was voor hem eigenlijk al voldoende om voor deze overstap te beslissen!
Ook de Thorens TD 160 ruimde na vergelijkingen met een Rega P3 en een Clearaudio Champion het veld en wel voor een Clearaudio Champion Basic met een Clearaudio Virtuoso Wood MM-element en een Musical Fidelity XLP-S phono-voorversterker.
Dit element werd binnen een jaar vervangen door een Clearaudio Accurate MC-element, dat hij tweedehands op het internet vond. De keuze voor de Clearaudio viel mede vanwege de mogelijkheid om de speler later te kunnen upgraden. Die upgrading kwam er uiteindelijk wel, maar niet van Clearaudio, omdat de speler (Champion Level II) dan wel erg fors zou uitvallen.
De Champion tenslotte is daarom ingeruild voor een visueel minder fors uitgevallen Amazon Model Two met Morch-arm en de MF XLP-S phono-voorversterker wordt vervangen door de Sonneteer Sedley.
De Marantz CD 80 werd vergeleken met cd-spelers van Arcam en Marantz. Het verschil van deze nieuwe spelers met de oude Marantz vond Cor miniem.
Toevallig had zijn dealer een ingeruilde Meridian 508-24 staan. Daarmee hoorde hij wel verschil, met name een beter laag, en liet hij zijn keuze op de Meridian vallen.
O ja, en de oude Stax Lamba had inmiddels al het stof van vele verbouwingen meegemaakt en is ook vervangen, weer door een Stax.

Klik hier voor een vergrote afbeelding

En zo is Cor dus tot de huidige set gekomen met als centrale krachtbron de schitterende Pathos Acoustics Twin Tower.
Pathos Acoustics heeft een nieuw soort schakeling ontwikkeld: het zogenaamde INPOL-systeem. Dat is een gepatenteerde schakeling waarbij kleine buisjes, bij de Twin Tower zijn dat twee ECC83 buizen, worden gecombineerd met mosfets in de vermogenstrap.
Een hybride versterker systeem dus, waarbij het er eenvoudig gezegd op neer komt dat de buisjes de versterking van het ingangssignaal verzorgen en dat de mosfets samen met een forse spoel zorgen voor de noodzakelijke impedantieverlaging om de luidsprekers aan te kunnen sturen. De hele versterker is daarbij in klasse A geschakeld.
De Twin Tower is een geïntegreerde versterker van 2 x 35 watt (bij 8 ohm) en heeft 5 lijningangen en 1 gebalanceerde ingang. De Twin Tower is leverbaar in drie uitvoeringen: als Classic(C); met 24 stappen handmatige volumeregeling met vaste weerstanden, of als Remote (R) met elektronische volumeregeling, óf als Reference Remote (RR) op afstand regelbare volumeregeling met vaste weerstanden in 1 db-stappen, die Cor heeft. De bijgeleverde afstandbediening is zeer fraai afgewerkt in een houten behuizing.
De cd-speler is een Meridian 508-24 die met een Siltech SQ-88 G3 interlink op de versterker is aangesloten. De Meridian 508-24 werd eind jaren negentig geïntroduceerd met een 24-bits oversampling en een gemodificeerd Philips CDM12.5 loopwerk.

AudioPaul Beluistert

Hij gebruikt als andere bron een prachtige Amazon Model 2 draaitafel met Morch UP-4 arm en Clearaudio Accurate MC-element. De draaitafel is met een Cardas interlink op een Sonneteer Sedley phono-voorversterker aangesloten. De phono-voorversterker is met een Nordost Red Dawn interlink aan de Pathos verbonden.

De luidsprekers zijn de Forest van het Canadese merk Totem Acoustics, opgericht in 1987 door Vincent Bruzzese. Het is een tweeweg vloerstaande luidspreker met als afmetingen: 195 x 890 x 270 mm (b x h x d)
De 6,5 inch woofer met 3 inch spreekspoel en de aluminium dome tweeter hebben volgens de specificaties een frequentiebereik van 33 Hz tot 20 kHz en de Forest speaker zou op -6 dB nog 28 Hz halen. Dat is niet gering voor een speaker van deze afmetingen.
De speakers zijn gemakkelijk aan te sturen vanwege een vrij vlakke impedantie van 8 ohm (6,4 ohm minimum) over het gehele frequentie bereik. De gevoeligheid van deze speakers is 87 dB/W/meter.
De Forest staat op gepolierde metalen voeten "claw" genaamd, steunend op ronde hardmetalen kogellagers die de ontkoppeling met de ondergrond verzorgen. Er is veel aandacht geschonken aan het wisselfilter, de interne bekabeling en de afwerking van de behuizing.
De importeur schrijft over deze speakers:
"Waar denk je een Totem te vinden? Het bos trekt je aan, door zijn mysterie, rust en uitstraling en bezit onbeschrijfbare, soms onverklaarbare krachten.
In het bos ben je omringd door geluiden, sommige duiken onverwacht op.
Laat de Forest je op dezelfde manier verrassen!"

Het zal mij benieuwen of deze speakers mij tijdens de luistersessie ook weten te verrassen!
Voor de bekabeling van de Totems gebruikt Cor de brede platte luidsprekerkabels van Nordost, de Blue Heaven.

AudioPaul Beluistert

Als hoofdtelefoon gebruikt hij Stax SR-404 Signature met SRM-006t voeding en SRE-Signature verlengkabel. Hij heeft nog steeds het cassettedeck Sony TC-K71, als interlink daarvoor gebruikt hij een Van den Hul Hybrid MKIII. Het fraaie audiomeubel heeft hij zelf ontworpen en door een meubelmaker laten bouwen.
Om z`n lp`s schoon te houden gebruikt Cor een Loricraft PRC3 platenwasmachine. Alle apparatuur en de draaitafel staan op de bekende Masterbase-blokjes geplaatst. Cor vindt dat het gebruik van deze blokjes de weergave van zijn set in positieve zin verbeteren; er is meer rust in het geluid en het laag is strakker geworden.
Voor de stroomvoorziening is onlangs een aparte audiogroep aangelegd. De meeste apparatuur is met Kemp KE Powercords op het stekkerblok/lichtnetfilter HMS Energia aangesloten. Verder heeft hij nog een Denon TU-750 tuner en een Sony TC-377 spoelenrecorder staan, beide zijn echter niet aangesloten.

Cor is zeer tevreden over zijn set, omdat hij met heel veel plezier naar zijn muziek kan luisteren. Hij wil wel proberen het niveau nog wat hoger te brengen. Op korte termijn denkt hij daarbij aan het modificeren van de cd-speler en een Kemp KE Power Source stekkerblok. Op de lange termijn wil hij eens naar andere speakers luisteren, bijvoorbeeld van Martin Logan.


EDITORS' CHOICE