ARTIKEL

HiFi.nl over HiFi.nl - een interview

In 1999 laten Jean-Pierre Joos (1970) en Hans Tebbens (1968) de naam HiFi.nl registreren. Beide zijn op dat moment al een paar jaar werkzaam bij WestBrabantNet van internetpioneer Pierre de Jong. In de zomer van 2000 richten Jean-Pierre en Hans internetuitgeverij Xingo op en beginnen voor zichzelf.

Waar Hans al jaren veel met muziek bezig is (hij was eerder onder andere uitgever van een muziekblad) was Jean-Pierre actief in de Hifi-branche bij achtereenvolgens een HiFi-speciaalzaak en importeur AND Benelux. In de avond- en nachturen werd gewerkt aan de website en het opbouwen van de maillijst voor het versturen van de nieuwsbrief. Dennis Kuis hielp ons in die tijd als webredacteur.

Met de hulp van Hans’ vader Ben (die precies op tijd met pensioen ging) werkte het trio dag en nacht aan de ontwikkeling van HiFi.nl. De artikelen op de website worden dan nog verzorgd door een groep enthousiaste en -vrijwillige- auteurs. Met name Rene van Es werkte bijna fulltime voor HiFi.nl. Geheel belangeloos en met een tomeloze inzet. Maar ook Jan de Jeu, Dr. Longbeard & Marja, Phil van Deijk, Rene Smit en Frank Speet schrijven vele artikelen en recensies. HiFi.nl werd een echt tijdschrift. Gratis te lezen en met de doelstelling om zoveel mogelijk mensen enthousiast te maken voor mooie HiFi-producten.


De auteurs van het eerste uur (bovenste rij vlnr. Rene Smit, Jan de Jeu, Phil van Deijk, Rene van Es en Joop van Nugteren)

Hans legt zich vanaf 2003 meer toe op High Fidelity Discs, de online platenwinkel van Xingo, Jean-Pierre op de ontwikkeling van HiFi.nl. Samen ontwikkelen ze beide portalen.

Vanaf 2004 wordt het bedrijf verder geprofessionaliseerd. Marc Brekelmans (1968), die daarvoor bedrijfsleider bij een hifizaak was en ook medewerker van AND Benelux, wordt aangetrokken als hoofdredacteur en HiFi.nl groeit in rap tempo uit tot hét onafhankelijke hifiplatform van de Benelux. Van 50.000 unieke bezoekers per maand begin 2002 tot 185.000 in 2008. De tweewekelijkse informatieve nieuwsbrief (HiFi-zine) van HiFi.nl heeft inmiddels 25.000 abonnees. Langzaam maar gestaag groeit Xingo - ook uitgever van het online én papieren tijdschrift AV & Domotica en initiator van de SAVA Award, een online hifi-award - in acht jaar tijd uit tot een bedrijf met tien vaste (commerciële en redactionele) werknemers, en verschillende parttimers en freelance redacteuren. De redactie zetelt sinds eind 2007 in een fraai kantoorpand in hartje Tilburg, met uitzicht op het winkelende publiek.


Alle auteurs (met partners) tijdens een bedrijfsuitje in 2003

HiFi.nl haalt haar inkomsten uit onder meer advertenties, advertorials, campagnes, partnermails, shows en Hi-Visits. Tot haar klanten rekent HiFi.nl oa HiFi-speciaalzaken, importeurs en (inter)nationale fabrikanten.


EDITORS' CHOICE