NIEUWS

Stichting Oorveilig start project voor gehoorbescherming

Redactie HiFi.nl | 28 september 2012

Onder leiding van Stichting Oorveilig is dit jaar een pilotproject opgezet voor gehoorbescherming bij concerten en events. Zeven uitgaansgelegenheden draaien mee in het project om te komen tot ‘oorveilige’ uitgaansgelegenheden. Het project moet uiteindelijk leiden tot een landelijk keurmerk Oorveilig dat ook toegepast kan gaan worden bij grote festivals.

De vergelijking met auto’s die te hard rijden, gaat misschien niet helemaal op, maar toch maken we 'm. Is het niet gek dat we auto’s uitrusten met motoren die ervoor zorgen dat ze wel tweehonderd kilometer (of meer) per uur kunnen rijden, terwijl de wettelijke maximum snelheid 120 dan wel 130 kilometer per uur bedraagt? Die is bedacht voor onze eigen veiligheid, en voor het milieu?


'Beware of the PIEP' bij de lancering in club AIR - ©Oorveilig.nl

Bij audioapparatuur zou je hetzelfde kunnen stellen. Waarom een amplifier uitrusten met een versterker die ons gehoororgaan ver te boven gaat, dat wil zeggen op korte termijn beschadigt en erger: een gehoorstoornis kan veroorzaken voor altijd? Het is een zeer actueel issue, omdat de smartphones en iPods in combinatie met koptelefoons in rap tempo oprukken. Ga eens in een trein zitten en je kunt gratis –vaak ongewild- meeluisteren met de muziek van je buurman of buurvrouw die veel te hard schalt uit de speakers van de koptelefoon. Echter: voor onze ‘thuissituatie’ met alle daar aanwezige apparatuur zijn we zelf verantwoordelijk. Zolang het geen geluidsoverlast veroorzaakt voor de buren, kan de overheid daar weinig aan doen, afgezien van een voorlichtende functie. Dat geldt ook voor het verstandig gebruik van koptelefoons.

Anders wordt het, wanneer we het hebben over openbare gelegenheden waar geluid een rol speelt. Daar kan de overheid wel degelijk duidelijk van zich laten horen. En dat gebeurt ook. Medewerkers van ‘geluidsrijke’ uitgaansgelegenheden moeten zich al houden aan strenge arbo-wetgeving. Dat werkt. Bij bezoekers van diezelfde gelegenheden is er nog niet voldoende bescherming. En vraag de desbetreffende deskundige instanties maar eens: dat is wel hard nodig. Veel te veel mensen lopen nog jaarlijks ernstige gehoorbeschadiging op. In het slechtste geval leidt dat tot welbekende chronische ‘piep’ in het gehoor: een blijvende, zeer irritante gehoorafwijking. En uiteindelijk een vroegtijdige doofheid, in meer of mindere mate.


‘Love Music, F*ck Piep!’ posters - ©Oorveilig.nl

Een goed voorbeeld is een recent optreden van The Church in Paradiso (toepasselijker kan een bandnaam op deze locatie niet zijn, maar dit terzijde), waarbij er naar voren gedrongen werd om vooral niets te missen. Veel te dicht staand bij een van de speakertorens, een mooie plek om de eerste drie nummers van het concert over je heen laten komen. Gevoelsmatig was het meer ‘doorheen’. Toch maar teruggetrokken naar een positie verder achterin de zaal dus. Maar het kwaad was al geschied. Gevolg: een gekmakende ‘piep’ van drie dagen lang. 

Mede daarom is het gestarte pilotproject van Stichting Oorveilig mooi en bijzonder nuttig te noemen. ‘Love Music, F*ck Piep!’, zo luidt het campagnemotto. Samen met acht uitgaansgelegenheden, waaronder Woodstock69 te Bloemendaal en de Matrixx in Nijmegen, is het project opgezet. Oorveilig moet hét keurmerk voor alle clubs en muziekpodia worden die zorgdragen voor het gehoor van hun bezoekers. Deelnemers aan het keurmerk moeten een blijvende inspanning verrichten om hun bezoekers te laten genieten van muziek op een voor het gehoor zo veilig mogelijke manier. De Oorveilig-organisatie ondersteunt deelnemers in de toekomst met opleidingen, materialen en apparatuur in bruikleen. 

Tot het najaar van 2012 bevindt Oorveilig zich in de pilotfase en worden alle maatregelen in de praktijk getest door acht proeflocaties. Concreet moet dat in de praktijk tot de volgende zaken leiden:

• In de club dient zichtbaar een decibelmeter te hangen.
• Bezoekers zien op de display het aantal decibellen. Het streven is het volumeniveau niet boven de 103 dB(A) per kwartier te laten komen.
• Bezoekers zien op diverse plekken waarschuwingen dat ze tenminste twee meter afstand tot de boxen moeten bewaren.
• Op elke locatie hangt een plattegrond, waarop de Oorveilig zones staan aangegeven.
• Iedere Oorveilig locatie dient goede oordoppen met filters te verkopen, tegen sterk gereduceerde prijzen.
• De medewerkers in de gehorige ruimtes dragen uiteraard altijd oordoppen, want ook voor eigen personeel moet goed gezorgd worden.
• Op diverse campagne-uitingen lezen bezoekers dat ze de gratis dB Meter App kunnen downloaden, die speciaal voor dit keurmerk is ontwikkeld.


De fysieke dB meter in club AIR - ©Oorveilig.nl

Dit najaar maakt de Nationale Hoorstichting bekend welke clubs definitief gecertificeerd worden en hoe andere locaties zich kunnen aansluiten. Op termijn is het de bedoeling dat ook festivals en andere evenementen aan Oorveilig kunnen deelnemen. Voor meer informatie kun je kijken op de website van Oorveilig. 


EDITORS' CHOICE