Vrijdag startten we een drieluik over luidsprekers: een vergelijkend verhaal over vloerstaanders (Boston A360), een paartje boekenplankmodellen (Elac BS 243) en een combinatie van twee satellieten met een subwoofer (Canton CD 310). Het eerste stuk vind je hier, deel 2 staat daar, en vandaag sluiten we af met een satellietsysteem en de conclusie.
Drie: Satellietsysteem met subwoofer
Canton CD 310 (satellieten) - € 518 per paar & Sub 600 (subwoofer) - € 499
Wat de hoogte (25 cm) en breedte (13.5 cm) betreft, komt de CD 310 satelliet in de buurt van de afmetingen van een boekenplankluidspreker. Om maar te zeggen dat de typische satellietluidspreker meestal wat minder hoog en breed is. Daar staat tegenover dat de diepte (8 cm) dan weer zeer beperkt is. En dat maakt dat deze luidsprekers bijzonder geschikt zijn voor muurmontage. Als je dat wil doen, moet je trouwens enkel een uitstekende schroef in de wand aanbrengen, waarna je de CD 310’s er gewoon kunt aanhangen. Heel low tech dat, maar net om die reden ook heel elegant. Want elke andere oplossing kost weer extra centimeters, waardoor het allemaal minder fraai en strak gaat ogen.
De luidsprekeraansluitingen – full size schroefaansluitingen, geen petieterige klemmetjes zoals je die zo vaak ziet op satellietluidsprekers- zitten verzonken in de behuizing, zodat het montageverhaal geen geweld wordt aangedaan. De vormgeving van de CD 310 is weinig opmerkelijk te noemen – lees: het is een doosvorm -, maar de afwerking in zwarte pianolak is heel chique. We zijn hier duidelijk ver verwijderd van het knullige plastic waarin veel goedkope satellietluidsprekertjes worden gestoken. De CD 310 is een gesloten, houten 2-weg kast(je) waar vooraan een 25 mm tweeter genesteld zit boven een 11 cm grote mid/laagdriver. Beiden in aluminium. Canton geeft een +/- 3 dB frequentiebereik op dat loopt van 88 Hz tot 22kHz.De gevoeligheid bedraagt 87 dB/1w/1m.Hetzelfde als bij de boekenplankluidsprekers van Elac.
Subwoofer Sub 600
In de handleiding geeft Canton aan dat de subwoofer best op zo’n 30 à 40 cm van de muur moet gepositioneerd worden. Dat willen we wel geloven, maar het was natuurlijk beter geweest als de subwoofer zodanig ontworpen was dat hij op zijn best presteerde als hij tegen de muur stond. Een subwoofer/satellietoplossing zoals deze is namelijk een hoogst interessante optie als de inrichting van je interieur niet toelaat om vloerstaanders of boekenplankluidsprekers te plaatsen, en dan kan het eigenlijk toch niet de bedoeling zijn dat zo’n subwoofer alvast de vloerruimte van één zo'n vloerstaander gaat inpalmen, wel? De subwoofer is een gesloten, kubusvormige kast en is op dezelfde – hoogstaande – manier afgewerkt als de satellieten. De 22 cm grote driver zit onderaan in de kast.
Het regel- en aansluitpaneel bevindt zich achteraan. Er zit daar een stereo in- en uitgang voor cinch stekkers en een 'high level' gecombineerde in/uitgang voor luidsprekerbekabeling. Als je een AV-receiver hebt, dan kan je de daarop aanwezige subwooferuitgang gebruiken, en van daaruit een mono cinchkabel aanleggen naar de ingang van de Sub 600. Als je een stereoversterker hebt, dan kan je de subwoofer aansluiten op de luidsprekeruitgangen van je versterker. De luidsprekerpoorten op de subwoofer laten namelijk toe dat je de luidsprekerbekabeling vanuit een stereo versterker aansluit en van daaruit het signaal met weer andere luidsprekerkabels naar de satellieten doorstuurt. Zolang je niet met polsdikke luidsprekerbekabeling aan de slag wil, lukt dat prima.
Op de achterzijde van de Sub 600 zit verder ook nog een volumeregelaar, een traploze regeling – van 50 tot 100 Hz - voor een crossoverfilter en eentje voor de instelling van de fase. Tot slot zitten er ook nog twee schakelaars. Met de eerste kan de sub worden afgestemd op de kamergrootte en met de tweede kan de automatische inschakelmodus voor de ingebouwde 200 watt klasse D versterker worden geactiveerd.