ARTIKEL

Alles wat je moet weten over streaming

Redactie HiFi.nl | 16 april 2016 | Fotografie Redactie HiFi.nl
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 01 februari 2013

'Streaming is here to stay'. Een enorme open deur die we hier bepaald niet meer in hoeven te schoppen. Dat brengt ons echter bij een belangrijke vraag; wanneer is een concept of ontwikkeling dermate ingeburgerd dat een algemeen duidend artikel niet meer nodig is? Zeer recent verscheen er in NRC een stuk over IP-adressen met uitleg over www-protocollen en algemene achtergronden over het internet. Is dat in 2016 nog nodig? 

Een goede vraag, want voor veel mensen zal een overdadige uitleg inderdaad niet meer hoeven. Tegelijkertijd zijn er vast lezers die het erg interessant vinden, en voor wie er zeker nog nieuwe en zinvolle informatie te halen is. In het verlengde daarvan heeft een podium als HiFi.nl de verantwoordelijkheid om een eenduidig en up to date achtergrondstuk in archief te hebben over een onderwerp als streaming, waarbij bepaalde beginselen niet geschuwd worden. Al is het maar omdat er een grote doelgroep aan lezers is die via google en de zoekterm 'streaming' op deze website uitkomt. Bij dezen daarom een niet te missen essential: alles wat je moet weten over streaming audio.

Om te beginnen: dat streaming zo populair is, is volkomen terecht natuurlijk. En dat zowel bij de gewone muziekliefhebber als bij de doorwinterde hifi kenner. Maar wat houdt streaming nu eigenlijk precies in? Wat heb je er voor nodig? In deze koopgids zetten we een en ander op een rijtje, en geven we je de nodige kooptips mee.

Laten we het dan eerst eens hebben over de betekenis van het woord 'streaming'. Hiermee wordt een techniek bedoeld waarbij bestanden – dat kan een muziekbestand zijn, maar bijvoorbeeld ook een film – als het ware 'stromen' van de ene plaats (daar waar het bestand opgeslagen is) naar de andere plaats (daar waar het bestand weergegeven wordt). Dit in tegenstelling tot 'downloaden', waarbij een bestand eerst in zijn geheel verplaatst wordt, alvorens het kan geopend worden.

De basics

Het is belangrijk om je goed te realiseren dat de fysieke afstand tussen de plaats waar het bestand is opgeslagen en waar het wordt weergegeven zeer verschillend kan zijn. Het is mogelijk dat die afstand duizenden kilometers bedraagt – dat is in regel het geval als je muziek streamt vanaf het internet –, maar het kan net zo goed zijn dat het om niet meer dan enkele centimeters gaat.

Bijvoorbeeld bij audio-apparaten waarbij een opslagmedium – doorgaans een harde schijf, maar het kan ook een SSD (Solid State Drive) zijn – in één behuizing gecombineerd wordt met geluidsweergave. Denk aan apparaten zoals de Meridian Media Core 200, de WidealabAurender S10 of de good old iPod Classic. OK, dat is wellicht een stapje te ver back to basics. Laten we 'm vervangen door de huidige jungle aan streaming-ready smartphones met dezelfde capaciteiten:

To internet or not to internet?

Bijgevolg kan ook de omvang van het netwerk dat je nodig hebt heel verschillend zijn. Als je bijvoorbeeld muziek wil streamen via diensten als Deezer of Spotify, dan heb je een verbinding met het internet nodig. Maar als je thuis muziek – die je vooraf hebt opgeslagen op de harde schijf van je pc – wil streamen naar een netwerkspeler zoals de Sonos Connect of een apparaat van Bluesound of Denon Heos, dan heb je strikt genomen geen internetverbinding nodig. Strikt genomen inderdaad, omdat het voor een aantal zaken wel handig is dat je alsnog een internetverbinding beschikbaar hebt. We komen er hieronder op terug.

En ja, het is zelfs mogelijk om met streaming aan de slag te gaan zonder dat er een netwerk aan te pas komt. Dat lukt je bijvoorbeeld met een apparaat zoals de Bluesound Vault. Deze fraaie speler beschikt over een cd-lezer die je kunt gebruiken om je cd'tjes te rippen. Waar zou je dan nog een netwerk voor nodig hebben? Daarnaast wordt het je verplicht om zelf de nodige metadata manueel in te voeren, zoals de namen van de artiesten, de albums en de tracknamen. Om van de afbeelding van de albumhoes nog maar te zwijgen. (Overigens is er dankzij MediaMonkey een vrij eenvoudige manier om metadata aan de bestanden toe te voegen, zelfs met de gratis versie van dit programma, red. Dank Ton van Roemburg!). Normaal zal het systeem al die informatie immers automatisch voor je opzoeken en downloaden vanaf het internet. Om maar te zeggen dat je al bij al toch maar beter zorgt voor een internetverbinding als je het jezelf niet al te moeilijk wil maken...


EDITORS' CHOICE