Laat ik het maar meteen eerlijk bekennen: toen de hoofdredacteur me benaderde voor een recensie over de USB d/a-converters van CYP moest ik het merk eerst opzoeken op internet omdat ik er nog nooit van had gehoord. Wat ik er over las maakte me echter nieuwsgierig en ik hapte toe.
Er komen de laatste jaren steeds meer interessante dac's op de markt en daar kan volgens mij best nog een merk bij, zeker als er links en rechts berichten over de uitstekende prijs/kwaliteit verhouding van de CYP producten opduiken. Onbekend maakt onbemind? Eens kijken en vooral luisteren of dat terecht is...
CYP d/a-converters worden in Nederland gedistribueerd door importeur AVA, een naam die de liefhebbers van hoogwaardige video-streaming misschien kennen van merken als Kaleidescape en Runco.
AVA specialiseert zich in high-end oplossingen voor custom install en home automation en daar passen de connectivity-producten die het Europese bedrijf CYP doorgaans op de markt brengt dan ook zeer goed bij. Met de komst van de drie USB d/a-converters werd een zijsprong naar de 'gewone' tweekanaals hifi mogelijk.
Cypress Technology
Als je op internet naar CYP zoekt kom je ook het Taiwanese bedrijf Cypress Technology tegen. Dat blijkt wereldwijd een van de grootste leveranciers van OEM producten in de custom install te zijn. De producten van CYP komen daar ook voor een deel vandaan, maar ze worden daar op specificatie gebouwd.
Bij CYP zit een team van ingenieurs dat nauw samenwerkt met Cypress Technology om met name de connectiviteit in Control-4 en Crestron systemen te waarborgen (voor de outsiders: dat zijn geavanceerde systemen voor home-automation waarmee je niet alleen beeld en geluid, maar bijvoorbeeld ook veiligheid, verlichting en verwarming combineert).
AU-D150
Goed, genoeg daarover, het gaat tenslotte over wat je uit de doos haalt, nietwaar? Eerst maar eens even uitpakken dan, te beginnen met de goedkoopste van het stel, de AU-D150. Dit mag dan technisch gezien de eenvoudigste van de drie zijn, hij heeft wel een keurige metalen kast met een aan de lange kanten speels afgeronde body. Aan de ene korte kant zitten de ingangen, aan de andere kant - logischerwijs - de uitgangen. Tussen de ingangen vind je een kleine schakelaar waarmee je tussen de optische digitale ingang en de USB-mini-B aansluiting kunt kiezen.
De AU-D150 kan, als hij via USB wordt aangesloten, zijn voeding overigens rechtstreeks uit een daarvoor geschikte USB-bus halen. Bij gebruik van een optische kabel moet je de meegeleverde voeding gebruiken die je aansluit op de USB-ingang. De voeding is van het type wall-wart. In beide gevallen licht een behoorlijk felle blauwe led op als er een digitale verbinding tot stand is gebracht. Gebruikers van een Mac hoeven geen drivers te installeren, PC gebruikers traditiegetrouw wel, maar het in gebruik nemen van de AU-D150 is op beide systemen werkelijk een fluitje van een cent.
Een aardig detail is dat deze kleine USB-dac ook dienst doet als omzetter van USB naar een optisch digitaal signaal. Dat is erg handig als je je laptop op een AV-receiver wil aansluiten die voorzien is van optische ingangen. De AU-D150 is USB 2.0 compatible, maar toch kan hij via USB slechts signalen met een maximale resolutie van 16/48 (bit/kHz) verwerken. Via de optische ingang kun je wél signalen tot 24/192 aanbieden.
AU-D160
De iets duurdere AU-D160 is een stuk kleiner van afmeting en gewicht. Hij heeft een kastje van glanzend zwart kunststof dat er weliswaar netjes uitziet, maar een wat goedkopere indruk maakt. Toch biedt deze mini-dac wel wat meer dan zijn grotere kleine broertje. Allereerst kan hij via zijn USB-mini-B ingang signalen tot een resolutie van 24/192 ontvangen en wordt het signaal a-synchroon verwerkt, wat een gunstig effect heeft op de jitter in het digitale signaal en dus op de geluidskwaliteit.
Ook de AU-D160 zet het USB-signaal niet alleen om naar analoog, maar ook naar digitaal-optisch. Nog meer extra's zijn er in de vorm van een analoge hoofdtelefoonuitgang van goede kwaliteit en een rij (opnieuw felblauwe) leds die de samplingfrequentie van het aangeboden signaal aangeven. Omdat de AU-D160 uitsluitend een USB-ingang heeft wordt er geen voeding meegeleverd, wat het relatief kleine prijsverschil zou kunnen verklaren. Ook hier moeten PC-gebruikers eerst een driver installeren, maar net als bij de AU-D150 is het in gebruik nemen een probleemloze zaak.