Interview: Paul McGowan van PS Audio

Om de aanstaande introductie van de Networkbridge van PS Audio luister bij te zetten geeft Paul McGowan – de “P” uit PS Audio – een drietal presentaties in de Benelux. Wij wonen de presentatie bij in de winkel van Multifoon in Rotterdam en reizen de volgende dag af naar Antwerpen om Paul het een en ander te vragen.

Omdat er een flinke belangstelling werd verwacht voor de presentatie was bezoekers gevraagd zich van te voren aan te melden. Dat was geen overbodig verzoek, tijdens de presentatie moesten er vanwege de toeloop toch nog extra stoelen bij de belendende woningzaak worden geleend. Dat is wel een voordeel als je een winkel in een Woonmall hebt.

Paul begint samen met Stan Warren het bedrijf PS Audio in 1974. Maar hoe komt een dan 26 jarige McGowan in de audio industrie terecht? Bij die vraag gaat Paul op zijn praatstoel te zitten. Vanaf de middelbare school is Paul gek van muziek. Wat wil je ook als hippie in de jaren zestig in het zonnige Californie. Na de middelbare school volgt een kort verblijf op een fotoacademie wanneer het noodlot toeslaat in de vorm van een oproep voor het leger. Het is de Vietnam tijd en uitgezonden worden naar de oorlog is voor de jonge Paul geen aanlokkelijk vooruitzicht. Een eigenschap die we later nog zullen terugzien is Pauls vindingrijkheid. Hij zoekt uit hoe hij het best van de situatie gebruik kan maken. Dienstweigeren is geen optie, maar juist bijtekenen wel! Bijtekenen houdt in dat hij welliswaar vier jaar in dienst moet, maar gelegerd wordt in Munchen en niet naar het front hoeft.

Eenmaal in Munchen krijgt Paul het voor elkaar om in dienst met zijn grootste hobby, muziek bezig te zijn. Hij wordt DJ voor het American Forces Network, AFN, een zender die nog steeds bestaat en veel luisteraars kent. Paul heeft er de tijd van zijn leven, hij draait de mooiste muziek in een programma dat “Underground” heet. In dit programma probeert hij muziek te laten horen die op elkaar aansluit qua stemming of onderwerp. Omdat AFN zo geliefd is rond de wereld komen er ook veel artiesten langs om hun muziek te laten horen. Zo kan soldaat McGowan Frank Zappa, Cat Stevens, Elton John en Emmerson, Lake and Palmer om maar een paar namen te noemen ontmoeten en voor de radio interviewen.

Daarnaast komt hij ook nog zijn toekomstige en huidige vrouw Terri tegen in Munchen. Mooier kan het haast niet. Nee dus. Met zijn ietwat rebelse levensstijl komt Paul in botsing met de legerleiding en het resultaat is dat Paul voor straf naar Columbus, Ohio wordt overgeplaatst voor de rest van zijn contracttijd. Ook daar gaat hij weer voor de radio werken.


EDITORS' CHOICE