Maar hoe ontsluit je nu de muziek – de gegevens – op die harde schijf? Om dat uit te leggen maakt McGowan een tour door Europa. Hij introduceert de Networkbridge. De Bridge is een kleine insteekkaart voor de PWD DAC. In de DAC maakt de Bridge contact met een I2S ingang die naar de DAC chip leidt net als bij een signaal dat van een cd transport komt. Maar, de Bridge heeft een Digital Lens aan boord om alle aangeboden muzieksignalen te ontdoen van overbodige informatie en te herklokken. Aan de ontvangende kant van de Bridge zitten een USB poort, een RJ45 Ethernet aansluiting en een WiFi antenne. Je kunt dus een PC of Mac, een NAS, een Ethernet router of een draadloos apparaat aanbieden aan de Bridge en daarna de DAC de muziek verder laten verwerken.
Paul demonstreert de Networkbridge door muziek te spelen vanaf een USB stick. Ja, een doodgewone 32GB memory stick van een paar tientjes. Hij heeft die stick in een simpele uPnP ‘pratende’ router van $150 geprikt en de router met een Ethernet kabel aan de Ethernetpoort van de Bridge verbonden. “Het moet eenvoudig zijn” zegt Paul “ik zou nooit iets maken waarvoor je een computerexpert moet zijn.” Dan komt de Apple iPad te voorschijn. Op deze handheld computer is dezelfde ‘app’ geinstalleerd als die ook op een iPhone of iPod Touch kan draaien. De app zorgt ervoor dat via een uPnP verbinding de router en de PWD bediend kan worden. Als nu ook de router aan internet is gekoppeld is het plaatje compleet.
De app kijkt in dit geval op de router – via de standaard op de router aanwezige software – welke muziek beschikbaar is, in dit geval op de ingeprikte USB stick. Door op de iPad op de gewenste song te tikken met de vinger gebeuren er twee dingen. De muziek wordt naar de Bridge gestreamd en de app software maakt via de Bridge en de router contact met de eigen muziek database van PS Audio. Uit deze database haalt de software informatie op over de te spelen muziek zoals de hoesafbeelding, titels en zelfs achtergrondinformatie. De app op de iPad beeldt dit allemaal af en met de gelikte software is het een feest om mee te werken. Iedereen kan binnen een minuut met de applicatie overweg zoals blijkt wanneer de iPad wordt doorgegeven in het aanwezige publiek.
De app en de software voor de Bridge, de PWT en de PWD plus die voor de muziek database wordt op diverse plaatsen in de wereld door groepen programmeurs gemaakt. Van Californie naar India en Rusland, dank zij internet is de samenwerking mogelijk. “Als je geen – of nog geen – iPad hebt dan kun je ook gratis de software voor een PC of Mac downloaden van de PS Audio site.” meldt McGowan. “Iedereen moet plezier in muziek kunnen beleven.”
Nu de Bridge in de laatste fase van ontwikkeling is en bij zogenaamde beta-testers aan de tand gevoeld wordt is het tijd voor de volgende aankondigingen. Zoals Paul al eerder meldt hoeft een gebruiker van de wat hij noemt “PS Audio Experience” geen computer expert zijn. Het werken met een USB stick en een router is simpel. Voor grotere opslag is een NAS de aangewezen manier. Een NAS is een verzameling van een of meer harde schijven die zonder tussenkomst van een PC of Mac aan een netwerk kan worden gekoppeld en via de Bridge muziek kan streamen. Daarvoor is wel software in de NAS nodig die op de juiste manier praat met de Bridge. Standaard NAS software heeft bijvoorbeeld geen zoekfunctie wat in de ogen van McGowan juist essentieel is, zeker als je een grote hoeveelheid muziek hebt. “De bibliotheek is de kern van de beleving”. Het op de beste manier ontsluiten van de muziek is de reden dat PS Audio snel met een eigen NAS komt die perfect aansluit op de rest van het systeem. De software is helemaal in uPnP geschreven en kan zelfs omgaan met WAV bestanden. Paul McGowan is heel trots te kunnen melden dat de programmeurs een manier hebben gevonden om WAV bestanden van tags te voorzien net als bij MP3 of FLAC. Als proef gebruikt PS Audio hun eigen muziekbibliotheek van 370.000 tracks die 12TB in beslag neemt. Met de software en een slimme indexering is daar razendsnel doorheen te zoeken en te vinden. Het allerfraaiste, als deze prestatie al niet genoeg is, is dat de software ook perfect met klassieke muziek kan omgaan. Niet alleen is er te zoeken op componist maar ook op dirigent of orkest en de tags houden rekening met verschillende delen van het muziekstuk.
Op de Bridge en de NAS is het nog even wachten tot de productie op gang komt, maar het zal niet lang duren voor muziek beleven een volgende dimensie krijgt.
Als afsluiting meldt Paul ook nog even dat PS Audio werkt aan een eigen internet radio station of liever 10 stations. Reclame vrij en in hoge resolutie en uiterst geschikt om via de Bridge en iPad/iPhone in hoge kwaliteit nieuwe muziek te ontdekken. Hierover meer in een volgend artikel.