Je kon hem onlangs bij ons winnen en dat vonden we bij HiFi.nl direct een mooie aanleiding om de Philips HTL9100 zelf ook maar eens aan een uitgebreide test te onderwerpen. Een maand lang sloot één van onze redacteuren de soundbar-met-afneembare-surround-speakers aan op zijn eigen televisie. Daarbij viel vooral het gebruiksgemak op, maar op het gebied van geluid blijft de Fidelio Surround Sound on Demand Speakerbar toch wel wat achter bij de concurrenten.
We schreven er al vaak over: het steeds dunner worden van televisies gaat altijd ten koste van het geluid. Je televisie aansluiten op een home cinema set of aparte soundbar is allang geen extra luxe meer, maar haast noodzaak geworden. Zeker wanneer jij je platte LCD-tv op zo’n extern audiosysteem aansluit, merk je hoezeer het geluid verbetert. Al voor een paar honderd euro neemt het kijkgenot enorm toe.
De Philips HTL9100 is met 799 euro weliswaar behoorlijk duurder dan een paar honderd euro, je krijgt ten opzichte van de goedkopere soundbars wél een draadloze subwoofer meegeleverd. Daarnaast zijn de zijkanten van de bar afneembaar, waardoor je twee - eveneens draadloze - surround speakers met ieder een 2,5 inch full-range woofer hebt. Deze kun je naast, of achter, je plaatsen en daarmee een 5.1-situatie creëren.
Daarmee is ook direct bijna de complete inhoud van de doos beschreven. Want naast de soundbar, de twee losse speakertjes en de subwoofer vind je alleen nog de afstandsbediening (inclusief batterijen), twee AC-kabels, een wandmontagebeugel, en een handleiding in de doos. That’s it.
Nadat ik de losse componenten uit de doos had gehaald en geplaatst, kwam direct één van de voornaamste pluspunten van de HTL9100 naar voren: het gebruiksgemak. Aansluiten is simpel, zelfs de grootste technische onbenul sluit de speakerbar binnen enkele minuten aan op zijn of haar televisie. Netsnoeren in de bar en subwoofer, stekkers in het stopcontact en de subwoofer maakt uit zichzelf verbinding met de speakerbar.
Connectie op de tv gaat door middel van - een niet meegeleverde - HDMI- of optische audiokabel. Voor de test maakte ik gebruik van een HDMI-verbinding met de tv. Aangezien de tv de ARC-functie via HDMI ondersteunt – de Philips HTL9100 doet dat eveneens – was dat geen probleem. ARC staat overigens voor Audio Return Channel. Hou er wel rekening mee dat de soundbar alleen maar via HDMI verbonden kan worden met je tv, als je tv ook ARC over HDMI ondersteunt. Als dat niet het geval is, dan zal je je moeten behelpen met de optisch digitale verbinding. En ja, er zijn ook flink wat tv’s op de markt die geen optisch digitale audio uitgang hebben. Aan de achterkant zitten naast de HDMI (ARC) nog twee HDMI-ingangen voor externe apparatuur, een AUX-ingang, een digitale coaxiale ingang, en een digitale optische ingang. Daarnaast is ook voorzien in een 3,5 mm audio-ingang.
Wanneer je de twee zijspeakers aan de soundbar gekoppeld hebt, ontstaat een behoorlijk breed apparaat. Overigens wel een veel minder zwaar apparaat dan ik vooraf had gedacht, Philips lijkt vooral licht materiaal te hebben gebruikt bij de productie. De afwerking is dik in orde, al zijn de lampjes op de speakerbar wel erg fel. Zeker wanneer je in het donker televisie of een film kijkt, kunnen de felwitte lampjes soms behoorlijk afleiden.