Naim behoort niet tot de merken die elk seizoen een nieuwe lijn op de markt brengen. Hun apparatuur wordt doorgaans pas vervangen als er een substantiële verbetering in het ontwerp is aangebracht. Daarom spitste ik als trotste bezitter van een Naim Supernait de oren toen eerder dit jaar een opvolger van deze uiterst muzikale versterker werd aangekondigd.
En niet alleen de Supernait wordt vernieuwd, ook de twee andere geïntegreerde versterkers van het merk krijgen een opvolger. Een uitnodiging om alle nieuwe modellen te gaan beluisteren bij AudioXperience in Nuenen was dan ook niet aan dovemansoren gericht.
De Nait 5si
AudioXperience organiseerde als eerste in Nederland een dealershow rond de introductie van de nieuwe geïntegreerde Naim versterkers. Samen met nog twee collega's van de pers kreeg ik in een aparte bijeenkomst het volledige programma voorgeschoteld. Als voorafje keken we naar twee interessante filmpjes waarin te zien was hoe het er eind jaren '80 bij Naim in de fabriek aan toeging, en hoe er in de ontwerpfase beslissingen worden genomen op basis van de gewenste muzikale eigenschappen. Daarna verplaatsten we ons naar de grote luisterruimte, die ik goed ken en waar ik eerder de Naim Ovator S400 luidsprekers beluisterde. Tot mijn genoegen vormen de kleinste Ovator's ook nu weer het venster op de muzikale prestaties. Een slimme keuze van AudioXperience, omdat de S400 zowel goed aansluit bij de Nait 5si - de kleinste versterker uit het gezelschap - als bij de Nait XS2 en de Supernait2.
Overeenkomsten en Verschillen
Om met de overeenkomsten te beginnen: de behuizingen zijn grotendeels onveranderd, alleen verraadt een grotere hoofdtelefoonuitgang op de fronten van de Nait 5si en de XS2 dat we met het nieuwe model te doen hebben. Aan de achterkant van de 5si en de XS2 is zo op het oog niets veranderd, maar de gebruikte chassisdelen op de Supernait2 zijn veel degelijker. Waar ze bij de oude Supernait nog door uitgefreesde gaten naar buiten staken is de Supernait2 voorzien van stevig aan de behuizing verankerde WBT-achtige RCA-exemplaren en vastgeschroefde DIN-ingangen. Voordeel van deze constructie is dat de chassisdelen nu niet meer met z'n allen op een rechtopstaande print zitten die haaks op de hoofdprint is gemonteerd, maar dat ze individueel bedraad zijn. Steviger én klankmatig de betere oplossing.
De Supernait2
Een ander groot verschil is dat de Supernait2 aan de voorkant maar één rij knoppen voor de bronkeuze heeft. Bij de oude versie diende de onderste rij voor het kiezen van een bron om van op te nemen, terwijl je via de bovenste rij naar een andere bron kon luisteren. Maar de onderste rij knoppen werd ook gebruikt om (in program mode) aan de bovenste rij knoppen een analoge of digitale input toe te wijzen. Maar die functie is ook vervallen, aangezien de Supernait2 geen d/a-converter meer aan boord heeft. Er zit nog wel een mini-USB aansluiting op de achterkant, maar die is uitsluitend bedoeld voor firmware-updates. Geen coaxiale of optische ingangen meer, dat is wel even wennen.
Vanuit de visie van Naim is die stap trouwens wel te verklaren. Zij denken namelijk in systemen en hun klanten gaan daar vaak en ver in mee. Veel bezitters van een Supernait kopen vroeg of laat ook een streamer van Naim, en daar zit niet alleen een betere d/a-converter in dan in de Supernait, de streamers zijn ook nog eens voorzien van allerlei digitale ingangen. De noodzaak van een d/a-converter in de versterker komt daarmee dus te vervallen. In een tijd dat de meeste hifi-fabrikant juist beginnen met het bouwen van versterkers met ingebouwde d/a-converters is Naim dus de eerste die er alweer mee ophoudt. Het kan raar lopen...
De nieuwe Supernait2, met linksboven de bedrade aansluitingen van de ingangen, en daarnaast (middenboven) het kleine printje met de Discrete Regulator
De grootste verschillen zitten, zoals we van Naim gewend zijn, dus vooral onder de motorkap. Om te beginnen hebben alle modellen een grotere ringkern-trafo gekregen. Bij de Nait 5si resulteert dit op papier in een toegenomen uitgangsvermogen (nu 2x60 watt aan 8Ω), maar hoe de klankmatige ontwikkeling is zal later uit de luistersessie blijken. Niet alleen de voeding is veranderd, ook de opbouw van de printen is verbeterd, de routing van de signalen is verder geoptimaliseerd en waar mogelijk zijn beter klinkende componenten gebruikt. Bij de XS2 is het vermogen ook met 10 watt toegenomen, maar bij de Supernait2 is het uitgangsvermogen gelijk gebleven. Daar is echter wél de nieuwe DR regulator ingebouwd, die tegenwoordig ook in alle externe voedingen van het merk zit. Deze Discrete Regulator (DR) stabiliseert de spanning en verwijdert ruis en andere vervuiling uit de stroom. Een 'kale' Supernait2 zou hiermee in theorie hetzelfde kunnen presteren als een oude Supernait met een losse voeding. En natuurlijk is ook dát in de opstelling van AudioXperience te beluisteren.