Stewart filmscreens: Specialist in high- end projectieschermen

Ivo van den Broek | 27 september 2014 | Stewart Filmscreens

“Een projectiescherm, wat stelt dat nou voor?” Een witte muur of een lap stof, al dan niet gespannen in een frame. Meestal de sluitpost in een projectiesysteem. Dat heeft natuurlijk veel te maken met de markt, waar een rijke variëteit aan schermen al voor relatief weinig geld gefabriceerd wordt. Het benodigde schermmateriaal, wordt per kilometer op de rol aangekocht bij een rubberfabrikant, al dan niet voorzien van een coating en gevat in een behuizing met elektromotor of in een frame van zwart gespoten metaal. Te vaak wordt voorbijgegaan aan het feit dat het scherm in een projectiesysteem net zo belangrijk is als de luidspreker in een hifisysteem. Niemand knoopt een paartje luidsprekers van 199 euro aan een versterker van 5000 euro.


Stewart Filmscreens produceert projectieschermen sinds 1947. Ooit begonnen met schermen voor bioscoopzalen, zijn de toepassingen voor projectie inmiddels uitgebreid met simulatoren voor luchtvaart, scheepvaart en militaire applicaties. Disney pretparken overal ter wereld zijn standaard met Stewart projectietoepassingen voor 2D en 3D uitgerust; alle attracties die gebruikmaken van projectie werken met Stewart producten.
Ook de filmindustrie is een belangrijke klant. De belangrijkste filmstudios laten de eindmontage en kleurcorrectie uitvoeren op gekalibreerde projectiesystemen van Stewart Filmscreens. Daarnaast leveren zij enorme, naadloze blue screens (tegenwoordig green screens) die gebruikt worden voor computeranimaties met echte acteurs. Last but not least worden de schermen van Stewart elk jaar gebruikt bij de uitreiking van de Oscars. Stewart is zelfs de enige schermfabrikant die twee Oscars heeft gewonnen voor zijn bijdrage aan de filmtechniek.

Innovaties
Wat maakt dit bedrijf zo bijzonder? Om te beginnen zijn zij de enige fabrikant die (bijna) alle onderdelen voor hun schermen zelf fabriceren of op specificatie laten maken. Van het schermmateriaal tot aan de zware aluminium profielen, niets wordt aan het toeval over gelaten.
Stewart is permanent bezig met innovaties op gebied van projectiematerialen maar ook de afwerking en de details op gebied van afwerking en duurzaamheid hebben permanent de aandacht.
Om een voorbeeld te geven, de buis waar de rolschermen op gerold worden is ongeveer drie keer zo groot in diameter als van de concurrentie. Uitgevoerd in stijf maar licht en recyclebaar aluminium. Aan de binnenzijde van de buis zijn extra ribben in de lengte aangebracht voor extra stijfheid en voor extra koeling van de Somfy buismotor. De buitenzijde van de buis blijkt bij nadere bestudering niet geheel rond te zijn maar een licht afgeschuinde dunne richel in de lengte te vertonen. Het schermmateriaal wordt onder dezelfde schuine hoek afgesneden en tegen de richel aangeplakt waardoor er geen afdrukken in het scherm staan als het opgerold heeft gezeten.


Op bestelling
Stewart is als marktleider doorgaans de uitvinder van belangrijke verbeteringen. Denk aan de grijze schermen, de Tab Tensioning (het spandraadje langs de rolschermen), Starglass en vele andere innovaties. Doordat Stewart zelf zijn vinyl maakt en de optische bestanddelen in het doek worden opgenomen hebben zij absolute controle over alle eigenschappen van de materialen waardoor superieure uniformiteit en kwaliteit gegarandeerd zijn.
Alle Stewart schermen worden op bestelling gemaakt. Dat betekent dat er altijd ruimte is voor aanpassingen, belangrijk voor de installateur die hiermee een belangrijke troef in handen heeft bij de verkoop van projectiesystemen. Een Stewart installateur heeft ook de expertise en de middelen om op voorhand bij de klant op locatie te bepalen wat de exacte specificaties van een projectiesysteem zullen gaan worden in een gegeven situatie. Daarmee kom je als klant nooit voor verrassingen te staan. Hoe werkt dat? Eigenlijk vrij simpel: op de plaats waar een projector en scherm voorzien zijn worden een aantal lichtmetingen verricht, die worden in een door Stewart ontworpen computermodel vervat, samen met de specificaties van projector, projectie afstand, schermgrootte en aspect ratio. Het computermodel geeft vervolgens precies aan welk schermmateriaal geschikt is en wat de te verwachten prestaties zullen zijn in termen van contrast en lichtopbrengst. Zo kun je van te voren al maatregelen treffen om de prestaties van het projectiesysteem te optimaliseren.
De keuze voor het juiste scherm en materiaal wordt bepaald door de volgende variabelen:
-Omgevingslicht. Bij voorkeur niet, maar als het niet anders kan. Ook de kleur van de wand en plafonds kan een rol van belang spelen!
-Plaats van de projector. Liefst zo ver weg mogelijk…
-Lichtopbrengst van de projector.
-Kijkhoek (belangrijk voor de gain van het scherm).
-Voor- of achterprojectie.
-Doel van de projectie (presentatie, sport kijken en gamen met vrienden of home cinema).
-Vast scherm of oprolbaar.
-Plaatsing van de speakers, naast of achter het scherm.
-Aspect ratio (vast of variabel).
-Recht of gebogen scherm.
-2D of 3D.
-3D actief of passief.


EDITORS' CHOICE