Videomixers of switchers zijn heel geschikt om beelden opgenomen met meerdere cameras te mengen, heen-en-weer te schakelen en van effecten te voorzien. Dat kan live waarbij de producer op gevoel en intuitie een geslaagde mix presenteert maar ook als montage ter plaatse (opname). Videomixers en switcher zijn met name geschikt voor evenementen, discos, het geven van presentaties, het onderwijs, videoclubs en kerken. Behalve als losse mixer tevens verkrijgbaar als een complete studio in een draagkoffertje.
Het inzetten van meerdere cameras maakt het mogelijk om het onderwerp vanuit meerdere opnamehoeken en composities vast te leggen. Met behulp van twee cameras kunt u al tegelijkertijd overzichten en close-ups van bijvoorbeeld een muziekoptreden schieten. Voor het goed kunnen vastleggen van evenementen, theateroptredens of -shows, sportwedstrijden, paneldiscussies en grote orkesten of een muziekband is het opnemen met meerdere cameras gewoon een must. Een andere toepassing vormt een zaalpresentatie waarbij behalve de sprekers ook mensen uit de zaal worden betrokken. Alleen behoort er van deze multicamrecording ook weer een pakkende beeldmix voor de vertoning, live of als postproduction gemaakt te worden. En dan bewijzen beeldmixers, videoswitchers en/of een complete portable studio in een flightcase goede diensten.
Niet ouderwets
Een eerste indruk kan zijn dat videomixers, live switchers en portable meercamerastudios in een flightcase ouderwets zijn. Dat kan met moderne montagesoftware voor multicamrecording en een krachtige MacBook of Windows notebook toch net zo goed? Met bovendien aardige extras zoals het instellen van verschillende opnamehoeken en zoominstellingen. Ook zijn er al camcorders die onder meerdere hoeken tegelijk (via de super-HIRES sensorchip met verschillende lensjes er voor) registeren waaruit de producer straks een keuze uit de verschillende simultane shots kan maken.
Om meerdere redenen zijn de videomixers, switchers en portable studios echter nog allerminst verouderde videogereedschappen. De belangrijkste troeven zijn het mixen op gevoel, echt live in real time weergeven, handige conversie van verschillende signaaltypen ter plekke, kwalitatief goede overgangen/effecten plus grafische overlays direct onder handbereik, koppeling aan een hard disk recorder en het op locatie kunnen opzetten van een veelzijdige studio met chromakeying. Een ander voordeel is het verbeteren van de werkstroom door het kunnen voorprogrammeren van complexe handelingen en snelle hardwarematige format-conversie. (= het ene videoformaat kunnen omzetten in het andere).
Videoswitchers, -mixers en portable studios in flightcase bestrijken een brede markt. U heeft dan meteen een complete videostudio in handen voor het verslaan, presenteren of ter plaatse opnemen. Bekende toepassingen hiervoor zijn zoals gezegd (muziek)evenementen, theaterproducties, sportwedstrijden en videopresentaties tot gebruik in het onderwijs, in de disco, bij bruiloftsreportages, video uitzenden op internet, begrafenissen en kerkdiensten. De producten zelf varieren van gedegen High Definition middenklassers tot leuke DV- of composiet (S-VHS) zakdingetjes om onderweg even iets op te kunnen zetten. Verder is er onderscheid in stand alone (= zelfstandig) en met notebooks samenwerkende producten.
Bekende merken voor videomixers/switchers en complete portable studio’s in flightcases zijn: Datavideo, Roland/Edirol, Sony, Newtek, Panasonic, Pioneer, Grass Valley, Boinx TV en Blackmagic. Naast de switchers/mixers zelf is er tevens een complete industrie om heen met kabels of juist draadloos, versterkers/boosters, signaalconversie en audio-instructie (talk back) van de opnamecrew op afstand.
Switcher, mixer of portable studio?
Vroeger was er een duidelijke driedeling. Een videoswitcher diende sec om snel naadloos tussen meerdere videobronnen aangesloten op een uitgang te schakelen. De videomixer bracht daarbij het overvloeien met het pookje plus de toevoeging van effecten en overgangen. Beide apparaten hadden veelal ook een vorm van signaalconversie (het onderling naar een uitgangsignaal van S-VHS, DV, HD en tegenwoordig ook HDMI) ingebouwd waardoor een losse converter (= signaalomzetter) niet meer nodig is. In de Angelsaksische taalgebieden spreekt men vaak van een switcher als het feitelijk om een mixer gaat.
Daar de operator ook graag wil zien wat er bij de verschillende cameras gebeurt en ook het geluid zijn of haar aandacht vergt verschenen er al snel externe LCD-viewschermpjes en geintegreerde audiomengpanelen in de mixers en switchers. Allemaal wat lastig om mee te nemen? Bouw het geheel in een portable studio bestaande uit de mixer/switchers, LCD-viewerschermpjes en alle benodigde aansluitingen. Onder andere Datavideo toont zich hierin een ware meester. NewTek en Boinx voorzien in complete studioset-ups met chromakeying en zelfs streaming input vanuit zaal met tablets en notebooks of van internet.
Het is dus maar wat u daadwerkelijk nodig heeft. Let vooral op het aantal en type in/outputs, de geboden beeldovergangen/effecten, workflow en de toegepaste videoformaten. Deze videoformaten in simpel analoog, DV, HD, 3D en zelfs 4K. Een aantal professionele videomixers valt via insteekkaarten in de beschikbare slots verder uit te breiden op het gebied van connectoren en verwerkbare AV-formaten.