ARTIKELBose

Achtergrond: Bose Multiroom

Jamie Biesemans | 10 december 2014 | Bose

Steeds meer merken gooien zich op multiroom, met Bose als voornaamste uitdager van de gevestigde waarde. Maar voor veel mensen zijn de voordelen en flexibiliteit van multiroom-systemen nog helemaal onbekend. Tijd voor een streepje uitleg!


We schreven het al vaker: multiroom is hot. Het grote publiek heeft in de voorbije jaren wat minder geïnvesteerd in klassieke audio-apparaten, maar vindt nu zijn weg terug naar muziek via streaming muziek- oplossingen. In tegenstelling tot de traditionele bron-versterker-grote vloerstaander-opstelling, met één sweet spot gelokaliseerd in de pluche zetel van de audiofiel van het huis, draait het bij multiroomtoestellen om andere pluspunten. Flexibiliteit bijvoorbeeld, maar ook gebruiksgemak.

Uiteraard is een goede klank eveneens een absolute must, al zijn er subtiele verschillen met een klassieke opstelling. Zo willen multiroom-eigenaars doorgaans graag een geluid dat egaal een kamer helemaal vult. De klankkleur mag ook niet te veel afhankelijk zijn van de positie, bijvoorbeeld ten opzichte van een muur. Dat is logisch, want als je pakweg in de keuken een speaker neerpoot, ga je niet altijd per se de ideaalste plek kunnen kiezen.

Voor de helderheid hanteren we in dit artikel voorbeelden met Bose SoundTouch, de voornaamste uitdager van marktleider Sonos. De Bose-speakers kwamen vorig jaar goed uit onze tests qua klank en zijn door recente software-updates op significante wijze verbeterd qua functionaliteit en mogelijkheden. Ze zijn nu eenvoudig in te stellen en ondersteunen de belangrijkste muziekbronnen, zoals internetradio, Deezer en Spotify.

Twee keer multi
Twee sleutelwoorden die keer op keer opduiken bij systemen zoals Boses SoundTouch-speakers zijn ‘multiroom’ en ‘multisource’. Zelfs veel kopers van deze audio-oplossingen kennen ze niet of weten niet goed waar ze voor staan, maar de twee termen vatten wél de essentie wat zo handig is aan dergelijke systemen. Multiroom wordt nog vrij vaak gehanteerd als term. Het is ook wat deze oplossingen anders maakt dan pakweg een Bluetooth-speaker of een losse WiFi-speaker die je via DLNA muziek kan leveren.

Laten we op een rij zetten wat wij onder ‘multiroom’ verstaan en verwachten. Kort samengevat, betekent multiroom dat je meerdere speakers centraal bedient én dat je kan bepalen waar welke muziek er gespeeld wordt. Het kan zijn dat je uit elke speaker (die mogelijk elk in een andere kamer staan) een ander liedje laat spelen, maar er moet de mogelijkheid zijn om speakers te koppelen (allemaal of een selectie van speakers) om synchroon hetzelfde te laten horen.

Synchroon, want als er bijvoorbeeld een speaker in de keuken staat en eentje in de woonkamer, kan het zijn dat je in grensgebieden beide speakers hoort. Als ze dan niet netjes synchroon lopen, klinkt het weinig aangenaam. Uiteraard is synchroon spelen ook belangrijk als je meerdere speakers in dezelfde kamer hebt staan. Het centraal bedienen betekent dus niet enkel het volume regelen, maar ook bepalen waar wat te horen is.

Meerdere bronnen
Je kan dus muziek afspelen op een of meerdere speakers doorheen het huis. Maar welke muziek? Daar komt het multisource-aspect om de hoek loeren. Apparaten zoals de Bose SoundTouch-speakers streamen digitale muziek vanaf een varia van bronnen.

Een zekere veelzijdigheid is hierbij gewenst, want steeds meer mensen complementeren hun eigen muziekbestanden met een abonnement op een streamingdienst. De kracht van deze producten is dat je als luisteraar niet bezig moet zijn met waar een specifiek liedje zich juist bevindt. De bediening is zo ingericht dat je even gemakkelijk een track opvraagt bij Spotify als afspeelt vanaf een NAS.

Bij Boses SoundTouch-speakers is die flexibiliteit sterk aanwezig.Met de ondersteuning voor Deezer en Spotify hebben ze de belangrijkste streamingdiensten aan boord. Na het leggen van een koppeling met Deezer binnen de SoundTouch-app, kan je rechtstreeks in de Bose-app muziek zoeken en grasduinen in je eigen afspeellijsten. Ook een bruggetje naar Spotify zit in de SoundTouch-app, maar muziek selecteer je binnen de knappe Spotify-app. In deze app stuur je meteen ook tracks naar de Bose-speakers.

Het lijstje van bronnen stopt daar niet. Vaak wordt vergeten dat veel mensen ’s morgens aan de ontbijttafel de radio willen beluisteren, en daarom wordt internetradio bij dergelijke WiFi-producten nauwelijks vermeld. Internetradio is echter wél present, in de vorm van 20.000 stations, en is wellicht de meest gebruikte functie. Daarbij zijn nagenoeg alle Belgische en Nederlandse zenders beschikbaar.

Bose is momenteel ook de enige die Airplay inbakt op zijn multiroom-speakers - een grote troef. Apple-gebruikers kunnen via Airplay met een druk op de knop alle audio van iPhone of iPad naar de speakers sturen, incluis soundtracks van YouTube-video’s of de audio van een game-app.

Er zijn natuurlijk een pak mensen met een uitgebreide eigen collectie muziekbestanden, geript van cd of aangekocht bij iTunes of een andere downloadwinkel. Ook die zijn af te spelen, vooropgesteld dat ze door een DLNA-server op het netwerk beschikbaar worden gesteld.

Voor wie DLNA niet kent, klinkt dat vast complex. Software om mediabestanden te verdelen via DLNA zit echter ingebakken in alle NAS-netwerkschijven en kan via Windows Media Player op een Windows-pc. Gratis software zoals Plex, laat je ook op een Mac een server opzetten. ‘Opzetten’ moet je hier verstaan als ‘software installeren, de mappen aanduiden waar muziekbestanden gelokaliseerd zijn, en op start drukken’. Niets moeilijk aan.


EDITORS' CHOICE