ARTIKELBose

Zoveel speakers als je wil

Jamie Biesemans | 10 december 2014 | Bose

Hoeveel speakers je kan installeren, dat hangt van het systeem af. Bij Bose bijvoorbeeld is er geen harde limiet op het aantal SoundTouch-speakers, maar ligt de beperking eerder bij de kwaliteit van je WiFi-netwerk - wat op zijn beurt bepaald wordt door structurele elementen in het huis, storingsbronnen en de nabijheid van andere WiFi-netwerken.

Daarom adviseert Bose om bij meer dan 4 tot 7 speakers bijkomende luidsprekers met een ethernetkabel aan te sluiten. Sowieso is het onze ervaring dat een bekabelde aansluiting voor streaming altijd net iets meer bedrijfszekerheid biedt, al is het niet echt een vereiste. In bepaalde ruimtes, zoals keukens of badkamers, is een ethernetkabel nu eenmaal niet altijd gewenst of mogelijk.

In stappen kopen kan
Eén van de troeven van systemen zoals SoundTouch is dat je niet in één keer zwaar moet investeren in een totale installatie voor heel het huis. Het blijkt zelfs heel typisch te zijn dat er aanvankelijk slechts één of twee speakers worden aangeschaft. Bevalt de aankoop, dan keren velen terug naar de winkel om bijkomende toestellen aan te schaffen.

en voordeel van uitgesteld kopen, is dat je de mogelijkheden van een systeem leert kennen en daardoor beter kan inschatten wat je verder nodig hebt. Een eigenschap van multiroom-systemen is immers dat je kan kiezen uit verschillende toestellen en met wat meer kennis kan je beter de juiste apparaten voor elk kamer bepalen.

Bij Bose bijvoorbeeld zijn er drie SoundTouch-speakers - klein, medium en groot - maar zijn er daarnaast nog heel wat compatibele audio-apparaten die je vanaf een SoundTouch-app kan aansturen. De SA-4-versterker bijvoorbeeld, waar je eigen luidsprekers rechtstreeks op aansluit, of de LifeStyle 135 Series III-soundbar en Acoustimass-basmodule.

Met een app in de hand
De meeste multiroom-systemen zijn te bedienen via een app op een smartphone of tablet. SoundTouch is op dat vlak vrij uniek, want naast een app voorziet Bose ook een aantal presetknoppen op elke speaker. Wederom ha ndig voor wie ’s morgens gewoon snel de radio wil opzetten. Je hoeft niet naar een telefoon te grijpen om die standaardtaak uit te voeren, maar drukt gewoon een knop in. Het lijkt van ver misschien een terugkeer naar vroeger én toch is het handig.

Overigens is er van Bose ook een design-remote die onder meer aan de muur kan gehangen. Ook deze optie is een zeldzaamheid bij multiroomsystemen en best interessant. Je wilt toch ook je systeem kunnen bedienen als je tablet of smartphone toevallig een lege batterij heeft, toch?

In de meeste gevallen wordt er via een app gewerkt. Vandaar dat wij in tests van multiroomsystemen zoveel nadruk leggen op een intuïtief gebruik, gebruikersvriendelijkheid en een goede reactiesnelheid van de bijhorende app. Een belangrijke stelregel uit usability is dat een app je niet dwingt om na te denken over de bediening zelf. Het moet met andere woorden transparant zijn en niet ‘in de weg staan’ van wat je wil doen.

In dit geval: het selecteren van bronnen en muziek, en het ‘toewijzen’ aan speakers. Ook ‘speakermanagement’ - om een heftig woord te gebruiken - moet vlot gaan. Bij de Bose SoundTouch-app werd geopteerd voor een heldere interface met grote tekst, wat de app ook leesbaar maakt als je tablet op de koffietafel ligt en jij achteruit leunt in de sofa. Ook in de app selecteer je meteen een van de zes presets, terwijl tweederde van het scherm voorbehouden is voor informatie over het liedje dat je nu hoort.

Even naar links vegen, en je krijgt de lijst met beschikbare bronnen te zien. Een paar tikken op het scherm later en de gewenste muziek speelt af via de geselecteerde speaker. Meerdere SoundTouch-speakers koppelen en synchroon laten spelen, is gewoon kwestie van onderaan op het scherm te drukken en de gewenste speakers op de actieve SoundTouch te slepen.


EDITORS' CHOICE