ModWright KWA-100SE, LS 36.5 en PH-150

SAMENVATTING

Wie hoogvermogen versterking zoekt en waarden zoals muzikaliteit, klank, levendigheid, betrokkenheid, subtiliteit, detaillering en homogeniteit belangrijk vindt, is goed af met de elektronica van ModWright. Naast de gunstige geluidsmatige eigenschappen zijn het apparaten die buitengewoon degelijk en fraai zijn gebouwd, met de focus op elektronische componenten van zeer hoge kwaliteit. Even iets anders dan de door een robot in elkaar gestampte ‘smd-computerboards’, waarmee veel mid-fi is opgebouwd. Bedacht door fabrikanten die iets begrijpen van marge-maximalisatie, maar weinig van goed geluid. Waarmee niet is gezegd dat er met smd-componenten geen goede ontwerpen kunnen worden gemaakt. Dat is afhankelijk van of de focus bij kosteneffectiviteit of bij goed geluid ligt. Wie een ModWright openschroeft krijgt het warme gevoel dat zo’n apparaat met veel liefde gebouwd is uit duurzame discrete componenten, zoals dat vroeger gebeurde in de glorietijd van de hifi. Wat vroeger kon, kan nu ook, maar wel tegen een hoger prijskaartje. Het betaalt zich in ieder geval uit in voortreffelijke geluidsmatige prestaties.

ModWright werd in het jaar 2000 opgericht door Dan Wright, teneinde modificaties van digitale apparatuur te verzorgen. Dat was succesvol en leidde uiteindelijk tot een reeks zelf ontworpen en gebouwde apparatuur. Wie regelmatig in de Verenigde Staten verblijft en een oog heeft voor ontwikkelingen binnen de high-end markt, kent ongetwijfeld ModWrights modificaties van een aantal bekende Sony cd-spelers. In de luisterruimte staan de KWA-100SE eindversterker, de LS 36.5 voorversterker en de PH-150 phono stage.ModWright apparatuur is gestoken in fraaie blank aluminium behuizingen en toont geen overdaad aan smd-componenten op de printed circuit boards. Er is gekozen voor relatief simpele schakelingen, met een beperkte discrete component-count van hoge kwaliteit. De phono-stage is een tube-based design, net zoals de voorversterker. De eindversterker is solid state. Dat is per definitie een interessante combinatie. De meeste grote merken bouwen voortreffelijke eindversterkers, maar de bijbehorende voorversterkers trekken de prestatie van zo’n set meestal fors omlaag. Vanzelfsprekend zijn er uitzonderingen, maar veel van die eindversterkers komen pas tot leven tijdens een combinatie met een zeer goede solid state- of buizenvoorversterker. Die zijn helaas dun gezaaid in de hifi-markt. ModWright probeert de ideale set samen te stellen door zelf te komen met een buizen-pre. De praktijk in de luisterruimte is dat er doorgaans heel goede combi’s te bouwen zijn met buizen-transistor set ups.Eindversterker
De KWA-100SE is de special edition van de ‘gewone’ 100. De SE heeft in het signaalpad pio’s (paper in oil), carbon film resistors, vijf paar MOSFETS in plaats van drie paar en 100% extra storage. Pio’s en carbon resistors klinken doorgaans beter en de extra storage en eindtransistoren zorgen, volgens ModWright, voor toegenomen prestaties met betrekking tot extra stroom aan de uitgang, snelheid, bass-response, dynamics en resolutie.  De versterker levert 100 Watt in een 8 Ohm-belasting en dubbelt naar 4 Ohm. Volgens ModWright is de versterker stabiel en heeft geen problemen met een 2 Ohm-load. Niet dat het de bedoeling is om luidsprekers aan te sluiten met een gemiddelde impedantie van 2 Ohm, maar de impedantiecurve van luidsprekers kan bij bepaalde frequenties een dip vertonen naar lagere waarden dan het gemiddelde van de curve. Een versterker die dat niet aankan, zorgt voor gehoormatige afwijkingen, gaat in de beveiliging of fikt gewoon uit. Met de KWA-100SE dus niets om wakker van te liggen. De eindversterker heeft ingangstrafo’s voor zowel de symmetrische als asymmetrische ingangen en is uiteraard voorzien van een groundlift. Professioneler kan het niet. Aangesloten op het net staat deze 20 kilogram zware unit op standby. Als u niet de user manual leest, kan het even duren voordat de knop gevonden is die de operationele modus activeert. De ingewanden van het beest zijn door het ingebouwde en ook uitschakelbare blauwe led-licht zichtbaar. Leuke feature, hoewel Amboy WA toch een eind van Las Vegas verwijderd is. Het is altijd de vraag aan welk type consument zulke feestverlichting appeleert. De praktijk is toch dat je zo’n eindversterker op z’n zijkant ergens achter een kast laat hangen?

Pre amp
De LS 36.5 is een linestage met, naast de rca’s, ook symmetrische in- en uitgangen. Er is ook een zogenaamde hometheater-ingang (HT/BP). Niet gebruiken als u niet weet hoe zo’n ingang precies werkt. In de versterker zijn een drietal buizen. Elk kanaal heeft een 6H30 en er is een 5AR4/GZ34 gelijkrichter die voor beide kanalen werkt. Voor de GZ34 mag u een alternatief zoeken, maar wél uit dezelfde familie. Leuk om de originele Philips GZ34 te vinden, hoewel alle kleine krabbelaars op Marktplaats en eBay, de lol daarvan voor muziekliefhebbers grondig hebben verpest. Van de 6H30 dient u af te blijven. Dus, zonder grondige kennis van buizenelektronica simpelweg uit de buurt blijven. De voorversterker beschikt over een choke en de DC- heaters zijn gereguleerd. Met al die buizen aan boord wordt de LS 36.5 warmer dan de gemiddelde solid state amp.  Dus liever geen langspeelplaten op de pre amp stapelen.

Phono versterker
De PH-150 is een tube phono-stage met separate voeding. De bijgeleverde buizen zijn twee stuks 6C45 en een tweetal 6922’s. U dient deze buizen zelf te plaatsen. Vervolgens eerst dichtschroeven en nooit inschakelen zonder gesloten top plate. Don’t even think about it…! Ook de PH-150 heeft per kanaal een choke. Het fraaie van deze phono-stage is dat de voor de phono-cartridge belangrijke settings ‘real-time’ vanaf het frontpaneel zijn te maken. De gain heeft 0dB, -6dB en -12dB settings, De resistance voor de MC is schakelbaar tussen 10K, 50K, 100K, 200K, 500K en 1K. MM heeft een vaste waarde van 47K. De capaciteit voor MM start bij 0pf  en loopt via 100pf, 220pf, 330pf en 470pf naar 680pf. Er kunnen tegelijkertijd twee draaitafels aangesloten worden op deze versterker (of een draaitafel met twee tone arms). Dus een MM en een MC cartridge tegelijkertijd, waarbij de keuze schakelbaar is vanaf het frontpaneel. De PH-150 heeft symmetrische uitgangen en kan als zodanig aangesloten worden op de LS 36.5. De voeding van de PH-150 is solid state. Dat betekent dat voor de rectifier en stabilizer geen tubes ingezet zijn.


EDITORS' CHOICE