NIEUWS

High Five: de highlights van maart 2016

Menno Bonnema | 07 april 2016
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 02 april 2016

Een nieuwe rubriek bij Hifi.nl. Voortaan kijken we aan het eind van de maand terug op diezelfde maand. Wat waren naar onze mening de vijf highlights op muzikaal gebied? En daarbij kijken we ‘verder dan onze neus lang is’. Dat wil zeggen: we bekijken al het nieuws rondom muziek. Dus we nemen niet alleen apparatuur mee, maar kijken ook naar de beste muziek die is uitgebracht op cd, dvd, blu ray, vinyl (of zelfs cassettebandje  is weer mogelijk!), of is uitgezonden op tv , radio of internet of live te bewonderen was in een concertzaal in Nederland. We kijken en vooral luisteren zo breed mogelijk naar alles wat ons op muzikaal vlak geraakt, geroerd of tot nadenken gezet heft. Hier komt ie: High Five!

1. Medium: 20 jaar DVD

Opmerkelijk wat ons betreft: de dvd speler bestaat dit jaar twintig jaar en aan dat feit lijkt weinig aandacht te worden besteedt. Onterecht vinden wij. In tijden van de zoveelste comeback van vinyl en de nog vrij verse introductie van de eerste UHD blu ray speler, is er een ‘trouw’ medium dat ons nu al twintig jaar veel plezier heeft gebracht: de dvd-speler. Daarom hier een verkapte ode aan deze schijfspeler en een kort retrospectief van de schijf en het apparaat.

Wat vooraf ging in 1995

Het liep al tegen het einde van het jaar toen er een nieuw opslagmediem geintroduceerd werd: de dvd. Oorspronkelijk een afkorting van Digital Video Disc, totdat bedacht werd dat je veel meer met dit opslgamedium kon en de naam Digital Versatile Disc ten tonele kwam. Hoe dan ook, de dvd werd de succesvolle opvolger van de VHS. Het grote voordeel van de dvd ten aanzien van de VHS-band? Een veel betere beeld- en geluidskwaliteit. Daarnaast bezat de VHS-band nog een ander zwak punt: de band wou nog wel eens vastlopen in de afspeler. Dvd beloofde een veel langere houdbaarheid, en zie: dat heeft ze zeker waargemaakt!

Dat de dvd er is gekomen, hebben we trouwens in eerste instantie niet te danken aan de de grote audio- en televisieproducenten. Ook hier heerste eerst weer grote onenigheid over de te voeren standaard. Philips en Sony kwamen met MMCD op de proppen. Toshiba en Time Warner geloofden heilig in ‘hun’ SD-disk. Het was uiteindelijk de filmindustrie die de druk zodanig opvoerde om vooral met een gemeenschappelijk nieuw system op de proppen te komen: de dvd.

1996: De introductie

In maart 1996 verscheen Toshiba met de eerste dvd-speler op de markt: de SD3000, met een kostprijs van rond de 1000 euro. Weldra volgden andere grote en kleinere merken. De dvd was een echt compromies tussen de verschillende kampen. Want hoewel Philips en Sony toegaven aan het SD-disc-formaat, eisten ze daarbij de invoering van hun eigen broncodering. Dat was voor hen zeer belangrijk, omdat op deze manier dvd-spelers ook geschikt zouden zijn om cd’s mee af te spelen. Het grote verschil met de cd was trouwens de opslagcapaciteit: 700 mb voor de cd, tegenover 4,7 gb voor de dvd.

Het succes

De introductie van dvd als nieuw opslagmedium voor beeld (en geluid) kan niet anders dan als een enorm success bestempeld worden. Al na vier jaar lag de omzet van dvd’s boven die van het oude VHS-systeem. En daarbij moet je bedenken dat er in het begin nog geen recorders waren: opnemen op dvd was dus nog niet mogelijk. Toen die mogelijkheid later ook nog toegevoegd was, werd het succes nog groter.

Waarbij we wel weer moeten vermelden, het wordt het bekende liedje, dat de introductie van dvd-recorders weer voor de nodige verwarring zorgde. Er kwamen namelijk allemaal verschillende schijven op de markt: dvd-r-, dvd-r+, dvd-rw- en dvd-rd+. De ene recorder werkte uitsluitend met de ene schijf, de andere speller met de andere. Totdat uiteindelijk sommige spelers met alle schijven overweg bleken te kunnen. Daarna verliep de verwezenlijking van een standaard alsnog voorspoedig.


EDITORS' CHOICE