Home cinema: de eerste thuisbioscoop
Door de dvd deed het begrip Home cinema zijn introductie. Was bij VHS veel meer het lenen van banden bij de videotheek het geval, bij dvd’s kreeg de consument meer de behoefte om te verzamelen en te kopen. Op die manier onstonden de eerste thuisbioscopen. Mensen die thuis een verzameling van films gingen aanleggen, compleet met goede afspelers, surround versterkers en luidsprekerinstallaties. Want dvd maakte het voor het eerst ook mogelijk om surround geluid vast te leggen op schijf in meerdere kanalen. De filmstudio’s openden hun archieven en nooit eerder uitebrachte titels waren nu op dvd verkrijgbaar. Prachtige tv-series uit vervlogen tijden zagen plotseling het daglicht weer…in de thuisbioscoop.
Ook noemenswaardig: een specifieke doelgroep ontstond er ook onder muziekliefhebbers. Vele ooit geregistreede muziekconcerten werden alsnog op dvd uitgebracht. Mooie voorbeelden daarvan zijn bijvoorbeeld Stop Making Sense van The Talking Heads en later ook als een lichtend voorbeeld van Dolby Surround, Hell Freezes Over van The Eagles.
Verdere ontwikkeling
Hadden VHS en DVd in 1999 een gezamenlijke omzet van 44 miljoen stuks, zeven jaar na de introductie lag de omzet van dvd’s in aantallen al boven de 100 miljoen. In 2005 piekte de dvd met een recordomzet van 1,6 miljard euro, om daarna geleidelijk in omzet te zakken. Opvallend daarbij is dat dat in eerste instantie een ‘autonome’ ontwikkeling was: er stond nog geen opvolger klaar. Die kwam twee jaar later wel in de vorm van de blu-ray schijf. Die beloofde wederom een aanzienlijke verbetering in geluids- maar vooral beeldkwaliteit. De opslagcapacietit vermenigvuldigde naar 25 gb.
Definitieve opvolger?
Inmiddels zijn we al weer flink wat jaren verder en is de dvd nog steeds niet verdwenen. Integendeel: de omzet van dvd schommelde aan het eind van 2015 rond de 1 miljard, die van de blu ray schijf moet het nog steeds ‘maar’ met de helft doen. Kennelijk is de consument nooit echt overtuigd geraakt van de ‘wast-nog-witter-dan-de-vorige’ slogan van de electronica-industrie.
Momenteel wordt er veel meer verwacht en ingezet op video on demand (VoD). Over het verdwijnen van de dvd schijf heeft voorlopig nog niemand het. Net zoals de cd ook niet verdwenen is door iTunes en Spotify, zo lijkt ook de dvd-schijf nog niet ten einde. Wat daar wellicht ook bij geholpen heeft, is dat er nooit een serieuze poging gedaan is om een blu ray recorder breed op de markt te brengen. Wil je dus een film niet alleen bekijken maar ook fysiek bezitten, dan blijft de dvd schijf nog steeds een gewilde schijf.
2. Apparaat: TechDas Air Force III: een hoogvlieger in platenspelerland
Het kan je nauwelijks ontgaan zijn, maar vinyl is terug van de zoveelste keer nooit weggeweest. Maar dit keer lijkt het serieuzer dan ooit. Cd-winkels ruimen steeds meer ruimte in voor vinyl ten koste van het cd-schijfje. Wij vinden het allemaal prima: hoe meer muziekliefhebbers en kopers van muziek, des te beter. Want ja: terwijl veel muziek tegenwoordig gratis en voor niks te verkrijgen is, moet je voor vinyl toch echt betalen. Blijkt die ouderwetse plaat toch nog de beste ‘high tech’anti-kopieer beveiliging te bevatten…
Maar serieus: waar wij als Hifi.nl natuurlijk voor zullen blijven pleiten is het afspelen van muziek via de best mogelijke apparatuur. Dat wil zeggen: wat natuurlijk binnen je budget past. Gelukkig komt er de laaste tijd een rits aan nieuwe platenspelers voorbij die een goede kwaliteit koppelen aan een aantrekkelijke kwaliteit. Dat zal je ongetwijfeld via onze site opgemerkt hebben. Maar zo nu en dan verschijnt erook een product dat niet gelijk onze aandacht krijgt. Dat kan zijn omdat het moielijk verkrijgbaar is, of omdat het prijskaartje dusdanig hoog is dat we er met een grote boog (van ontzag) omheen lopen. Maar deze keer plaatsen we toch een keer zo’n voor de meeste ‘gewone stervelingen’ belachelijk duur product even in de spotlight. Mogen wij voorstellen?
De TechDas Air Force 3 platenspeler.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen en wellicht al te veel illusies te voorkomen: deze afspeler kost zo rond de 25.000 euro. Een beetje ter gerustelling: er zijn nog wel duurdere pick-ups, tuurlijk. Maar deze vonden we toch te mooi om niet even te laten zien. En daarbij komt: audioproducenten die hun producten op een humoristische wijze voorzien van een benaming, komen we ook niet vaak tegen. Om de naam Air Force Three moesten wij erg lachen. De Air Force III is trouwens, net zoals bij de gelijknamige Amerikaanse regeringsvliegtuigen, de opvolger van de nummers II en vlaggenschip I. Dat vlaggenschip is voorzien van nog een veel stevigere prijskaart (het woord kaartje vinden we hier niet op zijn plek) van 100.000 euro. Die prijs is dan exclusief een passend element, schijnt het. In dat licht bezien valt de kostprijs van nummer III voor sommigen misschien weer mee.
Voor die exclusieve prijs krijg je dan natuurlijk wel een state-of-the-art platenspeler die je van vinyl afkomstige geluid als nooit te voren beloofd te laten horen. TechDas zegt daarbij alle hindernissen die analoog geluid ‘bedreigen’ aan te pakken. Zo is er een soort luchtlager system en een vacuum gecontroleerd motor-systeem (vandaar de naam Air force) die er voor moeten zorgen dat achtergrondgeluiden tot het uiterste zijn teruggedraaid. Verder zorgt de Air Force technologie door isolatie en demping van externe trillingen en het uitsluiten van vinyl-resonatie, voor een – tot nu toe – ongeevenaarde prestatie, aldus de makers zelf. Voor we hier nog meer digitale woorden aan schenken, willen we vooral aanbevelen een ‘analoge’ luisterbeurt aan deze draaitafel te besteden. Nog een unique selling point willen we tenslotte noemen: staandaard wordt de Airforce III voorzien van twee toonarmen, maar dat kunnen er maximaal maar liefst vier worden. In Nederland is Rhapsody de exclusieve aanbieder van deze (lucht-)krachtpatser.