Review: Advance Acoustic X-i105 versterker

René Smit | 22 april 2016 | Advance Paris

Het lijkt wel of betaalbare geïntegreerde versterkers met ingebouwde DAC als paddenstoelen uit de grond schieten. Vorig jaar mocht ik kennis maken met een exemplaar van NAD. Begin 2016 was het de beurt aan de Marantz HD-Amp1 die zeer veel indruk maakte. Nu mag ik aan de slag met de hagelnieuwe X-i105 van het Franse merk Advance Acoustic. De X-i105 is het middelste model uit de nieuwe lijn en kent een adviesprijs van 899, - euro. De serie bestaat verder uit de 699, - euro kostende X-i75 en 1299, - euro kostende X-i125. Gezien de mogelijkheden zeer realistische prijzen.

In tegenstelling tot de NAD en Marantz is deze X-i105 van Advance Acoustic, qua formaat, een traditioneel ogende versterker. Nadere inspectie leert dat de vormgeving strak en modern is. Het front is slechts vaoorzien van een aan- uittoets, een centraal geplaatste volumeregelaar en display. Uiterst rechts is een hoofdtelefoonaansluiting te vinden. Verder is het front volledig vrij van knoppen en toetsen. Niet alleen oogt de versterker strak, de afwerking is navenant. Advance Acoustic heeft een belangrijke stap kunnen maken om de kwaliteit nog verder te verbeteren. Door de productie van de, in Frankrijk ontworpen, versterkers onder te brengen bij een andere grote fabrikant in het Verre Oosten dan voorheen het geval was. Deze fabriek produceert ook apparatuur voor een aantal niet nader te benoemen zeer bekende audio merken. Tijd om deze nieuwe loot aan de Advance Acoustic stam eens aan een nader onderzoek te onderwerpen.

X-i105 in detail

In de inleiding gaf ik al aan dat het front buitengewoon strak is vormgegeven. Wanneer de versterker in stand-by staat licht een dunne ring om de stand-by toets rood op. Zet je het apparaat aan dan verandert de kleur van rood naar blauw en licht ook een ring rondom de volumeregelaar in een zachte witte kleur op. De display boven de volumeknop is, van afstand, goed afleesbaar en geeft aan welke bron geselecteerd is. Verandert het uitgangssignaal van een digitaal aangesloten bron dan geeft de display kort aan wat de sample frequentie is. Hetzelfde geldt voor het volume, verandering hiervan is eveneens in de display zichtbaar. Is een digitale bron actief dan is dit middels een piepklein ledje te zien op het front. Bij het gebruik van de USB A, B of Bluetooth ingang licht nog een extra led op. Klein minpuntje is dat de kleur van alle blauwe lichtjes niet hetzelfde is. Dit zou het strakke uiterlijk echt afmaken.

De versterker beschikt over toonregeling die met de meegeleverde uitgebreide afstandsbediening ingesteld kan worden. Voor de puristen onder ons is er voorzien in een pure direct stand. Tijdens de recensieperiode is de X-i105 in deze instelling beluisterd. Aan de achterzijde is een overvloed aan aansluitingen te vinden, zowel digitaal als analoog. Er is zelfs voorzien in een phono aansluiting voor de nog altijd groeiende groep vinylliefhebbers. Opvallend in deze prijsklasse zijn de pre-out en amp -in aansluitingen. Dit geeft de gebruiker de mogelijkheid de X-i105 in te zetten als losse voor- of eindversterker. Mocht je na verloop van tijd meer vermogen nodig hebben, of het voorversterker gedeelte willen opwaarderen dan is dit geen probleem. Advance Acoustic maakt in het eindversterker gedeelte gebruik van beproefde klasse AB technologie in tegenstelling tot veel concurrenten die klasse D gebruiken. In combinatie met een zware voeding, die voor een groot gedeelte verantwoordelijk is voor het gewicht van bijna tien kilo, levert de versterker liefst 105 watt per kanaal. Deze waarde is gemeten bij 8Ohm. Met een klein schuifschakelaartje kan de versterker in High Bias gezet worden waardoor het eindversterker gedeelte fungeert als een Klasse A versterker. De ingebouwde DAC’s ondersteunen resoluties tot maximaal 24bit-192kHz. Voor de asynchrone USB-B aansluiting wordt een Wolfson WM8740 XMOS chip gebruikt, een unicum in deze prijsklasse. De overige digitale ingangen maken gebruik van een AKM AK4113 chipset.

Speelklaar maken

De X-i105 vindt een plaatsje in mijn Quadraspire rack. Als bron fungeert een Bluesound Gen2 Vault welke zowel digitaal, met een Oehlbach XXL optical cable, als analoog aangesloten wordt. Hiervoor maak ik gebruik van een Inakustik Rhodos interlink. De optioneel leverbare Bluetooth Module X-FTB01 zorgt voor verbinding met mijn Samsung S3 Neo telefoon welke beschikt over AptX. Een set Teufel Reference luidsprekerkabels wordt gebruikt om de Advance Acoustic versterker te koppelen aan mijn Audiovector SR3 Avangarde Arreté luidsprekers. Zoals gewoonlijk blijft het standaard meegeleverde netsnoer in de doos en wordt vervangen door een Supra Lorad exemplaar. Nu alle verbindingen zijn gemaakt kan de versterker ingeschakeld worden om de nodige instellingen te doen. Om een zo zuiver mogelijke weergave te bewerkstelligen kies ik er voor de By Pass functie te gebruiken. Deze stand zorgt er voor dat de aanwezige toonregeling gepasseerd wordt. In het menu kun je aangeven welke speakeraansluitingen gebruikt dienen te worden: A, B of A+B.  Nu alles aangesloten is kan er muziek gespeeld gaan worden.

MERK





EDITORS' CHOICE