NIEUWS

Bespaar jaarlijks 10.000 keer drukken op een knop

Rudirick de Jong | 24 september 2016 | Fotografie Fabrikant

Echt? Ja echt! 10.000 keer per jaar drukken wij gemiddeld op een schakelaar in huis. Neem nu een woonkamer waar op zijn minst een beetje is nagedacht over een lichtplan. Dan praten we over minimaal twee plafondlampen, drie bijzetlampen, een leeslamp en ongeveer twee sfeerlampen. Dit betekent dat we iedere dag acht keer op een knop moeten drukken om het aan te zetten. Wellicht wil je gedurende de avond de sfeer iets bijstellen, om het vervolgens middels een vast rondje, dat altijd eindigt bij de schakelaar naast de deur, het licht weer uit te doen omdat je gaat slapen. Alleen al de woonkamer kent al gauw 20 knoppen per avond. Vermenigvuldig dit maal 365 dagen, dan komen we hier alleen al uit op 7.300 knoppen per jaar.

Ja nu horen we sommige denken, maar ik ben niet elke avond thuis… Klopt maar tel hier dan ook nog eens voor de grap de keuken die we al gauw tien keer op een avond bezoeken, de gang die de verbinding is tussen alle kamers, of het toilet waar ook nog een hygiënische factor op de schakelaar een belangrijke rol kan spelen tot de slaapkamer waar zowel s’ avonds als in de ochtend het licht aan moet. Dit alles bij elkaar opgeteld, afgetrokken en afgerond komen wij op ongeveer 10.000 onnodige drukken op een knop per jaar in een gemiddelde woning. Moet je nagaan als je een vrijstaande villa of een woonboerderij bezit.

Hoe dan?

Wat als je alleen al de 7300 knop beurten uit de woonkamer terug kon brengen naar maximaal 730 keer per jaar. Dat is 365 keer aan en 365 keer uit. En voor de doorrekenaars een besparing van 90%. Nu betekent dit echter wel dat je in je vrije tijd iets meer moet bewegen.

Is dit technisch moeilijk? Nee, het is juist heel ‘simpel’! Namelijk achter ieder lampje plaats je een slimme schakelaar aan het 230v net, je maakt met software een bepaald programma en je brengt dit onder een functie van een specifieke knop of misschien wel een bewegingsmelder. Als je eenmaal weet welke schakelaar, met welke lamp, onder wat voor soort knop en hoe het veilig geprogrammeerd moet worden is het echt een ‘fluitje’ van een cent. Echter in de praktijk betekent dit naast een installatie opleiding ook nog dagelijks veel YouTube kijken, experimenteren voordat je iets gaat doen, beurzen bezoeken en oplossing gericht denken. Wat ik wil aangeven is dat een Smart Home niet moeilijk is, maar denk er goed over na en laat het professioneel aanleggen. Hoeveel je ook maar investeert in je smart home, het is pas te duur als het niet werkt. 

Waar gaat dit naar toe?

Nu terug naar de knoppen aan de muur. Nu we er zo over nadenken zijn deze knoppen stiekem belangrijker dan wij ooit konden bedenken. Holistisch gezien is het de manier hoe wij dagelijks met ons huis kunnen praten. Het is iets vertrouwds, het werkt altijd, simpel in gebruik en vrijwel altijd in de looprichting van het huis geplaatst, daarom zijn wij van mening dat dit altijd de primaire bediening van het huis moet blijven. En ja zelfs boven die van een smart-

phone of tablet. Zodra er iemand in huis komt, denk aan de oppas, grootouders of vrienden, moet ook deze het huis aan en uit kunnen zetten, zonder eerst apps en wachtwoorden te hoeven gebruiken. Er zijn nog niet veel systemen die beschikken over een guest modus. Laat staan als je haast hebt en je eigen telefoon leeg is. Je moet er niet aan denken, zonde van al dat energie verbruik…

Het ideale is als het huis ons herkend en zich automatisch aanpast. En misschien ooit ook nog op basis van hoe wij ons voelen. Maar dat is voorlopig op dit moment in onze mening nog Sci-Fi en erg afhankelijk van onder andere de hoeveelheid informatie die wij in ons ‘Smart’ telefoontje opslaan. Het is nog een hele klus om dat laatste goed voor elkaar te krijgen. Wij denken dat dit nog zeker vijf jaar duurt voordat het eenvoudig kan, uitgekristalliseerd en betaalbaar is. Mocht je het nu echt willen en je hebt de centjes, dan weten wij wel bedrijven die ons hiermee kunnen helpen. En je mag dan wel meteen zelf een naam verzinnen voor je virtuele personal assistent. Maar tot die tijd moeten we ons begeven met wat er nu al mogelijk is.

Waar moet je beginnen?

Verlichting is vaak het eerste element wat mensen willen veranderen om van hun huis een Smart Thuis te maken. Dit zien we uiteraard graag, maar willen iedereen ook bewust maken om eerst een stapje terug te doen en te beginnen met het begin. Wij adviseren altijd om eerst zorg te dragen voor de infrastructuur en het netwerk voordat je aan welk element van een smarthome ook maar gaat beginnen. Denk hierbij aan het vervangen van oude kabels (zoals telefoonkabel voor utp kabel), eventueel aanpassen van veilige en slimme meterkast, om vervolgens een stabiele infrastructuur te hebben voor het thuis netwerk en internetsignaal. Want net als een stevige woning op een goede fundering moet rusten heeft een smart home een snelle, efficiënte en veilige basis nodig. Een van de meest voorkomende problemen is dat je meerdere netwerken in huis hebt en daarmee apparaten zoals lampen en speakers op het andere netwerk niet kan bedienen, of nog veel erger je zet onwetend de deur open in je netwerk voor hackers, met gevolgen die niet te overzien zijn. Laat staan deze gedachten die je alleen al echt helemaal bezighouden, al dan niet gek maken. Met als gevolg dat je eerder een DumpHome ervaart in plaats van dan een SmartHome.  

Sommigen hoor ik nu al denken dit klinkt allemaal te moeilijk en laat staan over het feit dat het kapot kan gaan. “Weet je wat? Ik loop wel de avondvierdaagse voor het slapen gaan”. Dat kan altijd! Elektronica is betrouwbaar maar vaak ook onvoorspelbaar en zeker nu alles middels een programma of software eens in de zoveel tijd ge-update moet worden. Voor sommige zullen wij ook zeker het advies geven om dit rondje te blijven maken aangezien ze nooit iets aan sport doen. Maar diegene die het waard vinden om een huis te hebben waarbij dingen wat meer uit zichzelf gebeuren, moedigen wij maar al te graag aan. Het gevaar is juist dat als je dit eenmaal ervaren hebt, je niets anders meer wilt. Zie het net als de tv aan de muur. Ooit vonden we een meter schermen belachelijk groot, nu willen we niets anders. En wat te zeggen van onze auto’s. Zou jij nu nog een nieuwe auto kopen waar vier draaihendels en een handmatige choke op zit? Zeker omdat we altijd een goede relatie na houden met onze klanten, horen we nu juist verhalen dat ze soms het licht vergeten uit te doen in de WC bij vrienden, omdat ze gewend zijn dat dit automatisch gaat in hun eigen huis. Ja, dat is weer de ommezijde van de medaille.


EDITORS' CHOICE