Sony heeft de afgelopen jaren regelmatig soundbars uitgebracht die bijzonder goed presteren. De HT-RT5 bijvoorbeeld, vonden we dit voorjaar vijf sterren waardig bij FWD Magazine. Nu verwijzen we niet toevallig naar dat Sony-toestel: de HT-RTZ7 kun je beschouwen als een opstap van die uitstekende soundbar. Net zoals bij de RT5 is de HT-RTZ7 een volledig pakket van een soundbar met twee draadloze speakers die je achteraan in de kamer kunt plaatsen. Waarom je dat zou willen? Omdat je dan bij films en series kunt genieten van echt surroundgeluid waarbij geluid ook van achter je komt. En dat draagt bij tot de sfeer en dompelt je beter onder in de film zelf. Dat is een plus bij alle filmgenres, maar uiteraard extra leuk bij actiefilms of series die uitpakken met een opwindende soundtrack. Goed om weten: de HT-RTZ7 is in ons land exclusief beschikbaar via Media Markt.
Voor je tv én elders in huis
De twee draadloze speakers bij de HT-RTZ7 zijn iets bijzonder. Bij vergelijkbare producten (zoals Sony’s HT-RT5) kun je die twee draadloze speakers enkel gebruiken in combinatie met de soundbar. Enkel in de woonkamer, dus. De speakers bij de HT-RTZ7 zijn echter multiroom-speakers van Sony dmie rechtstreeks op het WiFi-netwerk hangen. Je kunt ze dus elders in huis autonoom gebruiken als je niet naar tv kijkt. Tijdens de dag gebruiken om muziek te luisteren via Spotify in de keuken en dan ’s avonds ze naar de huiskamer brengen en snel koppelen aan de soundbar, dat is dus mogelijk.
Kenners van Sony zullen misschien al gezien hebben dat de HT-RTZ7 eigenlijk bestaat uit de slanke HT-CT790-soundbar en twee compacte SRS-ZR5-speakers. Dat zijn producten die je ook apart kunt kopen en die allemaal werken met het multiroom-systeem van Sony. Maar Sony en Media Markt bundelen ze, wat voordeliger en handiger is.
Je bedient de speakers via de Songpal Link-app (waarover straks meer). Het is ook mogelijk om bijkomende Sony-speakers toe te voegen (bijvoorbeeld een SRS-X88 in de hobbykamer) en die samen met de HT-RTZ7 te bedienen via dezelfde app. Multiroom betekent ook dat je naar wens (bijvoorbeeld als er een feestje is) Sony-speakers in verschillende kamers kunt koppelen zodat ze hetzelfde liedjes spelen. Maar je kunt ook per kamer naar iets anders luisteren, wat handig is als gezinsleden geen muzieksmaak delen.
De grote troef van de HT-RTZ7 is dus dat je eigenlijk twee dingen krijgt: een oplossing voor beter tv-geluid én twee compacte speakers die je naar wens elders in het huis kunt gebruiken om naar muziek te luisteren. Zoals we zullen zien heb je daarbij keuze uit heel wat muziekbronnen.
Songpal Link
Voordat we kijken naar hoe je de HT-RTZ7 opstelt en hoe goed hij presteert als oplossing voor beter tv-geluid, is het een goed idee om te kijken naar de Songpal Link-app en de streamingmogelijkheden bij Sony. Goed om weten: al die streamingmogelijkheden kun je gebruiken als je de HT-RTZ7 in je huiskamer opstelt, maar ook als je de rear-speakers los zou gebruiken.
De Songpal-app (iOS en Android) heeft een dubbele functie. Eerst helpt het je de Sony-toestellen aansluiten op het WiFi-netwerk, iets dat vrij vlot gaat via een stappenplan. Het is ook eenvoudig omdat je weinig meer hoeft te doen dan je smartphone in de buurt van de soundbar te brengen en dan je wachtwoord van het WiFi-netwerk in te tikken. Er wordt namelijk via Bluetooth een eerste verbinding gelegd om de netwerkgegevens vanuit de app over te brengen naar de speakers. Bij het configureren van de soundbar en de twee speakers in het HT-RTZ7-pakket moet je het proces driemaal doorlopen, maar zoals gezegd ben je er door in enkele minuten.
De Songpal-app is heel handig, vooral op een tablet. Na het instellen van de soundbar en twee speakers zie je in een beginscherm de drie speakers verschijnen. Als je op één van hen tikt, ga je naar een scherm dat alle beschikbare geluidsbronnen voor die speaker toont. Slim is dat je niets overbodig ziet: bij de soundbar zie je bijvoorbeeld de drie HDMI-ingangen als keuzemogelijkheden verschijnen, bij de ZR5-speakers heb je zo maar één optie. Inderdaad, de kleine speakers zijn vrij uniek in dat ze ook over een HDMI-ingang beschikken. Dat kom je niet vaak tegen bij multiroomspeakers van dit formaat – maar in de context van de HT-RTZ7 ga je deze functionaliteit wellicht nooit gebruiken.
Selecteer je de CT-790-soundbar dan krijg je de optie om de twee draadloze speakers op te nemen in een surround-opstelling. Dat gaat vliegensvlug: gewoon de speakers naar de juiste plaats verslepen op een diagram (waarbij een stem je vertelt of je de linkse dan wel rechtse kanaal gekozen hebt) en je bent klaar. Ga je terug naar het overzicht van speakers in de Songpal-app zie je nu vier toestellen: de drie aparte speakers van daarvoor en de nieuwe surround-opstelling. Als je dus inderdaad tijdens de dag een ZR5 gebruikt in de keuken en hem daarna terug in de huiskamer plaatst, hoef je de instelprocedure niet opnieuw te doorlopen. Gewoon in de app de surround-opstelling kiezen en de koppeling wordt opnieuw geplaatst. Goed gezien van Sony.
Bronnen genoeg
De Songpal-app toont met grote iconen de verschillende bronnen. Dat zijn er heel wat, omdat de soundbar uitgerust is met drie HDMI-poorten voor toestellen zoals consoles, Blu-rayspelers en decoders. Tussen de soundbar en je televisie leg je een HDMI-kabel naar de poorten die met ‘ARC’ zijn aangeduid. Dankzij deze ARC-functie kun je het volume gewoon regelen met de afstandsbediening van de televisie, wat nog altijd handiger is dan een app te openen. De HT-RTZ7 heeft daarnaast nog ongelooflijk veel opties om muziek te beluisteren. Je kunt bijvoorbeeld een cd-speler via cinch-kabel aansluiten. Maar de kans is groot dat je eerder digitale muziekbestanden wil afspelen. Dat kan pakweg door een USB-staaf in de USB-poort op de achterkant van de soundbar te steken. Of je surft via de Home Network-optie in de app naar een DNLA-share op een NAS, waar je nagenoeg elke bestandstype (van MP3 tot FLAC) kunt afspelen. Bij onze tests had de soundbar totaal geen probleem, zelfs met exotische formaten zoals hi-res Apple Lossless. Ben je meer van Spotify dan gebruik je gewoon de Spotify-app zelf, niet Songpal. Als je deze start op je telefoon of tablet, dan zal de Sony als Spotify Connect-ontvanger verschijnen. Zelfs het volume regel je dan gewoon via de Spotify-app.
Daarmee stoppen de streaming-opties zeker niet. De HT-RTZ7 heeft Bluetooth zodat je vanaf je smartphone kunt streamen, maar nog beter is werken met Google Cast. Gebruik je een compatibele app – zoals YouTube, Deezer, Tidal, Qobuz, Soundcloud, Google Play Music en anderen – dan zie je een Cast-icoon verschijnen en kun je audio met één druk op het scherm naar de soundbar sturen.Â