Met de komst van de nieuwe Audiovector QR serie komt de huidige K-serie te vervallen. In tegenstelling tot de hoger op de ladder geplaatste SR3 en SR6 serie is er in dit geval geen sprake van een evolutie maar een revolutie. De nieuwe QR lijkt in niets op de K-serie. Zo is het aantal verschillende types teruggebracht tot een QR1 monitor en een QR3 vloerstaande luidspreker. Later dit jaar volgt nog een centerspeaker en subwoofer zodat het opbouwen van een evenwichtige surroundset tot de mogelijkheden behoort. Ook het assortiment kleuren beperkt zich tot mat wit, high gloss zwart en dark walnoot fineer. Audiovector zet met deze nieuwe types in op maximale geluidskwaliteit tegen een zo concurrerend mogelijke prijs. Met een set prijs van 999 euro voor de QR1 en 1900 euro voor de QR3 mag dit gezien de specificaties zeker als zodanig beschouwd worden. Onderwerp van deze test is de QR1 monitor luidspreker. Laten we deze eens nader bekijken.
Na het uitpakken van de netjes ingepakte speakers staat er een, gezien het prijsniveau, zeer fraai uitgevoerde luidspreker voor me. De kast heeft een traditionele rechthoekige vormgeving in tegenstelling tot de taps toelopende kasten van de duurdere series. Audiovector is er alles aan gelegen om de kast zo rigide en stil als mogelijk te maken. Hiervoor is de achterzijde grotendeels voorzien van een verzonken aluminium paneel. Hierin zijn de zware single wire uitgevoerde aansluitterminals gemonteerd. Deze accepteren banaanstekkers, spades en blanke draad. Niet alleen het visuele aspect is anders dan de K-serie, technisch zijn er eveneens veel vernieuwingen doorgevoerd. Deze komen aan het licht zodra het frontdoek afgenomen wordt.
Het meest opvallend is de tweeter. Dit is namelijk een Air Motion exemplaar in plaats van een veel gangbaardere dome tweeter. Simpel gesteld is een Air Motion tweeter een flinterdunne tot een soort harmonica gevouwen folie. Belangrijk voordeel is de snelheid waarmee dit membraan kan reageren op signalen, ook loopt het frequentiebereik verder door en klinkt een tweeter als deze schoner waardoor de detaillering erg goed is. Echter de techniek die nodig is om een kwalitatief hoogwaardige Air Motion tweeter te produceren is duur en complex. Tot voor kort werd een tweeter als deze dan ook voornamelijk toegepast in speakers uit de hogere prijsklasse zoals de topmodellen uit de Audiovector SR3 serie. Na lang zoeken stuitte de fabrikant echter op een leverancier die Air Motion tweeters kon produceren op de door Audiovector vereiste specificaties tegen een passende prijs.
Het frame waarmee de tweeter in de kast gemonteerd wordt is uit één stuk aluminium gefreesd en is van dezelfde kwaliteit die ook in de luchtvaart gebruikt wordt. Het is gestraald, vervolgens geschuurd en als laatste geanodiseerd in Tungsten Titanic grijs. Het fijnmazige stukje gaas wat de eigenlijke tweeter beschermt is uitgevoerd in rosé goudkleur. Naast bescherming dient het eveneens als een, aangeduid door de fabrikant, S-Stop filter. Dit fungeert hetzelfde als een POP-filter die in opnamestudio’s voor een microfoon worden gebruikt. Het tempert overdreven Sisklanken die zich vaak manifesteren als overdreven aangezette Ssen en T’s.
Naast de tweeter is ook de lage tonenunit vernieuwd ten opzichte van de ‘oude’ K-serie. De QR1 maakt gebruik van een woofer opgebouwd uit drie lagen. De sandwich bestaat onder andere uit aluminium die zorgt voor de stijfheid in combinatie met zachtere materialen die voor de nodige demping zorgen. Met, volgens de fabrikant, als resultaat een ongekleurde weergave en heel lage vervorming. De QR1 is een basreflexpoort systeem en is uitgerust met een poort aan de voorzijde. Deze is langwerpig in plaats van het meer gangbare ronde type. Voordeel van de poort aan de voorkant is, in theorie, dat speakers gemakkelijk te plaatsen zijn in de luisterruimte en dichter bij de achterwand kunnen staan.
Speelklaar maken
Het is zonde om een speaker als deze Audiovector QR1 op een dressoir of in een wandmeubel te plaatsen. Om de luidspreker echt tot zijn recht te laten komen kan het beste van een stand gebruik gemaakt worden. Op die manier komt de mooie Air Motion tweeter op oorhoogte en kun je met wat schuiven en draaien de optimale positie bepalen. Zelf maak ik gebruik van een zilvergrijze Sound Organisation stand die afgevuld is met zand. Deze past visueel verrassend goed bij de speaker die ook voorzien is van een aantal zilvergrijze elementen. Houdt bij aanschaf zeker rekening met wat extra budget voor een goede stand. Om de speakers te beoordelen worden ze met een set Simply Audio Cadenza luidsprekerkabels aangesloten op mijn Devialet D200 versterker. Bronnen zijn een Bluesound Vault Gen2 en een Funk Vector draaitafel met Shelter 301 MC element. De Vault is voorzien van twee AudioQuest Jitterbugs en een AudioQuest NRG netsnoer. Een Audiovox digitale coaxiale kabel zorgt voor de verbinding met de versterker. Deze is voorzien van een Crystal Cable Reference netsnoer en Bybee Quantum Signal Enhancer. Om een zo schoon mogelijke weergave te bewerkstelligen is voorzien in een separate stroomgroep in de meterkast en een AHP schakelautomaat. De digitale en analoge apparatuur hebben beide een eigen Inakustik verdeeldoos. Alle apparaten zijn geplaatst in een Quadraspire audiorack.