REVIEWKlipsch

Klipsch Heresy II, anders dan anderen

René van Es | 31 maart 2001 | Klipsch | Importeur: Audioscape
Het kon natuurlijk niet uitblijven, na mijn bezoek aan Audio Import moest er wel een test komen van een set Klipsch speakers. Helaas heb ik thuis niet de ruimte voor de grote kasten dus werd het in overleg met de importeur de Heresy II, die de onderkant vormt van de Heritage lijn. Een luidspreker die mij na een tijdje deed denken aan de titel "I`ve grown accustomed to his face" ooit gezongen door Laura Fygi op haar CD Introducing. Het was inderdaad even wennen aan het uiterlijk, maar vooral aan de klank en de eigenschappen van de Heresy II. Maar een leuke ervaring werd het en nu ze zijn opgehaald door de importeur oogt de kamer kaal en leeg. Ik was onderhand echt gewend.

Wat is de Heresy II

Ontworpen in 1957 is de Heresy een van de echte oerspeakers van Klipsch. De Heresy heeft de toevoeging II gekregen toen Klipsch in huis alle componenten ging vervaardigen, zonder het oorspronkelijke concept aan te passen. De Heresy heeft ruime afmetingen, die niet geheel van deze tijd zijn en daardoor wat vreemd aandoen. De kast meet 54,3 x 39,4 x 33,7 cm (H x B x D). Het is een gesloten systeem. Tegenwoordig zijn er maar weinig fabrikanten die nog zo bouwen, kleine woofers houden de kast slank of de kast wordt diep gemaakt met een woofer aan de zijkant. Klipsch heeft de maten nodig omdat zij een 30 cm woofer toepassen, een hoorn voor het midden gebied die ook een aardig brede opening heeft en een hoorn voor het hoog. Door de toepassing van hoorns is het rendement fors, 96 dB voor 1 Watt aan 8 Ohm. Dat is zo`n 6 tot 9 dB hoger dan de gemiddelde hedendaagse speakers. De maximale geluidsdruk haalbaar is ongeveer 116 dB. Volgens de fabrikant kan de speaker continue 100 Watt en maximaal piek 400 Watt aan. Het frequentie bereik is volgens opgave 50 Hz tot 20 kHz binnen +/- 3 dB.

De woofer oogt indrukwekkend. Wie het front van de kast haalt ziet een zeer stijf opgehangen conus met een grote stofkap. De ophanging van de woofer is papier terwijl de conus zelf van gecoat papier lijkt. De magneet is zeer krachtig en bij de opstelling moest ik een aardig eind van de televisie afblijven om geen kleur vervorming te krijgen in beeld. Die zware magneet moet ook wel, gezien het hoge rendement dat gehaald dient te worden. Zonder front ziet de speaker eruit als een PA systeem met de twee hoorns. Bi-wiring is niet mogelijk, een stevige doch eenvoudige terminal geschikt voor banaanstekers, spades of blank draad is aan de achterkant te vinden. De kast was afgewerkt in ruw eiken, de achterzijde is zwart en het doek in mijn geval van een ouderwetse stof, die echter heel aardig de afmetingen optisch deed afnemen door de neutrale kleur. De kasten zijn in diverse houtsoorten leverbaar, de fronten ook in zwart. De Heresy II weegt ruim 16 kg per stuk. Optioneel is een plint verkrijgbaar die de speaker naar achteren doet neigen.

MERK





EDITORS' CHOICE