De hausse in de platenspelermarkt is nog lang niet voorbij en daar plukt onder andere fabrikant Pro-Ject, met veel populair gestileerde draaitafels, al jaren de vruchten van. Met The Classic slaat het merk een andere analoge weg in, want deze vorig jaar geïntroduceerde speler doet qua ontwerp denken aan een vroeger tijdperk. Een bewuste keuze van het Oostenrijks-Tsjechische bedrijf, dat hiermee een optische wens van veel consumenten vervult.Â
Pro-ject is als fabrikant van onder meer platenspelers enorm gegroeid sinds de oprichting van het bedrijf in 1990. Veel fraaie spelers die ook optisch veel muziekliefhebbers aanspreken met diversiteit in uiterlijk en kleurkeuze sieren ook in Nederland al geruime tijd de schappen van de winkels. Toch is ook de populariteit van de klassieke spelers met hun strakke, hoekige uiterlijk en houten plint niet aflatend, wat blijkt uit de vraag en het - soms wel erg kostbare - aanbod van tweedehands modellen die in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw erg populair waren.
Met The Classic slaat Pro-ject de brug tussen de hedendaagse techniek en het uiterlijk van de geveerde subchassis-spelers van onder andere Linn Sondek en Thorens. Maar in plaats van een conventionele subchassis-opbouw (waarop in beginsel de armbasis en draaiplateau middels veren ontkoppeld van de behuizing van de speler zijn) hebben Pro-ject-ceo Heinz Lichtenegger en zijn team gekozen voor een minder wiebelige oplossing. Deze oplossing is te danken aan de hedendaagse wetenschap, want de grondstof hiervoor bestond in de jaren zeventig van de twintigste eeuw simpelweg nog niet.Â
Pro-Ject The Classic: neo-klassiek
Maar eerst The Classic als verschijning. Voor 1.099 euro heeft de vinylliefhebber een klassiek ogende snaaraangedreven platenspeler inclusief element, arm, stofkap en een houten finish met de keuze voor walnoot, rozenhout of Eucalyptus. Het geheel oogt strak afgewerkt, de metalen plaat op de speler knipoogt vriendelijk - maar zonder de vroeger standaard aanwezige bevestigingsschroeven - naar de modellen van weleer en het aluminium draaiplateau glimt de eigenaar toe.
De toegepaste technieken en innovaties doen echter helemaal niet aan het verleden denken. Het uit hout en metaal opgebouwde subchassis is zoals gezegd niet verend opgehangen, maar rust op zes kogels die net als de AC-motor op de MDF-bodemplaat rusten. Deze kogels zijn vervaardigd uit TPE: een thermoplastisch elastomeer dat resonanties dempt en door de aan rubber gelijkende eigenschappen prima voor dit doel geschikt zijn. Het basisontwerp van The Classic is dus eigenlijk een afgeleide van een subchassis-ontwerp.
De motorpoulie bevindt zich onder het uit aluminium vervaardigde draaiplateau, dat ook is voorzien van dempend elastomeer aan de buitenrand. Dat plateau rust op een subplateau (afkomstig uit de Debut-serie), waar de snaar omheen wordt gelegd. Wisselen van toerental betekent dus wel dat het plateau afgenomen moet worden om bij de poelie te komen. Het lager bestaat uit een combinatie van een staal-koperen constructie met een teflon afwerking.