Pro-Ject The Classic: nieuwe toonarm

Voor The Classic ontwierp Pro-ject een geheel nieuwe arm. Deze middelzware 9"-toonarm van de speler bestaat uit een aluminium basis dat met carbon is omhuld, wederom om resonanties tegen te gaan. Het glimmende contragewicht is eveneens met TPE gedempt. De lagering van de arm is een bijzondere, de basis draait rond een kogellager, terwijl Pro-ject voor de bovenste en zijdelings geplaatste cardan lagering keramische puntlagers heeft toegepast. Wie ooit een ander element wil monteren, kan met de arm van The Classic ook alle kanten op. De VTA en de azimuth kunnen namelijk vrij eenvoudig worden bijgesteld.

Het in de platenspeler - overigens correct - voorgemonteerde Ortofon 2M Silver MM-element wordt speciaal voor Pro-Ject vervaardigd en is feitelijk een 2M Red met zilveren spoelwindingen in plaats van koperen. De elliptische naald is dezelfde als in de 2M red, maar wie meer verfijning wenst met dezelfde basis kan deze gerust door een luxere 2M Blue naald vervangen. De afgiftespanning van de 2M Silver is 5,5 mV,  de kanaalscheiding ligt op 25 dB en de weerstand ligt op 47 kOhm. De aanbevolen naaldkracht is 1,8 gram. Pro-Ject geeft voor The Classic een wow & flutterwaarde op van 0,11% en een marge van 0,15% voor de snelheid. De speler zelf legt net iets meer dan tien kilo in de spreekwoordelijke schaal.

De meegeleverde stofkap rust op twee vaste scharnieren die achterop de platenspeler zijn geschroefd. Hij is eenvoudig afneembaar, wat voor afpelen eigenlijk ook preferabel is. Verder wordt The Classic geleverd met een dunne vilten mat voor op het draaiplateau, alles wat nodig is voor af- en opstellen en een voedingsadapter. Achterop de speler, ietwat verzonken gemonteerd, zit de aansluiting voor de eveneens meegeleverde toonarmbekabeling en aarding.  

Extra interessant voor een klankmatig goed resultaat is de horizontale opstelling van de platenspeler. Ook hieraan heeft Pro-ject gedacht, want in de verpakking van The Classic zitten drie schroefbare voetjes die onder de platenspeler gemonteerd worden. Deze uit aluminium en kunststof bestaande voetjes zijn gedempt en bieden de vinylfanaat de mogelijkheid om deze platenspeler op ieder oppervlak te plaatsen, ook als dat oppervlak niet helemaal vlak is. Slim.

MERK

EDITORS' CHOICE