Luidsprekers met dynamische drivers zijn er bij de vleet, maar hoornspeakers zijn behoorlijk zeldzaam. En toch is deze techniek zeker niet uitgespeeld, zoals de recentste Cost no Object-show in Alpha Highend Brasschaat weer treffend bewees.
Sammy en Chris van Alpha Highend haalden eind maart het prestigieuze Duitse merk Avantgarde Acoustic naar het Antwerpse. Interessant, want de Duitsers uit Lautertal, ten zijden van Frankfurt, zijn momenteel wellicht de beste bouwers van hoogwaardige hoornspeakers op deze planeet. Zoals we het gewoon zijn, was de show een heerlijk ongedwongen moment met nadruk op luisterplezier en met veel kansen om relax met de vertegenwoordigers van het merk te praten.
De fabrikant is een echt begrip in de hifi-wereld geworden. Het mooie aan de Cost no Object-shows is dat ze tegelijkertijd je de kans geven om naar het summum van hifi te luisteren (vaak met astronomische prijskaartjes), maar ook naar bereikbare sets die vaak ook heel sterk uit de hoek komen. Een mooie gelegenheid om dus een merk door en door te leren kennen, incluisief de hoogste modellen die je niet vaak op open demonstraties worden opgesteld. En je kunt gewoon binnenwandelen, de sfeer is zeer ontspannen. De Cost no Object-shows worden regelmatig georganiseerd door Alpha Highend, dus er komen dit jaar vast nog kansen om er eentje bij te wonen.
Alpha Highend: Indrukwekkend vlaggenschip
Een andere bezoeker op de show maakte een terechte opmerking: âEigenlijk moet je altijd beginnen met het luisteren bij de goedkoopste set en daarna naar boven werken.â Wijs advies, die we echter in dit geval volledig in de wind sloegen. En dat heeft allemaal te maken met wat Avantgarde Acoustic als uithangbord in Brasschaat had opgesteld: de Trio XD. Deze speaker bestaande uit drie stijlvol rode hoornspeakers is immers een spectaculaire verschijning die qua visuele impact de meeste traditionele luidsprekers ver achter ligt laat. Je moet al kijken in de richting van een Bowers & Wilkins Nautilus of KEF Muon om iets met een gelijkaardige uitstraling te vinden. En dan nog.
Op de Alpha Highend-show werden een paar van de Trio XDâs aangevuld met een centraal geplaatste Basshorn XD, een potig 1.000-watt bassysteem dat tot 18 kHz diep kan duiken, dankzij twee 12-inch lange slag-woofers die geluid verspreiden via twee hoorns. De totale opstelling was wellicht Ă©Ă©n van de grootste die we ooit zagen. âEn toch hebben we klanten die ze opstellen in een kamer van dertig vierkante meterâ, vertrouwt een medewerker van Avantgarde Acoustic ons toe na een eerste uitgebreide demo van de speakers.
De Trio XD is het vlaggenschip van Avantgarde Acoustic en meteen de treffendste illustratie van wat het Duitse merk onderscheidt. De speaker bestaat uit drie hoorn-speakers, waarvan de grootste een diameter van 38-inch (bijna Ă©Ă©n meter!) heeft. Het verbluffende is dat de eigenlijke driver vrij compact is. âDat kan omdat de hoorn versterkt met een factor vijftigâ, legt Armin Krauss van Avantgarde uit. âDeze grote hoorn bevat een 8â-driver, maar omdat het membraam amper hoeft te bewegen is er heel weinig vermogen nodig. De Trio XD heeft zelfs een gevoeligheid van 109 dB.â En âheel weinigâ betekent precies dat, blijkt even later na enkele demoâs.
âWe hebben nu aan ongeveer 100 dB gespeeld. Hoeveel vermogen zou daar voor nodig zijn? Neen, niet enkele watts⊠eerder ongeveer 0,1 watt.â Om even in context te plaatsen: een typische dynamische speaker heeft eerder een gevoeligheid van rond 85-95 dB, en vereist dus veel meer vermogen om hetzelfde geluidsniveau te halen. âWe zullen jullie sparen en niet naar 1 watt vermogen gaanâ, grapt de Avantgarde-ingenieur nog.
De versterking bij de indrukwekkende demo van de Trioâs in Brasschaat komt van Avantgarde Acoustic zelf. Hun XA-versterkers (er is een geĂŻntegreerde versterker en een aparte pre/power-combinatie beschikbaar) zijn echte klasse A-versterkers, wat geen probleem is daar de hoornspeakers geen enorme vermogens nodig hebben. Dit laat ook toe om de versterker te laten werken op een batterij, om zo potentiĂ«le storingen van het stroomnet te voorkomen. âGeen schakelende voedingen hierâ, luidt het.