De eerste luidspreker die het Britse bedrijf Acoustic Energy ooit op de markt zette kreeg de naam AE1. Het was midden jaren ’80 één van de eerste merken die het aandurfde een metalen conus te gebruiken en dat maakte de AE1 snel qua weergave en zorgde ervoor dat het een luidspreker werd die zowel in de studio als in de huiskamer een zekere cultstatus kreeg. Nog steeds is er een AE1 verkrijgbaar, sinds dit jaar in een actieve vorm en die moet de legende voortzetten.
Dit is de AE1 Active
Je kunt je afvragen of het wijs is om een luidspreker die sinds 1987 in productie is en in de loop der tijden behoorlijk werd veranderd nog steeds hetzelfde type nummer te geven. Toevoegingen als Mk. I, II, III, SE, Classic en Signature gaven het onderscheid aan, nu staat voor mij de Active. Een hoogglans afgewerkte 18mm MDF-kast, naar keuze in zwart, wit of kersenfineer, met afrondingen die hem kleiner doen lijken dan hij is (300 x 185 x 250mm HxBxD).
Achter het zwarte frontdoek is er nog altijd een midden/laag weergever met een metalen conus bestaande uit aluminium met een keramische coating. Deze 125mm unit kan een behoorlijke geluidsdruk leveren in combinatie met de 27mm tweeter die een aluminium dome heeft, goed verstopt achter beschermend gaas. De tweeter zit naar achter geplaatst in een frame dat zorgt voor een verbeterde afstraling, zodat plaatsing van de luidspreker zowel rechtuit als ingedraaid mag zijn. In overeenstemming met het studiogebruik, waar luidsprekers als deze een plekje vinden op de mastering console, zijn ze geschikt om op een plank of een meubel te zetten, maar aanbevolen wordt een luidspreker stand van de juiste hoogt.
De reflexpoorten van de oer AE1 op de voorkant zijn vervangen door een sleufvormige reflexpoort aan de achterzijde, al dat is ruimtebesparend en fraai opgelost, het maakt plaatsing dicht bij de achtermuur wel lastiger. Het grootste deel van de achterkant wordt ingenomen door een aluminium plaat waarop de versterkers zijn bevestigd, de regelaars zitten en de ingangen. Tenslotte heet deze AE1 niet voor niets “Active”. Gebruikt zijn twee 50Watt klasse A/B versterkers per kast die elk een unit aansturen. Het scheidingsfilter is vervangen door een 4e orde Linkwitz-Riley actief filter voor de versterkers, zodat elke versterker optimaal aangepast is aan de tweeter of woofer. Ideaal, want passieve filters zorgen voor een boel fase problemen en door het gebruik van spoelen vermindert de grip op bas/midden units waarmee de start/stop reactie van de woofer negatief wordt beïnvloed. Filtering vindt plaats rond 3.5kHz.
Door de units actief aan te sturen is een frequentiebereik gerealiseerd dat loopt van 40Hz tot 28kHz, weliswaar binnen ruime marges van +/-6dB. Met 1Volt aan de ingang is een geluidsdruk te halen van 104dB, bijna de grens van de continue belastbaarheid, korte pieken kunnen 115dB halen. Zowel de lage tonen als de hoge tonen zijn met +2dB en -2dB aan te passen aan de ruimte. Dat gaat niet traploos, het is gelijk -2, 0 of +2dB. Op elke speaker zit een volumeregelaar, bruikbaar als de bron die niet heeft, handiger is het om een bron te gebruiken waarmee het volume regelbaar is en in dat geval kunnen de volumeregelingen op de AE1 vol open of worden aangepast aan de uitgangsspanning van de bron.
De actieve AE1 heeft geen DAC aan boord, geen Bluetooth of WiFi, de versterkers werken volledig analoog als eindversterkers met een RCA en een XLR ingang. RCA kabels worden meegeleverd, net als netsnoeren. Wie op de bron een XLR uitgang heeft kan die het beste benutten, zeker als de kabels lang gaan worden. De ingangen mogen nooit tegelijk worden aangesloten en lussen ook niet door van speaker naar speaker zoals je soms ziet bij actieve systemen. Niet geheel oninteressant is de prijs voor de AE1 Active die voor de zwarte of witte variant zit op 595 euro per stuk en voor hoogglans gelakt kersen fineer op 695 euro per stuk.
AE1 Active - opstelling
Met een actieve luidspreker kun je heel gemakkelijk uit de voeten. Het enige dat je nodig hebt is een bron met een analoge uitgang, zoals een voorversterker of een DAC met volumeregeling. Zelfs een streamer als de Bluesound Node 2 of een AURALiC is perfect te gebruiken. Zelf gebruik ik een Bluesound Node 2 als streamer en zet daarachter een Metrum Acoustics Adagio DAC met volumeregeling. Een AudioQuest Carbon digitale kabel van de Node naar de DAC en een paar VdH D-102 MK III Hybrid XLR interlinks zijn nodig, naast de netsnoeren voor de bronnen en uiteraard naar de luidsprekers. Ik plaatste de speakers op open frame stands van Custom Design, netjes een meter van de achterwand en 80cm van de zijwanden. Indraaien bleek niet nodig, met dank aan wat Acoustic Energy de “WDT waveguide” noemt rond de dome van de tweeter.