Review: Monitor Audio Silver 100 en 200 - de mooiste tweeter

SAMENVATTING

De precisie die de Silver 200 serveert met een verbazende goede onderbouw en laagweergave maken het een absolute topper in het segment. De Silver 100 deelt veel van de kwaliteiten, maar is gewoon niet zo verbluffend. Zeker een goede luidspreker met meer dan degelijke geluidskwaliteit, maar qua vorm niet zo verfijnd.

PLUSPUNTEN

  • Veel fineeropties
  • Slank maar toch zeer overtuigend (Silver 200)
  • Snel en dynamisch (Silver 100 en 200)
  • Best of class-prestaties (Silver 200)

MINPUNTEN

  • Best op een zekere afstand voor de muur
  • Forser formaat (Silver 100)

Monitor Audio is inmiddels toe aan de zesde generatie van zijn geprezen Silver-reeks, die een mooie tussenpositie inneemt tussen Bronze en Gold. Het blijft een zeer uitgebreide familie die zowel op hifi- als surroundliefhebbers mikt. 

De nieuwe Silver-reeks werd reeds op High End München voorgesteld. Die beurs is typisch het terrein voor echte hifi-producten, maar deze luidsprekerfamilie is niet enkel bedoeld voor fans van muziek in stereo. Met acht luidsprekers en één nieuwe subwoofer is de Silver 6G-familie bijzonder uitgebreid. De twee centerspeakers, de FX-speaker die in di/bipole-oriëntatie kan ingezet worden, en de Silver W12-subwoofer zijn spek voor de bek van home cinema-liefhebbers. Maar dat is voor een later artikel, in dit artikel zoomen we in op de Silver 200 en de Silver 100.

Slank versus massief

De Silver 200 stond hoog op ons verlanglijst omdat Monitor Audio deze luidspreker wel bijzonder slank heeft gemaakt – 2 cm smaller dan de Silver 6 die hij nominaal opvolgt. Het is duidelijk waarom Monitor Audio dit deed: een gracieuzere vloerstaander gaat sneller een plaats vinden in woonkamers waar gigantische speakers minder welkom zijn. We weten al van de test van de Bronze 5 dat Monitor Audio er goed in slaagt om verrassend veel te halen uit compacte luidsprekers, dus we zijn echt wel benieuwd naar hoe de nieuwe Silver-vloerstaander gaat presteren. Ter herinnering: hoe kleiner de kast, hoe moeilijker het wordt om resonantie te bestrijden en een dieper laag te produceren. Technisch is het dus uitdagender om iets (relatief) klein zonder serieuze tekortkomingen te bouwen.

Als je naar de Silver 100 kijkt, denk je niet meteen “slank”. Misschien lag het een beetje aan de matzwarte fineer waarmee onze testmodellen bekleed waren, maar je kunt er niet aan ontsnappen dat deze boekenplankspeakers behoorlijk fors zijn. Met afmetingen als 37,5 x 23 x 30 cm en een gewicht van 9,3 kg per stuk is dit een boekenplankspeaker dat enkel op een stand of stevig meubel zich veilig zal voelen. Klinkt dat negatief? Dat is niet zo bedoeld, want een grotere boekenplankspeaker kan soms heel goed klinken. Een speaker zoals deze laat toe om in situaties waar een vloerstaander echt niet kan toch een groots geluid te krijgen.

Toegegeven, we hebben wat last van een optische illusie als we de Silver 100 en Silver 200 naast elkaar plaatsen. De vloerstaander lijkt compact, de boekenplankspeaker fors. Nochtans spreken de cijfers voor zich, het verschil is niet zo groot. 

Hoe dan ook, Monitor Audio wil graag dat hun speakers in jouw interieur passen. Daarom dat ze niet minder dan zes afwerkingen voorziet, wat echt wel veel is. Wat ons betreft is de natural oak bijzonder mooi, veel verfijnder dan de lichte fineer van de vorige generatie Silver. Maar er zijn nog keuzes: black oak, walnoot, rosenut, satijnwit en een glossy zwart. Alle opties zie er mooi verzorgd en naadloos uit – al vinden we black oak echt wat te saai, maar dat is smaak. Een goede afwerking is ook wat we verwachten aan dit prijspunt. De Silver 6G-familie is immers een middenklasser, geen budget- of instapspeaker. Een paar Silver 200’s kost ongeveer 1.500 euro, een paar Silver 100 draagt een prijskaartje van 950 euro. Daar wil je – terecht – wat voor.






EDITORS' CHOICE