REVIEWComo Audio

Review: Como Audio Musica- de nieuwe standaard van tafelradio's?

SAMENVATTING

De Musica is de tafelradio naar een hoger niveau getild. Ik durf gerust te zeggen dat de ontwerper op al zijn drie uitgezette terreinen geslaagd is. Het is de eerste tafelradio die ik ken met zo’n krachtige versterker en dit arsenaal aan features, die zich ook nog kenmerkt door eenvoudige bediening: in principe kan alles met één knop bediend worden.

PLUSPUNTEN

  • Krachtige versterker
  • Koploper in features
  • Eenvoudige bediening

MINPUNTEN

  • Stevige prijs voor dit productsegment
  • Retro-design moet wel je ding zijn

Como Audio’s nieuwste tafelradio luistert naar de naam Musica. Op welke manier onderscheidt de Musica zich van zijn concurrentie? Wij deden de test. Aan tafel!

Onlangs mocht ik in Amsterdam de founding father van de Como Musica ontmoeten en interviewen. Dat gesprek leverde alvast een duidelijk beeld op over de filosofie achter de producten die Tom DeVesto op de markt wilde brengen en via crowdfunding uiteindelijk ook gebracht heeft. Die filosofie leverde als eerste ‘kindje’ de Solo op. Eind 2017 kwam het bedrijf met de volgende ‘worp’: de Musica. Die mocht ik thuis eens uitgebreid gaan testen.

Tafelradio's

Het fenomeen tafelradio in de huidige vorm is natuurlijk allang niet nieuw meer. Met het op de markt komen van de Tivoli Model One (ja ja, van dezelfde DeVesto) werd een nieuwe trend en uiteindelijk standaard gezet. Het bedrijf wist er miljoenen van te verkopen, ook in Europa, en introduceerde vorig jaar dan ook een moderne variant. Alleen al in Noorwegen werden er 800.000 stuks van verkocht. Daarmee had (heeft?) 1 op de 5 Noren een tafelradio van het Amerikaanse bedrijf.

Een buitengewoon indrukwekkend trackrecord, zeker in de huidige tijd van versplintering. Met zulke cijfers moet je wel een goed product hebben, of toch in ieder geval een product waar mensen behoefte aan hebben. Geen wonder dat er daarna een hele stoet aan fabrikanten met producten met sterk gelijkende kenmerken op de proppen kwam. Maar niet één wist het succes te evenaren. Had DeVesto de perfecte tafelradio ontworpen? Hijzelf vond van niet. Hij bleek nog genoeg ideeën te hebben om met iets nog beters te komen. En daarom begon hij ‘gewoon’ weer opnieuw. 

Tafelradio 2.0

DeVesto had duidelijk drie nieuwe uitgangspunten in gedachten toen hij met Como Audio de tafelradio wou gaan ‘heruitvinden’. Het versterkergedeelte moest krachtiger worden, de radio moest (nog) meer features herbergen en de bediening moest nog simpeler. Om dat laatste punt te verduidelijken: er zijn mensen die gewoon met wat knoppen op het audio-toestel zelf de bediening willen uitvoeren en niet met een ingewikkelde app op een mobiele telefoon. Of zoals de maker het zelf verwoordde bij ons gesprek: stel dat alles tegenzit, de wifi werkt niet, er is iets met de bluetooth verbinding, dan moet je toch nog steeds muziek uit die box weten te krijgen? Juist ja.

Como Audio Musica: Plug & Play

De Musica wordt gebracht in een grote doos. Uiteindelijk til ik een vrij compact audioapparaat uit al het verpakkingsmateriaal en zet ik de vrij lichte (2,7 kilogram) Musica op de schoorsteenmantel. Met een no-nonsens rechttoe rechtaan design doet het toestel me in eerste instantie een beetje denken aan de klok die mijn opa en oma in de jaren zeventig op hun schoorsteenmantel hadden staan. Bij iedere klokslag kwam daar altijd een geweldig gebronsd geluid uit die ik tot de dag van vandaag zo weer in mijn herinneringen tevoorschijn kan toveren. Terwijl ik de Musica aansluit, bedenk ik dat het leuk zou zijn om een klok op het display in het midden te tonen. Geen origineel idee, zo blijkt: na aansluiting verschijnt er inderdaad een klok bij de stand-by stand.

Zet je het apparaat aan, dan verschijnen de features die de ontwerper met zijn nieuwe creatie voor ogen had. En dat zijn er heel wat! In het niet overdreven grote display verschijnen direct 12 opties in drie rijen van vier. De bovenste icoontjes duiden respectievelijk Internetradio, Napster, Tidal en Deezer aan. Op de middelste rij bevinden zich de connecties tot Spotify Connect, My Music, DAB en FM radio. En onderaan zijn dan nog eens de verbinding met cd, Bluetooth, Aux In 1 en Aux In 2 te vinden.

Onder de display zitten drie indruk- en draaiknoppen. Via de rechter scroll je langs het dozijn aan opties. De achterkant van de Musica laat nog eens extra zien wat er mogelijk is qua aansluitingen: hoofdtelefoon, usb-aansluiting, Optical In, twee analoge ingangen en een ethernetkabel-ingang zitten achter aan boord. Had u nog iets anders gewenst…? Laat ik maar eens gaan luisteren. Ik begin met internetradio, waarvoor ik eerst natuurlijk de wifi-codes des huizes dien in te toetsen. Dat is dan ook meteen het eerste en laatste vervelende karweitje om deze Musica aan de praat te krijgen.

Radio Zeilsteen

Ik gooi ‘m er nog maar eens in: hoewel er duizenden radiostations van over de hele wereld te beluisteren vallen, blijf ik telkens hangen bij Radio Zeilsteen, een internetradiostation dat hemelsbreed 6 kilometer van mijn huis blijkt te zitten. De wereld is groot, de wereld is klein. En zo komt het eerste geluid uit de vier speakers: een woofer en een tweeter links van het display en in spiegelbeeld ook twee aan de rechterzijde. Dat klinkt al gelijk niet verkeerd! De alternatieve rockmuziek schalt uit de speakers, terwijl ik het volume nog redelijk omlaag geschroefd dacht te hebben. Aan boord zit dan ook een klasse-D digitale versterker die voor maar liefst 30 Watt per kanaal zorgt. Dat was ook éen van de wensen van de maker: een krachtige versterker die een behoorlijke woonkamer zou weten te vullen met zijn geluid. En doet de Musica dat? Nou en of! Er komt nog net geen rook vanaf de schoorsteenmantel, maar tjeetje, wat kan deze radio tekeer gaan. Ik zit eigenlijk net iets te dicht bij aan tafel om zoveel geluid nog te kunnen appreciëren, dus ik verplaats me even naar de andere zijde van de tafel. 

Zo, dat klink al een stuk prettiger. Wat ook opvalt: ook al draai je de volumeknop flink uit, het geluid blijft behoorlijk binnen de perken zonder veel vervorming. Het bekende plopgeluid bij veel andere systemen van dit formaat bij te veel inzet van power (en bas) blijft gelukkig uit. Deze Musica weet een behoorlijk wall of sound neer te zetten. Zelfs als ik in de (open) keuken even verderop ga staan, weet het geluid me nog steeds op een aangename wijze me te bereiken. Sterker nog: op deze afstand vind ik de Musica op zijn best.

Cd-speler

De Musica wijkt qua uiterlijk niet veel af van de Duetto, maar het direct in het oog springende verschil is natuurlijk de aanwezigheid van een cd-speler. En dan zal je wellicht denken: ‘een cd-speler anno 2018, is dat nog nodig?’ Dat vroeg ik onlangs zelf inderdaad ook aan DeVesto, die met een resoluut 'ja!' antwoordde. De toevoeging van een loopwerk kwam namelijk rechtstreeks uit het crowdfundingcollectief dat betrokken was bij de totstandkoming van de Musica. Vanuit die hoek was er een toch wel massale roep om de aanwezigheid van een cd-speler. Daar kon DeVesto zich overigens prima iets bij voorstellen: de cd-markt in Amerika is nog steeds een significant onderdeel van muziekverkoop. Bovendien hebben mensen nog altijd veel schijfjes liggen die ze toch af en toe nog wel eens willen afspelen. Dat ga ik dan ook maar weer eens doen. En die cd-speler, die klinkt gewoon erg oké, niks mis mee.

Aanvullende opties

Met de Musica kun je ogenschijnlijk oneindig veel verschillende dingen doen. Ik heb hem getest met mijn Spotify lijst vanaf mijn telefoon, via Spotify Connect. Vervolgens YouTube clips vanaf diezelfde telefoon via Bluetooth. Dan heb ik nog het mobieltje via Optical In getest, dat levert een nog beter geluid op, zoals ik wel had verwacht. Ik heb zelfs mijn tv aangesloten op de Musica, ook via Optical In. En zo heb je ineens een geweldige soundbar voor je televisie. Met Tidal, Deezer en Napster ben ik niet aan de slag gegaan, maar het is mooi dat het allemaal kan. Ik geloof niet dat ik ooit een apparaat in huis heb gehad dat zoveel verschillende afspeelmogelijkheden bood. De bedenkers van het Zwitserse zakmes zouden er jaloers op kunnen worden…

Wil je uit dit schaap-met-de-vijf poten nog meer halen? Dat kan dat, want je kunt met een extra Como Audio component ook een multi-room set-up creëren. Zo kun je de op de Musica afgespeelde bron doorverwijzen naar een andere speaker. Die mogelijkheid is er dus ook voor een cd-speler aan boord van het apparaat: duw je in de woonkamer een cd’tje in de Musica, dan kun je die boven op je slaapkamer of badkamer beluisteren.

 

Eindoordeel

De Musica is wat mij betreft echt de tafelradio naar een hoger niveau getild. Ik durf gerust te zeggen dat de ontwerper op al zijn drie uitgezette terreinen geslaagd is. Het is de eerste tafelradio die ik ken met zo’n krachtige versterker en dit arsenaal aan features, die zich ook nog kenmerkt door eenvoudige bediening: in principe kan alles met één knop bediend worden. Wil je helemaal geen knop aanraken: dan kan dat ook via de bescheiden afstandsbediening of via het downloaden van een bedieningsapp. Over het uiterlijk van de Musica zullen de meningen verschillen. De één zal het een ietwat saaie houten kast vinden, de andere zal juist dat retro-uiterlijk weten te waarderen. Wel moet je toegeven dat het apparaat een duidelijk ‘gezicht’ heeft meegekregen. Dat ontbreekt er nog wel eens aan bij andere moderne apparaten in het streamingsegment. De adviesprijs van 699 euro lijkt misschien aan de hoge kant, maar bedenk dan eens wat je daar allemaal voor in huis haalt.

Como Audio Musica
€ 699 | www.comoaudio.com
Beoordeling 4 op 5


MERK





EDITORS' CHOICE