NIEUWS

Achtergrond: 8 van 's werelds meest exclusieve luidsprekersystemen

Rob Nijman | 02 juni 2018 | Fotografie Fabrikant

Luidsprekers komen behalve in diverse soorten en maten ook in hele uiteenlopende prijsklassen – zoveel bewees ook het aanbod in München afgelopen maand weer. We zagen de fraaie tweede generatie Debut-speakers van ELAC, vanaf een paar honderd euro al in je huiskamer te krijgen, maar ook de stevige aanwinsten in de Focal Utopia III Evo-serie: speakers van 100.000 en zelfs 180.000 euro per paar.

Het zijn luidsprekers die voor verreweg de meeste mensen buiten bereik blijven. Precies daarom willen we af en toe de budgetten even helemaal loslaten en kijken wat er nog meer op de markt is, als het prijskaartje geen rol speelt. Hoog tijd om weer eens een lijstje van zeer exclusieve speakers op te stellen dus. Gewoon, omdat dromen mag.

Marten Coltrane Supreme II

Prijs: € 360.000

"In fulfilling our dream of creating the best speaker in the world, no corners have been cut. No compromises made. Every single element is the best, period." Om tot die ultieme speaker te komen, de Marten Coltrane Supreme II, hebben de engineers bij Marten een absolute referentie bedacht in de vorm van een eigen album: 'Supreme Sessions'. "With our eyes closed, the playback of the recording is identical to the live performance. The live feeling of the music, played by the musicians at the point of the recording, is reproduced in every detail."

Uiterlijk zijn de modellen erg fraai, zij het enigszins reusachtig, maar wat vinden we aan weergevers achter dat design? Welnu: één 20mm diamanten tweeter, één 51mm lower treble diamanten tweeter, één 5" keramische mid-range unit, één 8" aluminium-gelamineerde mid-bass driver, zés 8" aluminium-gelamineerde bass drivers, en zés 11" passive radiatoren aan de achterzijde. 

Magico Ultimate III

Prijs: ongeveer € 650.000

Het is nog niet zo lang geleden dat we kennismaakten met de meest vriendelijke geprijsde luidsprekers van het Amerikaanse Magico: de A3. Slechts 11.750 euro per paar betaal je voor de jongste telg van het merk, eigenlijk een koopje. Zeker in vergelijking met wat er nog meer mogelijk is. Meet de Magico Ultimate III, met een hoogte van 238 cm, een breedte van 119,4 cm en een diepte van 60 cm per stuk een vloerstaander die niet alleen qua prijs indruk maakt. Die prijs in perspectief? Productie van een setje kost ongeveer 18 maanden...

Kharma Grand Enigma

Prijs: ongeveer € 1.000.000

Natuurlijk mag een in overzicht zoals dit ook de Nederlandse inbreng niet ontbreken. Hoewel we gezegend zijn met meer dan een aantal fabrikanten van uitzonderlijke speakers en versterkers van Hollandse bodem, is er daarbij eigenlijk maar één merk dat het uiteindelijke prijskaartje tot astronomische hoogtes weet te krijgen, en dat is het Bredase Kharma. Daarom in deze lijst: de Kharma Grand Enigma, met een prijs rond de één miljoen euro. Geen verrassing als je bedenkt dat de Exquisite Extreme Grand Limited Edition 25 al zo’n vier ton kost en we het hier hebben over een serieuze doorontwikkeling van die unieke verschijningen. Tel daarbij op dat er van de Grand Enigma slechts één gemaakt is en de prijs is eigenlijk niet eens zo vreemd. 

Hart Audio D&W Aural Pleasure

Prijs: ongeveer € 5.000.000

Dacht je dat de Kharma Grand Enigma duur was? Think again. Deze luidsprekers van Hart Audio kosten namelijk vijf keer zoveel. De reden is overigens niet hetzelfde: de D&W Aural Pleasure is namelijk volledig van 18 karaat goud. Verder laat Hart Audio weten dat de Aural Pleasure “all about the bass” is. Het geluid komt voort uit een 20 cm Tannoy woofer en een Vifa supertweeter. 

Te duur? Geen zorgen, de speakers zijn ook in zilver (€ 265.000) en vriendelijk geprijsd brons (€ 55.000) te krijgen.

Wilson Audio WAMM Master Chronosonic

Prijs: ongeveer € 650.000

"Zelfs als hij accountant was geweest had David Wilson nog luidsprekers gebouwd. Het zit in zijn bloed.” De eerste commerciële luidspreker van Wilson Audio was de WAMM (Wilson Audio Modular Monitor) – een speaker met beweegbare modules, via een gepatenteerd systeem van Wilson Audio zelf. Afgelopen jaar kwam Wilson weer terug waar hij ooit startte: bij de WAMM Master Chronosonic. Maar nu een heel stuk meer high tech, want hij heeft er jaren aan gewerktVan de Wilson Audio WAMM Master Chronosonic zijn er zo'n 70 sets gemaakt. 

Moon Audio Signature Titan II

Prijs: vanaf € 500.000

Een vanaf-prijs? Jawel, de Signature Titan II begint pas bij een half miljoen, maar de very limited editions van Moon Audio zijn schijnbaar ook voor een slordige twee miljoen van eigenaar gewisseld. De oprichter van Moon Audio, Chris Moon, heeft het futuristische model dan ook bedacht uit onvrede over de kwaliteit van het aanbod productieluidsprekers, en bouwde de Signature Titan om te zien hoe ver hij met het ontwerp kon gaan. Uiteindelijk zijn er slechts drie paar gebouwd, en dat is misschien maar goed ook: ze wegen samen zo'n 1250 kilo. (foto: What Hifi)

Cessaro Horn Acoustics Omega 1

Prijs: ongeveer € 1.000.000

Uiteraard mag een hoornspeaker hier niet ontbreken. De Omega 1 van Cessaro Horn Acoustics zou zelfs niet misstaan in een museum vol moderne kunst, maar dat geldt eigenlijk voor alle luidsprekers van Cessaro. Opvallend niet alleen dankzij zijn hoogte van 280cm, maar vooral doordat hij een flinke bak aan geluid kan produceren. Details over deze luidspreker van Duitse makelij zijn helaas lastig te vinden, maar mocht je interesse hebben kun je altijd even contact opnemen met het het bedrijf. Ze zijn waarschijnlijk erg blij als ze weer een set mogen verkopen en met zo’n prijskaartje kun je ze dat niet kwalijk nemen.

Acapella Arts Audio Sphäron Excalibur

Prijs: ongeveer € 400.000

We sluiten af met wellicht de meest opvallende van het stel, in ieder geval qua design. En inderdaad, stiekem nog een keer hoornspeakers.

Smaken verschillen, maar je hebt zeker iets om over te praten als je de Sphäron Excalibur in je huiskamer hebt staan. Geluidsoverlast bovendien gegarandeerd: Acapella waarschuwt om deze forse luidsprekers van 230 x 150 x 130cm en 620 kilo(!) per stuk alleen te gebruiken als je kamer groter is dan 40 vierkante meter. De woofer van 38cm alleen al is reden genoeg. Wat het kost om je hele buurt mee te laten genieten van je geweldige muzieksmaak? De fabrikant laat weten dat de prijs alleen op aanvraag is, maar even zoeken op internet levert al een indicatie op van zo'n vier ton. 

Kijk ook eens op onze Luidspreker Specials voor nieuws, reviews en achtergronden


EDITORS' CHOICE