Je kunt argumenteren dat de KEF LS50 Wireless voor een ware revolutie in de hifi-wereld heeft gezorgd, door een bewezen hifi-geluid te koppelen aan streaming. Dat ze ook future-proof zijn, bewees KEF door de speakers recent een forse software-upgrade te geven. En hoewel we net donderdag over de gloednieuwe KEF LSX schreven, bewijst de fabrikant met de nieuwe apps dat ze blijft investeren in het verbeteren van de LS50W.Â
KEF LS50 Wireless
De KEF LS50 Wireless is geen nieuw toestel, maar op de kop af zelfs alweer twee jaar oud. Maar het onderstreept enkel het revolutionaire aan deze actieve speakers dat er zelfs na zoân lange tijd er nog iets nieuws over te vertellen valt. Dat is omdat de LS50W iets zeer ongewoon is in de hifi-wereld. Zoals sommigen het noemen is het âfuture-fiâ, een toekomstgericht hifi-product dat uit twee delen bestaat: de hardware in de vorm van het originele LS50-design met de Uni-Q-driver Ă©n de software. Omdat die laatste kan geĂŒpdatet worden, kan de LS50 Wireless blijven evolueren. Ja, zelfs een set die al maanden in je woonkamer opgesteld staat.
In dit artikel herbekijken we de LS50 Wireless, meer bepaald hoe de nieuwste software zorgt voor een nieuwe impuls. Ben je al vertrouwd met de actieve KEF-speaker, dan kun je meteen springen naar het deel onder de titel âNieuwe appsâ. Ken je de LS50 Wireless nog niet, dan lees je best gewoon verder. Je kunt ons oorspronkelijke review nog eens nalezen, maar houd dan rekening met de veranderingen die sindsdien zijn aangebracht.
Een vertrouwd gezicht
De LS50 Wireless is een bekende verschijning in hifi-winkels. Dat komt niet enkel omdat deze draadloze speaker al enkele jaren beschikbaar is, maar ook omdat het visueel heel sterk lijkt op de passieve KEF LS50 (die je moet combineren met een aparte versterker). En die LS50 is dan weer een sterkhouder in het segment van de betere boekenplankspeakers, iets dat bevestigd wordt door de vele awards die deze moderne interpretatie van de legendarische BBC-speaker ontving.
De LS50 Wireless is op akoestisch vlak bijna identiek aan de âgewoneâ LS50, met dezelfde opvallend Uni-Q-driver die in het midden van de gewelfde voorkant gemonteerd is. Deze driver heeft veel kwaliteiten â zie verder â maar bezorgt de LS50 Wireless ook een modern en strak uiterlijk. Het kan zo in je interieur staan, zonder overheersend te zijn of te zorgen voor een stijlbreuk. KEF voorziet drie kleurversies, waarbij de driver telkens een gepast tintje krijgt. Dit geeft elke versie zijn eigen look. De witte uitvoering heeft bijvoorbeeld een bronskleurige driver, wat best luxe is. De grijze LS50W met metaalrode driver lijkt voor ons dan weer hipper, sportiever, net zoals de zwarte editie met donkerblauwe speaker. Zoek je iets bijzonder, dan is er een KEF LS50 Wireless met een futuristische Nocture-design van Marcel Wanders. Deze speciale editie kost wel 350 euro meer.
De LS50 Wireless is actief, wat wil zeggen dat alle benodigde elektronica (streaming plus versterking) ingebouwd is. Letterlijk: je steekt de stekker in en je kunt meteen naar muziek luisteren. Het komt met een reeks aansluitingen om externe toestellen aan te sluiten (zoals een computer, een cd-speler of zelfs een tv), maar je moet niet noodzakelijk nog iets extra verbinden met een kabel. Over WiFi kun je meteen muziek streamen, zowel je eigen bestanden als een van de ondersteunde diensten (momenteel Spotify en Tidal). Ten slotte is er Bluetooth aan boord, zodat je diensten die in de KEF-app niet ondersteund worden (zoals Qobuz of Deezer) toch kunt afspelen. Doe je dat vanaf een nieuwer Android-apparaat, dan stream je over Bluetooth met aptX-ondersteuning. Dat is een overdracht in veel hogere kwaliteit dan standaard bij Bluetooth â en dat merk je.
De plus van actief
Actieve speakers zijn er al langer natuurlijk. Ze worden onder meer in studio-omgevingen wel vaker gebruikt, veel meer dan bij consumenten thuis. Maar met de LS50 Wireless gaf KEF het startschot van een nieuwe hifi-trend, die sindsdien gevolgd werd door heel wat andere fabrikanten, zoals DALI en Totem. Wat deed KEF nu anders dan voorheen? Door de toevoeging van DSP-technologie en streaming wordt de actieve speaker van vroeger â waar je nog altijd bronnen met kabels op moest aansluiten â opeens veel handiger en veelzijdiger. Tegelijkertijd gaat het hier toch om âechteâ hifi-luidsprekers, waardoor de LS50 Wireless qua klankkwaliteit beter presteert dan WiFi-speakers.
De grote troef van een actieve speaker is dat de fabrikant weet welke versterker met de luidspreker wordt gebruikt, en daardoor die twee onderdelen op elkaar kan afstemmen. Dat is echt belangrijk, zoals de originele passieve LS50 bewees. Want de passieve KEF-speaker mag uitstekend zijn, het vereist wel een goede versterker om zijn beste kantjes te laten horen. Bij de actieve versie heeft KEF die matching voor eigen rekening genomen en is de elektronica helemaal afgeregeld op de karakteristieken van de driver. Daarbij is nog een digital processing unit of DSP voorzien, waardoor aanpassingen aan het geluid mogelijk zijn. Denk dan aan het ingrijpen op de frequentieweergave in functie van het volume (zodat bijvoorbeeld bassen goed blijven klinken als de speakers stil klinken) of qua plaatsing (door bijvoorbeeld de bassen wat te verzachten als de speaker dicht bij een muur staat). Slimme dingen dus, die ervoor zorgen dat moderne speakers met DSPâs klinken in jouw kamer.
Coaxiale driver
De specialiteit van het Britse KEF is de Uni-Q-driver. Het is onmiddellijk herkenbaar aan de bijzondere vorm van de waveguide in het midden van de driver. Het doet denken aan de segmenten van een sinaasappel. Dat ziet er knap uit, maar daar draait het eigenlijk niet om. Die waveguide is een belangrijk deel van het verhaal bij deze luidspreker, en zorgt voor een goede, gelijke verspreiding van de hoge tonen.
De Uni-Q-driver is inmiddels bij de nieuwe R-speakers toe aan zijn twaalfde generatie en is helemaal door KEF zelf ontwikkeld. Een Uni-Q-driver is een zogenaamde coaxiale driver, wat wil zeggen dat de tweeter in het midden van de midrange-woofer is gemonteerd. Wel los opgehangen, zodat de tweeter kan bewegen zonder invloed te hebben op de vibraties van de woofer (en omgekeerd). Het grote voordeel van de Uni-Q is dat alle tonen uit Ă©Ă©n punt lijken te komen, waardoor het geluid uit een KEF-speaker zoals de LS50 Wireless een heel eigen, natuurlijk karakter heeft. Bij luidsprekers met meerdere drivers ligt dat anders: daar kan een lage toon van een instrument als een piano uit Ă©Ă©n driver komen en een hogere noot uit een ander. Op een zekere afstand merk je dat niet helemaal, omdat de fabrikant van die luidspreker natuurlijk zijn best doet om te zorgen dat alle geluid gelijktijdig bij je oren arriveert. Sommige slagen daar beter in dan andere.
Een bijkomende troef van Uni-Q is dat de LS50 Wireless ook dichtbij heel goed en natuurlijk klinkt, de zogenaamde near-field-prestatie. In kleine woonkamers en werkruimtes is dat een plus, zeker omdat de speakers door die compacte Uni-Q-driver relatief klein zijn. Zo kun je een strak stereobeeld ervaren op plusminus 1,5 meter, wat met meerwegs-speakers lastiger is.
Nieuwe apps
Recent besloot KEF zowel het instellen als de bediening van de KEF LS50 Wireless te vereenvoudigen en te verbeteren. Dat door de oorspronkelijke KEF-app te vervangen door twee nieuwe: KEF Stream en KEF Control. Control doet letterlijk wat de naam belooft. Via een visueel stappenplan gidst deze app je door het instellen van de speaker, incluis hoe je welke kabels moet aansluiten. Eens dat geregeld is, pas je via KEF Control allerlei instellingen aan. Daarbij kun je kiezen uit instellingen voor gewone gebruikers en experts. Eigenlijk vind je in beide gevallen min of meer dezelfde mogelijkheden, maar bij de expertinstellingen zijn de opties anders benoemd en uitgebreider. Bij âBasicâ antwoord je bijvoorbeeld op de vraag âWaar is je speaker?â met âOp een standâ of âOp een bureauâ. Je geeft ook gewoon de afstand naar de muur op. Bij âExpertâ grijp je fijnmaziger in door op een glijdende decibelschaal de treble en lage frequenties bij te regelen.
Hoewel de LS50 Wireless naar ons gevoel in een normale woonkamer geen nood heeft aan een aparte subwoofer, heb je wel de optie om een sub aan te sluiten. Kies je daarvoor, dan vind je onder Expert ook de nodige opties om de subwoofer goed te integreren met de actieve KEF-speakers.
De aanpassingen die je maakt aan de geluidsinstellingen bewaar je onder een profielnaam, wat ook iets nieuws is. Een interessant iets om te doen is een paar profielen aan te maken met iets andere instellingen. Tijdens het luisteren kun je door snel te tikken van profiel veranderen, zodat je snel kunt vergelijken tussen bijvoorbeeld meer of minder basweergave. Dat is een groter pluspunt dan je misschien denkt. Dat je de LS50 Wireless op een eenvoudige manier kunt âtunenâ geeft een echte meerwaarde en is iets dat bij passieve speakers vaak moeilijker kan. Onze enige wens: dat er onder Expert nog iets meer mogelijkheden zouden komen, zoals een equalizer waarmee je bijvoorbeeld een specifieke room mode kunt wegwerken.
KEF Control werkt bovendien als een virtuele afstandsbediening waarmee je kunt schakelen tussen ingangen. Dit is een enorme verbetering tegen vroeger, want voorheen kon je dit enkel via de fysieke remote doen. Als je bijvoorbeeld naar een platenspeler luisterde via de analoge aux-ingang en je wou streamen, dan kon je dat niet via de oude KEF-app. Je moest het kastje zoeken en dan WiFi kiezen â Ă©n dan pas maakte de app contact met de LS50 Wireless. Met KEF Control gaat dat veel vlotter: je kunt altijd via de app de ingangen op de speaker veranderen, ook als je niet aan het streamen bent.
Ten slotte is een opvallende toevoeging dat je vlot kunt schakelen tussen compatibele KEF-producten. Meerdere LS50W-sets bijvoorbeeld, maar ook met nieuwere KEF-producten zoals de deze week gelanceerde LSX.Â
Streamen via eigen app
KEF Stream is de nieuwe app die je gebruikt om muziek te streamen naar de LS50W. Concreet kun je er mee mediabestanden afspelen die op je mobiel toestel staan, eigen bestanden op een gedeelde folder op een NAS selecteren en muziek vanaf Tidal beluisteren. Het hoofdscherm toont favoriete playlists en tracks, evenals je afspeelgeschiedenis. Dit echter enkel van lokale muziek; hopelijk komt er een update dat hier ook mediaservers en zelfs Tidal bij betrokken worden.
Omdat de controlefunctie grotendeels naar KEF Control is verhuisd, is KEF Stream een zeer strakke en heldere app geworden. Het werkt zeer vlot. Je opent het, kiest je muziek en je bent klaar. De Tidal-integratie is goed gedaan, ook visueel. Heel wat apps van fabrikanten tonen Tidal-opties enkel tekstueel, maar in deze app zie je ook bijvoorbeeld albumhoezen en genrebeelden. De Tidal-gebruiker vindt er alles wat hij of zij verwacht, zoals de (overigens sinds kort door Tidal beter gepersonaliseerde) Recommended-lijst, Tidal Rising, en snel toegang tot de muziek die je aangeduid hebt als favorieten.
Als je sommige andere streamingplatforms bekijkt, dan komt het aanbod aan streamingopties in KEF Stream misschien beperkt over. De relativering is dat je ook via andere manieren muziek kunt streamen. Spotify bijvoorbeeld.Â
Andere opties
Naast de officiële apps heb je inderdaad nog andere mogelijkheden om de LS50 Wireless via streaming van muziek te voorzien. We vermelden al Bluetooth, wat voor mobiele muziekliefhebbers een belangrijkere is. Maar opties die je niet echt prominent op de doos ziet staan zijn DLNA en Roon. DLNA is heel universeel en vooral interessant als je zelf een NAS met mediabestanden in huis hebt. Maar het opent ook de deuren naar streamingdiensten die officieel niet ondersteund zijn. Omdat de LS50 Wireless DLNA-compatibel is, zie je de speakers gewoon verschijnen in DLNA-speler-apps. Zo zijn er verschillende beschikbaar voor iOS en Android. Wij gebruiken bijvoorbeeld graag BubbleUPnP op Android, omdat je daarmee niet enkel eigen bestanden kunt streamen maar ook rechtstreeks vanaf Qobuz en Google Music. Je kunt bestanden afspelen vanaf clouddiensten zoals Google Drive en Dropbox. Het klinkt misschien als een ongewone optie, maar is wel een handig alternatief voor een NAS.
Je zou kunnen opperen dat je diensten als Qobuz ook via Bluetooth kunt streamen, maar DLNA is toch de betere optie. Het voordeel aan deze technologie is dat je streamt aan de kwaliteit van de bestanden. Luister je naar Qobuz-streams in hi-res, dan krijgt de LS50W dit ook zo lossless binnen. Bij Bluetooth heb je altijd wat verlies van audiokwaliteit.
Sinds vorig jaar zijn de LS50 Wireless-speakers bovendien compatibel met Roon. Dat is goed nieuws voor de fans van deze audiofiele mediasoftware, want je ziet in Roon sindsdien de actieve KEF-speakers meteen verschijnen. Ze zijn niet honderd procent RoonReady, maar dat merk je in de praktijk niet. De luidsprekers verschijnen met hun eigen icoon in Roon, je kunt het volume aanpassen en audiostreams worden in hoge kwaliteit doorgestuurd. Een voordeel voor audiofielen is dat Roon verdere DSP-aanpassingen toelaat, waardoor je zelfs een vorm van kamercorrectie kunt toepassen op de KEF-speakers. Iets voor gevorderden, ongetwijfeld, maar wel fijn dat het kan.
Ten slotte en zeer belangrijk voor de meeste mensen is dat de LS50 Wireless ook Spotify Connect aan boord heeft. Als de KEF-speaker aanstaat, dan zie je hem verschijnen in de Spotify-app en stuur je door te tikken de gekozen tracks naar de luidsprekers. Ook het volume is regelbaar via de app van Spotify, wat heel handig is. Je hoeft niet naar een remote of een KEF-app te grijpen.
Conclusie
Bij een actief systeem zoals de KEF LS50 Wireless is het belangrijk om de prijs juist te kaderen. Deze speakers vervangen niet je vorige luidsprekers, maar nemen de plaats in van je oude luidsprekers, versterker Ă©n streamer.
De recente update heeft de KEF LS50 Wireless een stuk handiger gemaakt, onder meer omdat je via je smartphone of tablet nu ingangen kunt veranderen. De audioprofielen zijn een zeer nuttige toevoeging.
Toen de LS50 Wireless gelanceerd werd, was er niet echt veel vergelijkbaars op de markt. Inmiddels is dat wel wat anders. Er is meer concurrentie, waaronder toestellen die bijvoorbeeld geen kabel tussen de speakers vereisen. Daarmee raken we wellicht het grootste resterende minpunt van de LS50 Wireless aan. Tegelijkertijd staat de KEF nog altijd vooraan als het gaat om audiokwaliteit en waar-voor-geld. De aanwezigheid van voldoende ingangen, incluis USB klasse B en een optische ingang, maken de KEF-speakers nog altijd van de veelzijdigste.
KEF LS50 Wireless
⏠2.299 euro | www.kef.nl
Beoordeling 4,5 op 5