REVIEWKEF

Review: KEF LS50 Wireless

Jamie Biesemans | 05 februari 2017 | Fotografie Fabrikant | KEF

SAMENVATTING

Hieronder lees je de plus- en minpunten van de KEF LS50 Wireless:

PLUSPUNTEN

  • Coaxiale driver levert zeer mooi, coherent geluid op
  • Uitstekende nearfield-prestaties
  • Goede bassen voor een boekenplankspeaker
  • USB-DAC, analoog en optisch in
  • DSP-instellingen

MINPUNTEN

  • Bronselectie niet mogelijk via app
  • Hogere prijsklasse
  • Geen ondersteuning DSD en hi-res ALAC
  • Kabelverbinding tussen speakers

De LS50 is een van de beste boekenplankspeakers die je kunt aanschaffen, zelfs vergeleken met heel wat duurdere luidsprekers. Weinig mensen zullen dat betwisten. Misschien dat je niet houdt van de specifieke KEF-klank, maar dat is dan weer persoonlijke voorkeur. Dat ze echt goed presteren zal niet niemand ontkennen. Inmiddels is de LS50 vijf jaar oud, en toch komen ze weer op HiFi.nl aan bod. Dat heeft één reden: KEF besloot dat het tijd was om een actieve versie van de LS50 uit te brengen, dus een editie met een ingebouwde versterker. Dezelfde kwaliteitsspeaker dus, maar met alles aan boord om hoogwaardig geluid naar je woonkamer te brengen in een compacte verpakking. De Britten uit Maidstone gaan zelfs een heel stapje verder, door de LS50 niet enkel een ingebouwde versterker cadeau te doen maar ook een DAC (lees: vier aparte DAC-chips!) en een draadloos gedeelte. Het eindresultaat ziet er misschien heel vertrouwd uit, maar is toch een heel ander product dan de bekende KEF’s. Ook qua prijs, want de Wireless-editie kost ongeveer het dubbele van een set passieve LS50’s.

Even tussendoor

De timing van deze recensie is in een zekere zin wat lastig. In de nabije toekomst verschijnt immers een software-update die een aantal in deze recensie geuite opmerkingen over de LS50 Wireless kordaat aanpakt. Er komen ook wat nieuwe dingen bij. In die update zit bijvoorbeeld Spotify Connect, waardoor je nog een extra manier krijgt om muziek naar deze speakers te streamen. Daarnaast heeft KEF ons ingelicht over een aantal significante andere verbeteringen, maar daar kunnen we nog niet over communiceren… Zodra we dat mogen, zullen we uiteraard alle verbeteringen toelichten en deze recensie updaten. Het heeft dus zeker zin om HiFi.nl in de gaten te houden om de hoogte te blijven van wat er gaat veranderen. En helemaal als je de LS50 Wireless interessant vindt, maar wordt weerhouden door een of ander tekortkoming in je ogen. Het kan wel eens gebeuren dat de kwestie met de update opgelost wordt.

Draadloos met kabels

Wat krijg je nu voor die aanzienlijke toename in de prijs? Heel wat, want de LS50 Wireless is een set actieve speakers die op zijn eentje een volledige hifi-keten kan vervangen. Je hebt geen aparte versterker nodig en een aparte bron (zoals een cd-speler) hoeft ook niet, aangezien de KEF-speakers ingebakken streaming bevatten. Wel zijn er nog een aantal ingangen aanwezig, zodat je desgewenst een externe muziekbron kunt aansluiten.

Het etiket ‘draadloos’ moet je wel met een vleugje zout nemen – of toch op zijn minst relativeren. De set bestaat uit twee LS50-speakers, elk met een eigen ingebakken versterker van circa 230 watt. Sommige fabrikanten werken wel eens met een actieve masterspeaker die de tweede passieve slaafspeaker aanstuurt, maar in dit geval gaat KEF voor een dualmono-aanpak en heeft elke LS50 Wireless-luidspreker een eigen stroomdraad. De aanwezigheid van een versterker in elke actieve LS50 maakt de speaker ook wat dieper dan de passieve versie en natuurlijk aardig wat zwaarder.

Naast de stroomkabels is er ook een bekabelde verbinding tussen de twee speakers, in de vorm van een ethernetkabel. Je start dus al met drie kabels, en daar kunnen er nog wat bijkomen. Als je (zoals bij onze testopstelling) de LS50 Wireless niet met WiFi maar met een netwerkkabel aansluit én een Raspberry Pi met Roon via USB aan de LS50 Wireless koppelt, dan zit je al aan vijf kabels.

Dat lijkt veel – en het is ook wel wat – maar als je met aparte hifi-componenten zou werken, dan zou je met nog meer apparatuur en kabels moeten worstelen. Dat is wat we bedoelen als we zeggen dat je het concept van de LS50 Wireless genuanceerd moet bekijken. Vergeleken met klassieke draadloze speakers, zoals pakweg een set Sonos PLAY:5’s, zit je hier met aardig wat meer kabels. Je moet de LS50 Wireless echter zien als een alternatief voor een volwaardig hifi-systeem, ook op vlak van geluidskwaliteit, en dan spreek je wel over iets dat je huiskamer op een meer bescheiden manier inneemt dan als je opteert voor losse toestellen en kabelgedoe.

De voordelen van actieve speakers

Technisch valt er veel te zeggen voor actieve speakers. Ze vermijden namelijk een typisch probleem van passieve speakers, namelijk dat de geluidskwaliteit en klankaard afhangt van de versterker die je gebruikt. Het is de bekende uitdaging van het vinden van een goede speakermatching. Dat is zeker het geval bij luidsprekers zoals de KEF LS50’s, die onder meer vanwege hun lage gevoeligheid (85 dB) een versterker van een zekere vermogen en kwaliteit vereisen. Bij een actieve speaker zorgt de fabrikant van de luidspreker echter voor een versterkingsluik dat perfect matcht, zodat de speaker optimaal presteert. Of zo gaat de theorie toch.

Actieve speakers zijn natuurlijk wel zwaarder dan hun passieve tegenhangers, vereisen een stopcontact en kosten aanzienlijk meer. Dat je meer moet betalen voor de speakers wordt echter gecompenseerd omdat je niets extra moet betalen voor een versterker en luidsprekerkabel.

Welke ingangen zijn er?

De LS50 Wireless is rijkelijk uitgedost met ingangen, zodat je deze speakers in heel wat opstellingen kunt gebruiken. Alle aansluitingen bevinden zich achteraan de rechtse speaker (en die rol is voorlopig vast), op een relatief discrete plaats achteraan die het subtiel leggen van kabels mogelijk maakt. Met de juiste stand kan je het netjes aanpakken.

Er is zowel een analoge cinch-ingang als een digitale optische ingang aanwezig. Die laatste is bijvoorbeeld interessant als je deze KEF-speakers als audiosysteem voor je televisie wil gebruiken. Hoewel de LS50 Wireless voor een boekenplankspeaker behoorlijk veel bassen produceren, zou je voor een home cinema-toepassing wellicht nog meer wensen. En daar heeft KEF aan gedacht, want er is een sub-out zodat je nog een bekabelde subwoofer kunt aansluiten om een 2.1-systeem te krijgen. Dit is echter optioneel en volgens ons in kleinere kamers niet echt noodzakelijk. De LS50 Wireless-speakers zijn namelijk toch iets anders getuned dan de passieve variant, met name in het laag. Ze hebben heel wat meer body. Ga je toch voor een bijkomende sub, dan ontdek je nog een iets dat KEF goed heeft aangepakt: in de bijhorende app heb je expertinstellingen waarmee je onder meer de integratie tussen de twee speakers en de subwoofer goed kunt afregelen.

De passieve LS50’s prijken op aardig wat bureaus, met daartussen een computerscherm. Een eigenschap van de speakers is namelijk dat ze nearfield heel goed presteren. Zelfs op een korte afstand van een meter of twee heb je een coherent geluidsveld waarbij je niet meteen merkt dat de midden en hoge tonen van elkaar gescheiden zijn. Dat heb je bij 2- of 3-wegspeakers vaak wel. We kunnen ons inbeelden dat de actieve LS50’s ook worden ingezet als desktop-systeem, als zijn ze door hun grotere diepte iets minder handig in die opstelling. Maar het kan zeker en KEF heeft ook een gepaste EQ-instelling (‘Desk’) voorzien voor dat scenario. Gebruik je een computer als bron, dan is de aangewezen manier om hem aan te sluiten via een USB-kabel. Digitale bestanden worden dan rechtstreeks aan de DAC van de LS50 Wireless gevoed. Via USB kun je trouwens hogere resolutiestreams aanleveren (tot 192 kHz) dan via de optische ingang (96 kHz), zoals wel vaker voorkomt. DSD speelt niet af.

MERK





EDITORS' CHOICE