NIEUWSAuralic

Auralic Altair G1 Digital Audio Streamer en Sirius G2 Upsampling Processor

Rob Nijman | 01 september 2019 | Fotografie Fabrikant | Auralic

Auralic heeft in München afgelopen voorjaar een nieuwe toevoeging aan de veelgeprezen G1-serie onthuld, waarmee het merk haar reputatie in het ontwikkelen van bijzondere digitale bronnen verder uitbouwt: de vernieuwde Altair G1 draadloze streamer. Daarnaast is ook de Sirius G2 Upsampling Processor - na jaren van ontwikkeling - op de high-end beurs gepresenteerd. De Altair G1 bereikt in september de Nederlandse dealers, dus we zetten het model graag nog eens in de schijnwerpers.

Auralic G1 Digital Audio Streamer

De Altair G1 is door Auralic gepresenteerd als de ideale digitale hub voor iedere hifi-installatie. De software en hardware- functies zijn vergelijkbaar met die van het originele model; hij kan dienen als voorversterker, dac, streamer, of als alles-in-één digitale muziekbron.

De G1 maakt daartoe gebruik van het inmiddels bekende Auralic G1-chassis, heeft een 4-inch kleurendisplay en kan codes van iedere afstandsbediening aanleren via de Smart-IR leerfunctie. De G1 is tevens op een aantal punten verbeterd ten opzichte van zijn voorganger en heeft diverse innovaties uit de G1- en G2-series in huis. Zo beschikt deze uitvoering over een ESS 9038Q2M DAC-chip, waardoor het geluid gedetailleerder en verfijnder is.

Om het beste uit die klankmatige verbetering te halen, is ook het analoge circuit aangepakt - met nieuwe onderdelen en een gewijzigde layout. Het processor-platform van de eerste generatie Tesla-processor is naar de tweede generatie opgewaardeerd, waardoor er nu 2GB systeemgeheugen beschikbaar is. De mogelijkheid om als optie een harde schijf in te (laten) bouwen is gebleven, waardoor ook grote muziekcollecties in haast alle denkbare bestandsformaten en resoluties lokaal opslagen kunnen worden.

De Altair G1 kan als Roon Endpoint ingezet worden en muziek afspelen via muziekdiensten zoals Tidal, Qobuz en Spotify Connect. Hij kan ook via Bluetooth, AirPlay en Songcast benaderd worden. De G1 is per september in de Benelux verkrijgbaar, voor een adviesprijs van 2.199 euro.

Auralic Sirius G2 Upsampling Processor

Na jaren van ontwikkeling is ook de Sirius G2 van het merk in München gepresenteerd. De G2 Upsampling Processor werkt volgens een open standaard, waardoor je zowel de processorkracht als het prestatieniveau van je eigen d/a-converter kunt opwaarderen, ook dac's van andere merken. De Sirius G2 ondersteunt de data-processing taak die normaal gesproken op de schouders van een DAC rust. Dat uitbesteden moet volgens de fabrikant zorgen voor een dramatische vermindering van de hoeveelheid ruis en jitter die normaal gesproken zijn weg naar de conversie-stage vindt, waardoor de DAC op een schone en efficiënte manier de digitale datastroom met een lage vervorming aangeleverd krijgt.

Omdat de meeste DAC-chips ontworpen zijn om in een specifieke mode (bijvoorbeeld DSD128 of PCM 192kHz) optimaal te presteren - en dat hoeft niet per se de hoogst of laagst mogelijke resolutie te zijn - zal de SIRIUS G2 de prestaties van iedere aangesloten DAC weten te optimaliseren en verbeteren door hem in de zogeheten ‘sweet spot’ te laten werken. Hierdoor moet het volledige potentieel van de DAC benut worden, ongeacht de resolutie van het aangeleverde bestand.

De Sirius G2 kan de aangesloten DAC een veelvoud aan resoluties en bestandsformaten aanbieden en accepteert zelf alle data-input met sampling rates variërend tussen 44.1kHz en 384kHz in PCM, of DSD64 tot DSD512. Op de G2 zijn diverse in- en uitgangen beschikbaar, waarbij het apparaat ieder formaat - inclusief PCM in 384kHz en DSD512 - met een extreem lage vervorming kan uitsturen. Deze flexibiliteit maakt dat de Sirius G2 de prestaties van haast alle bestaande DAC’s moet kunnen optimaliseren en verbeteren.

Sirius G2: techniek

De sleutel tot deze interessante innovaties is het Auralic Proteus G2 Co-Processing Platform, dat gebruik maakt van een Xilinx XC7A200T FPGA (Field Programmable Gate Array) chip met 512MB DDR3 geheugen. Deze FPGA chip bevat meer dan 200.000 cellen en 740 DSP slices, die samen een stevige hoeveelheid rekenkracht voor gegevensverwerking genereren. Die rekenkracht en efficiëntie worden mede bereikt door de designkeuze om twee processing-platforms te gebruiken; een Auralic Tesla G1 processor regelt de aansturing van de  hardware, zodat de Proteus G2 zich volledig kan richten op verwerking van de muziekdata.

De USB- en andere digitale uitgangen maken gebruik van een dubbele galvanische isolatie. Ook worden er dubbele Femto-klokken gebruikt voor de USB- en andere digitale uitgangen. De G2 heeft een drievoudig uitgevoerde Purer-Power voeding zodat discrete voedingen gebruikt kunnen worden voor de Proteus G2 FPGA processor, het algemene data-processing circuit en het audiocircuit. Ook is er voorzien in een Flexible Filter Mode, waardoor je de keuze hebt uit vier verschillende digitale filters om de weergave naar eigen smaak aan te passen.

Net zoals bij de andere G2-producten is er een Lightning-Link verbinding - een high-speed (18Gbps), bi-directioneel datacommunicatie protocol - beschikbaar, waardoor een jittervrije data-overdracht met de Aries G2 en Vega G2 mogelijk is. Daarnaast beschikt de Sirius G2 over een 20-bands EQ, en een mogelijkheid om voor een minder optimale luidsprekerplaatsing te kunnen compenseren. In de toekomst zal er een automatische firmware-update beschikbaar komen met een convolution-engine voor geavanceerde kamercorrectie.

De Sirius G2 zal snel op de Altair G1 volgen. Adviesprijs: 6.299 euro. 

Lees ook onze review van de Auralic Vega G1 


EDITORS' CHOICE