REVIEWMcIntosh

Review McIntosh MA7200: zeer complete en goed klinkende versterker

SAMENVATTING

De MA7200 is een zeer compleet, krachtig en soepel spelend vermogens- en regelcentrum. De gebruiker zal niet snel aansluitingen tekortkomen. De bouwkwaliteit is zeer solide. De klank doet denken aan de klank van dure en goed gebouwde buizenversterkers, zonder de nadelen van buizenversterkers. De luisteraar wordt uitgenodigd om achterover te leunen en de tijd te vergeten.

PLUSPUNTEN

  • Grote hoeveelheid analoge en digitale aansluitingen
  • Krachtige, soepele en enigszins ronde klank
  • Uitstekende bouwkwaliteit

Het Amerikaanse audiobedrijf McIntosh bestaat sinds 1949 en is daarmee één van de oudste audiobedrijven in de wereld. Het bedrijf is begonnen met de bouw van buizenversterkers, maar na de uitvinding van de transistor werd het portfolio aangevuld met transistorversterkers. Hoewel McIntosh ook luidsprekers en bronnen is gaan bouwen, zijn versterkers, zowel buizen- als transistormodellen, nog altijd de ruggengraat van het portfolio van McIntosh. In de testruimte staat de MA7200, een tweekanaals transistorversterker met analoge en digitale ingangen en een uitgangsvermogen van 200 Watt per kanaal. Hoe is de MA7200 gebouwd, wat heeft hij allemaal aan boord, en het belangrijkst, hoe klinkt de MA7200?

McIntosh: audioapparatuur sinds 1949

Veel bedrijven die in 1949 audioapparatuur maakten, bestaan nu niet meer en veel van de huidige audiobedrijven bestonden nog niet in 1949. McIntosh viert dit jaar zijn zeventigste verjaardag. Het bedrijf is opgericht door Gordon Gow en Frank H. McIntosh. Beide heren hebben alweer wat jaren geleden het tijdelijke verwisseld met het eeuwige. De uitgestippelde bedrijfsfilosofie en een groot aantal van de technische keuzes bij de bouw van audioapparatuur is echter voor de directie en de leidinggevende ingenieurs van het bedrijf nog altijd leidend. Apparaten van McIntosh hebben voorts al sinds het begin een uitgesproken herkenbaar uiterlijk.

De ontwikkeling en productie van de producten van McIntosh is altijd gevestigd geweest in de VS, maar het bedrijf heeft wat organisatorische en financiële omzwervingen gemaakt. Rond 1990 kwam McIntosh in handen van het Japanse Clarion, maker van autoradio’s. De leiding van Clarion voegde er meteen aan toe niets te zullen veranderen aan McIntosh, tot grote opluchting van veel fans. Het merk kwam later in handen van het eveneens Japanse D&M Holdings (Denon & Marantz) en in 2012 werd het Italiaanse Fine Sounds SpA eigenaar. Via een management buyout heeft Fine Sounds zichzelf losgemaakt van moederholding Quadrivio Investment Group. Vervolgens werd de naam Fine Sounds Group gewijzigd in McIntosh Group en werd de zetel weer verplaatst naar de VS. Klanten en fans van het merk hebben niets of niet veel gemerkt van de omzwervingen van het merk. Het merk McIntosh is een constante factor in de audio-industrie gebleken.

McIntosh: zeer hoog serviceniveau

Wie zoekt naar tweedehands apparatuur van McIntosh, zal ontdekken dat het aanbod een stuk kariger is dan van andere merken. Een apparaat van de Amerikanen wordt doorgaans heel bewust gekocht en vervolgens een lange periode en soms levenslang gekoesterd. McIntosh heeft een zeer goede naam als het gaat om bouwkwaliteit, maar ook het serviceniveau is onderscheidend. Wie een oude versterker van McIntosh bezit, kan zijn apparaat in de meeste gevallen weer terug laten brengen naar nieuwstaat. Probeer bij een ander merk maar eens een versterker van meer dan twintig jaar oud te laten repareren of reviseren. Niet altijd, maar wel in veel gevallen zal de eigenaar moeten berusten in het feit dat originele onderdelen niet meer te krijgen zijn. Glazen frontplaat van je versterker gebroken? Heel vervelend, maar McIntosh kan alle frontplaten op bestelling maken en leveren, ook van oude modellen.

Volgens importeur Savor Audio speelt meer dan 95 procent van alle door McIntosh gebouwde en wereldwijd geleverde apparaten nog steeds muziek. Hoewel we geen percentages van andere fabrikanten hebben, lijkt dat in ieder geval zeer hoog en dat zegt iets over de bouwkwaliteit van de producten.

McIntosh: portfolio van 54 apparaten

Bijna alle versterkers van McIntosh zijn voorzien van een frontplaat van glas en de kenmerkende blauwverlichte VU-meters met uitschakelbare verlichting. Het al dan niet waarderen van de uiterlijke stijl van een audiocomponent is een kwestie van smaak en wij zijn primair geïnteresseerd in klank, functies en bouwkwaliteit. De ene liefhebber houdt van minimalistische strakke kasten en de ander houdt van een meer uitbundig uiterlijk. Feit is dat de apparaten van het merk en dan met name de versterkers een heel herkenbaar uiterlijk hebben. De gebruiker hoeft niet te zoeken naar specificaties van zijn McIntosh-versterker. De meeste specificaties staan op de bovenkant gedrukt.

Het huidige portfolio bestaat uit 54 apparaten, waarvan 17 eindversterkers en 11 voorversterkers. Voorts heeft McIntosh een vijftal geïntegreerde versterkers in het assortiment die in Nederland geleverd kunnen worden. Eén daarvan is de MA252, een hybride ontwerp met buizen in de voortrap en transistors in de eindtrappen. Daarnaast heeft de fabrikant een viertal modellen met uitsluitend halfgeleiders aan boord. De kleinste is de MA5300 (twee keer 100 Watt). De volgende is ons testmodel genaamd MA7200 die twee keer 200 Watt kan leveren. Daarboven bevindt zich de MA8900 die grotendeels dezelfde specificaties heeft als de MA7200 maar als extra een vijfbands toonregeling bezit met vaste kantelfrequenties. Het topmodel is de MA9000 die 300 Watt per kanaal kan leveren.

McIntosh MA7200: zwaar uitgevoerde middenmoter

De in onze luisterruimte aanwezige MA7200 is een middenmoter afgezet tegen het hele portfolio. Het apparaat, dat ruim 34 kilogram weegt en 44,5 x 19,4 x 55,9 centimeter groot is (B x H x D), kan echter twee keer 200 Watt in klasse AB leveren en dat is ruimschoots voldoende voor de meeste luistersituaties, ook als sprake is van luidsprekers met een laag rendement. Zwaardere en dus veelal duurdere versterkers klinken niet persé beter dan middenmoters. De MA7200 gaat voor een bedrag van net geen 8.600 euro over de toonbank.

Uiteraard gaan we muziek luisteren gebruikmakend van de MA7200, maar eerst duiken we even in de technische aspecten. De technische keuzes van McIntosh wijken soms sterk af van andere merken en daarom is het de moeite waard om daar even aandacht aan te besteden.

MERK





EDITORS' CHOICE