Eerder deze maand reviewde ik de Argon Audio Forte A5. Ik kreeg ook de SA1 ter beschikking van Argon Audio. Een kleine versterker met indrukwekkende specificaties, die ik een aantal weken uitgebreid kon beluister in combinatie met een set DALI Oberon 7 vloerstaanders. Zijn deze Deense ‘buurtjes’ een goede combinatie of moet de Rijdende Rechter een ruzie sussen?
Argon Audio
Ja, het zijn letterlijk buren van elkaar; DALI en Argon Audio in het Deense Nørager aan de Dali Alle. Onlangs schreven we nog uitgebreid over het ontstaan van Argon als huismerk bij HiFi Klubben. Nu staan ze op eigen benen. Argon Audio heeft meer dan versterkers en actieve speakers zoals de Forte A5 in het gamma, variërend van draadloze koptelefoons tot soundbars en subwoofers en van tafelradio’s tot draaitafels. Stuk voor stuk met een aantrekkelijk en ook wel typisch Scandinavisch design. Met meer dan 20 jaar ervaring in de industrie mag je van een ervaren speler op de markt spreken. Ontwerp en ontwikkeling vindt plaats in eigen huis, productie wordt gedaan in het verre oosten. Veel voor weinig dus. Hoog tijd dat Argon Audio bij een breder publiek bekend wordt.
She's got the look
De uiterlijke afwerking is keurig in orde. De SA1 is afgewerkt in een matwitte finish. De behuizing is gemaakt van aluminium. Op de voorzijde is een rijtje van 5 ledjes aanwezig die aangeven wat de status is van de versterker en wat de gekozen ingang is. Een fel blauw lampje betekent dat de versterker actief is op die betreffende ingang. Een gedimd lampje betekent dat de standby-stand actief is. Er is bij de lampjes overigens niet vermeld om welke ingang het precies gaat, wat jammer is. De meest linkse is de bluetooth input. De tweede is de phono input, de derde de AUX-ingang, en de vierde en vijfde zijn de optische ingangen.
Er is, naast de lampjes, een grote volumeknop aanwezig, een powerknop en een infrarood oog. Daarmee is alles op de voorzijde genoemd. Je kunt dus alleen handmatig van ingang switchen met de afstandsbediening. Bovenop de behuizing is een embleem met logo van Argon Audio te zien.
Op de achterzijde is de hoogwaardige bouwkwaliteit ook weer terug te vinden. Alle aansluitingen zijn verguld en de luidsprekerterminals bieden de mogelijkheid om banaanstekkers of spades te gebruiken naast een reguliere kale kabel. De aansluitingen voelen allemaal lekker stevig aan en de gebruikte kabels, zowel met als zonder banaanstekker, zitten allemaal goed vast in de aansluitingen.
Specificaties en aansluitmogelijkheden
Wat meteen opvalt achterop de SA1 is de phono ingang. Vinyl mag dan super hip zijn, gemeengoed is het op moderne geïntegreerde versterkers en receivers in deze prijsklasse zeker niet; dus dat is zeker een pré. Je kunt er direct een platenspeler zonder ingebouwde voorversterker op aansluiten. Naast de phono stage (MM) is er nog een analoge RCA-ingang te vinden om bijvoorbeeld je cd-speler aan te sluiten. Ook is er een analoge pre out aanwezig om bijvoorbeeld een setje actieve speakers aan te sturen.
Op digitaal gebied kun je verbinding maken met je favoriete device via bluetooth. Er is ondersteuning aan boord voor aptX HD. Andere digitale aansluitmogelijkheden zijn te vinden in de vorm van een tweetal optische inputs, waarvan er eentje specifiek is voor TV’s in verband met de doorgaans vuilere signalen (meer jitter en ruis) en de andere voor bijvoorbeeld cd-spelers. Voor deze prijsklasse is er een prima DAC onder de motorkap geplaatst. Argon Audio maakt volgens de specificaties gebruik van een niet nader genoemde 32-bits ESS Sabre DAC. Na een mailwisseling met Argon Audio bleek dat de ESS Sabre ES9023P te zijn die volgens ESS zelf weer een 24-bits variant is. Het signaalpad is volledig gebalanceerd van DAC tot luidsprekerterminal. De digitale ingangen kunnen signalen tot 24-bit/192kHz verwerken wat in deze prijsklasse meer dan voldoende is.
Alle ingangen, behalve die voor de platenspeler, hebben auto sensing, wat wil zeggen dat de versterker zichzelf automatisch inschakelt als er geluid wordt gedetecteerd over deze ingangen. Lekker handig met je mobieltje in de hand. Zo heb je de afstandsbediening in het geheel niet nodig bij streaming via bluetooth.
Heb je nog ergens een Chromecast Audio liggen? Mooi, want dan kun je in een klap veel meer dan alleen streamen via bluetooth. Je maakt er bijvoorbeeld meteen een systeem van wat naadloos integreert met je smarthome. Je kunt de Chromecast Audio van stroom voorzien middels de 5V USB-poort. Deze poort is helaas niet om muziek vanaf bijvoorbeeld een USB-stick af te spelen.
Voor de bediening is er dus wel een simpele afstandsbediening meegeleverd. Deze is volledig identiek aan de afstandsbediening van de Forte A5 speakers die ik onlangs aan de tand voelde. Toen gaf ik het volgende aan: ‘De randjes zijn allemaal wat aan de scherpe kant en de afstandsbediening ligt niet heel prettig in de hand, maar hij voldoet. Wat me wel meteen opvalt is dat er geen knopjes aanwezig zijn om hoge en lage tonen naar smaak in te stellen.’ Dat gaat logischerwijs ook nu weer op.
De gebruikte DALI Oberon 7 speakers behoeven niet direct afstemming qua sound, maar toch zou ik het als gebruiker prettig vinden als ik de hoge en lage tonen wat kan regelen. Op wat voor basale manier dan ook.
Het opgegeven frequentiebereik van de Argon Audio SA1 loopt van 3Hz tot 60kHz. Het vermogen is gemeten op 2 x 40 Watt bij zowel 4 als 8 ohm over het bereik van 20 tot 20.000Hz. De totale harmonische vervorming is minder dan 0,03%. Het vermogen was meer dan voldoende om een paar DALI Oberon 7’s aan te sturen.
Luisteren
Ik heb tijdens de reviewperiode het grootste deel vanaf een Asus Nexus 7 tablet gestreamd met TIDAL als gebruikte dienst. Mijn iPhone 7 ondersteunt geen aptX HD namelijk en mijn oude trouwe Nexus 7 wel, dus dat was de beste keuze wat streaming betreft. Ook heb ik een OPPO UDP-203 zowel analoog als optisch aangesloten om cd’s te kunnen beluisteren en om hoge resolutie tracks vanaf mijn NAS te kunnen beluisteren. Ook mijn vintage Sony PS-3300 platenspeler heeft nog wat uurtjes gedraaid op de SA1. Kortom, ik heb alle mogelijkheden ruimschoots verkend. En bij alle gebruikte apparatuur is het verbluffend wat de SA1 laat horen.
Er is enorm veel controle over de aangestuurde DALI’s. De Oberon 7 heeft een gevoeligheid van 88.5db en is dus niet de meest lastige speaker, maar toch ben ik onder de indruk. Het laag is strak en gaat erg diep door. Het hoog heeft veel definitie en het stereobeeld is dik voor mekaar.
Bij de eerste track The Sea van het album Eyes Closed van Haevn wordt er een zeer indrukwekkende stage neergezet. De track begint met het getjirp van krekels, een synthesizer en een rustig gepingel op een gitaar. Dan komt de mooie zangstem van Marijn van der Meer vol power door het midden de kamer in vloeien. Even later komen de lage tonen erbij en het feest is compleet. Een heerlijke balans in het geluid en een fijne dynamiek.
Om de SA1 aan de tand te voelen passeert War Anthem van Max Richter de revue. Dat de DALI’s best laag konden wist ik al wel, maar de SA1 is wat mij betreft echt een gouden combinatie met de vloerstaander van hun Deense buren. De detaillering in het geluid is ongekend voor dit prijspunt. Het laag gaat echt diep door zonder in te boeten op controle. In het middengebied komen de cello’s en violen in het prachtige War Anthem erg goed uit de verf en de weergave is transparant en vloeiend en bovenal nergens vermoeiend. En ook op hoge volumes blijft alles keurig overeind. Daarbij wordt de SA1 nauwelijks warm.
Livemuziek komt ook echt tot leven. Een en ander is natuurlijk wel afhankelijk van de opname, maar tijdens het beluisteren van het album A Night At The Odeon van Queen is een prachtige driedimensionale weergave datgene wat me direct opvalt. Track 10 ‘Guitar Solo’ is daarbij écht kippenvel. De dynamiek is fantastisch en de detaillering van het geluid wat je af en toe van het publiek hoort inclusief klappen en geroezemoes zorgen ervoor dat het lijkt alsof je erbij bent.
Veel hifi voor weinig
Het is een vooraf niet bedachte, maar achteraf bijzonder gelukkige combinatie gebleken; de SA1 met de speakers van DALI. En dit is echt al serieuze hifi voor weinig serieuze prijzen. We hebben het hier over een totaalprijs van onder de 1.500 euro voor een versterker, twee vloerstaanders en speakerkabels van AudioQuest. Niks geks. Geen overdreven dure powercables. Geen fancy stroomfilters. Geen bijzondere high-end streamer. Gewoon lekker simpel met mijn tablet in goede kwaliteit muziek luisteren.Â
Ik kan me overigens nog wel meer fijne combinaties voorstellen met de SA1. Ik denk dan aan speakers als de Elac Debut B6.2, B&W 606 of de Oberon 2 qua monitors. Onderling verschillen ze allemaal behoorlijk, maar ik denk dat de SA1 prima samengaat met deze speakers. Vlak voor het afronden van deze review had ik ook een paartje Acoustic Energy AE309 staan wat ook erg goed samenging met de SA1. Het devies is dus, zoals altijd; ga vooral lekker luisteren en vergelijken.
Conclusie
Met de SA1 toont Argon Audio maar weer eens aan dat goede hifi zeer betaalbaar is. De specificaties en prestaties passen bij geïntegreerde versterkers die minimaal het dubbele kosten. De SA1 is een krachtpatser in een klein en smaakvol afgewerkt jasje. In combinatie met vloerstaanders die passen bij deze prijsklasse is een zeer indrukwekkende sound te horen. Er is genoeg punch om van lage tot hoge tonen strak weer te geven met een zeer mooie en gedetailleerde stage. Een regelrechte aanrader.
Argon Audio SA1
329 euro | argonaudio.com
Beoordeling 4,5 op 5