REVIEWScansonic

Review Scansonic M10 en M20: snelle, luchtige maar betaalbare weergave

SAMENVATTING

Scansonic’s M10 en M20 hebben een aangename transparante neutrale klank en een ruime sweetspot. De weergave van hoge tonen is buitengewoon snel en lichtvoetig. Het klankbeeld is kamerbreed en evenwichtig hoewel het onderste stukje lage tonen aan de dunne kant is. De M10 en M20 bieden veel waar voor de vraagprijs.

PLUSPUNTEN

  • Transparante en neutrale klank
  • Kamerbrede en detailrijke hoogweergave
  • Ruime sweetspot
  • Strakke slanke minimalistische kasten

MINPUNTEN

  • Laagweergave is strak maar aan de dunne kant

Scansonic is een Deens luidsprekermerk en is onderdeel van Dantax A/S dat ook eigenaar is van het eveneens Deense Raidho Acoustics. De beide luidsprekermerken hebben wel gezamenlijke kenmerken, zoals het gebruik van een lint-tweeter, maar er zijn ook de nodige verschillen. Scansonic heeft als doelstelling om waar mogelijk de sterke punten van Raidho over te nemen maar met inachtneming van de nodige budgettaire restricties. Een Scansonic kan dus als een “poor man’s Raidho” gekenschetst worden. In de testruimte staat het monitormodel M10 en vloerstaander M20. Hoeveel geluidskwaliteit krijgt een koper van de relatief vriendelijke geprijsde M10 en M20 van Scansonic? 

Scansonic: Deens merk en onderdeel van Dantax A/S

Scansonic is begin jaren zeventig van de vorige eeuw begonnen als merk van de Deense driverbouwer Scanspeak, dat een reeks hifiluidsprekers in de markt wilde zetten. Eind jaren zeventig werd ScanSpeak gekocht door Dantax A/S, een Deense investeringsmaatschappij die eigenaar is van de eveneens Deense luidsprekerbouwer Raidho Acoustics en sinds een jaar of twee ook eigenaar is van het Deense Gamut Audio. Heel veel luidsprekerfabrikanten gebruiken drivers van ScanSpeak in hun luidsprekers, waaronder het bekende Deense Bang & Olufsen, maar ook het Italiaanse Sonus faber. ScanSpeak is thans geen onderdeel meer van de Dantax groep, Scansonic is dat wel.

Scansonic is dus eigendom van hetzelfde moederbedrijf als Raidho Acoustics, dat fantastische maar tamelijk prijzige luidsprekers bouwt. Scansonic is wat lager in de markt gepositioneerd maar profiteert intussen wel van de kennis en het DNA van de Raidho-luidsprekers. Dat is overigens geen wonder in aanmerking nemende dat ontwerper Michael Borensen ook luidsprekers voor Raidho heeft ontworpen. “Na meer dan twaalf jaar aan Raidho-luidsprekers te hebben gewerkt, stond ik voor een geheel nieuwe uitdaging toen me werd gevraagd een nieuw assortiment krachtige luidsprekers voor het merk Scansonic te ontwerpen. Vanaf het begin was ik erg gericht op het voortbouwen op alle ervaringen en sterke punten verkregen bij het ontwerpen van de Raidho-luidsprekers. Tegelijkertijd moest ik me ook bewust zijn van het lange erfgoed en de Scandinavische designtraditie van het merk Scansonic. Deze keer kwam de taak ook met een budget en de wens om binnen de financiële grenzen het allerbeste te creëren,” aldus Michael Borensen.

Klinkt een Scansonic als een Raidho? Is een luidspreker van Scansonic een “poor man’s Raidho”? Dat gaan we onderzoeken.

Scansonic: portfolio

Scansonic heeft een relatief bescheiden portfolio dat bestaat uit twee productlijnen. De toplijn is de MB-productlijn met bovenaan het vloerstaande vlaggenschip MB6 dat voor 9.300 euro per paar van eigenaar wisselt. Monitormodel MB1, het goedkoopste model van de MB-productlijn, wisselt voor 1.950 euro per paar van eigenaar.

De tweede productlijn is de M-productlijn. Het vlaggenschip van de M-productlijn is de vloerstaande M40 met een paarprijs van net geen 2.000 euro. In onze testruimte staat monitormodel M10, die 670 euro per paar kost, en het vloerstaande model M20 met een paarprijs van 1.550 euro.

De MB-productlijn en M-productlijn bestaat louter uit passieve luidsprekers.

Alle luidsprekers van Scansonic, ook de vloerstaanders, zijn slank uitgevoerd en nemen relatief weinig vloeroppervlak in beslag. De koper kan bij alle modellen kiezen uit een satijnwitte of satijnzwarte uitvoering. Nee, Scansonic biedt geen gefineerde houtkleurige uitvoeringen en ook geen modieuze en trendgevoelige kleuren. Wit en zwart zijn tot op zekere hoogte tijdloos te noemen, modieuze pasteltinten zijn dat doorgaans niet.

Alle luidsprekers van Scansonic zijn voorzien van een lint-tweeter (lint-tweeter = ribbon-tweeter). De middentoners en woofers zijn gemaakt van koolstof of glasvezel. We gaan de techniek van onze testmodellen M10 en M20 nader bekijken en daarna muziek luisteren.

MERK

EDITORS' CHOICE