Rotel introduceerde de RA-1592 alweer ruim drie jaar geleden. Het apparaat is nog steeds het topmodel onder de geïntegreerde versterkers van het merk. Niet zo high-end als de onlangs geïntroduceerde Michi-lijn (review volgt snel, red.), maar alleszins zeer capabel. En ondanks het ontbreken van netwerk- of streamingfunctionaliteit buiten bluetooth is deze al wat langer beschikbare versterker er eentje om rekening mee te houden wanneer je op zoek bent naar een nieuwe sterspeler in de opstelling voor je thuiswedstrijd.
Rotel RA-1592
Rotel heeft met de RA-1592 een krachtige geïntegreerde versterker te bieden. Het voordeel van een geïntegreerde versterker is dat je alleen nog een bron en speakers nodig hebt en je kunt genieten van muziek. Je hoeft je dan doorgaans niet druk te maken om een DAC en of voorversterker. En bij de RA-1592 doe je dat op een hoogwaardige manier. Rotel heeft namelijk de bekroonde RC-1590 voorversterker en de RB-1582 MkII eindversterker samengevoegd in een elegante en keurig afgewerkte behuizing.
De RC-1590 en RB-1582 MkII combinatie heeft een net iets hogere signaal-ruisverhouding met 116dB tegenover 103dB bij de RA-1592, maar dat is dan ook het enige verschil noemenswaardige verschil met betrekking tot de versterker. Kijkend naar de voorversterker en DAC, dan zijn er zelfs geen noemenswaardige verschillen. Er staat hier dus echt een krachtige en zeer goed uitgeruste geïntegreerde versterker voor me, voorzien van een machtige ringkerntrafo en een oerdegelijke behuizing en dito aansluitingen en terminals.
Metallic Fantastic
Bij Rotel niks plastic fantastic; de behuizing is uit aluminium vervaardigd en het front, van de voor deze review verstrekte zilverkleurige RA-1592, is van geborsteld aluminium met een mooi gefreesd logo. Het display is fijn in zowel leesbaarheid als grootte en de selectieknoppen voor de diverse functies zijn klein, maar geven een prettige feedback en zijn stijlvol verwerkt in het uiterlijk. De grotere powerknop heeft een blauwe led die je desgewenst uit kunt zetten, want die geeft in de standaardinstelling een bak licht. De volumeknop geeft ook een prettige feedback en voelt degelijk aan. Alles straalt kwaliteit uit.
De afmetingen komen op 43,1cm breed, 42,5cm diep en 14,4cm hoogte. Met een gewicht van net geen 17 kilo is het een stevig apparaat wat je niet op een iel wandplankje moet zetten. De meegeleverde afstandsbediening is zeer gebruiksvriendelijk; robuust, ligt goed in de hand en ook hier geven de knoppen een prettige feedback.
Specificaties
Het gaat er natuurlijk primair om hoe de RA-1592 klinkt, maar een review is niet compleet zonder de specs door te nemen. De RA-1592 is een klasse A/B geïntegreerde versterker die een continu vermogen levert van 200 Watt per kanaal bij 8 ohm bij aansturing van beide kanalen. Dat is een aardige hoeveelheid vermogen. De totale harmonische vervorming is minder dan 0,03%. De frequentierespons loopt voor de analoge ingangen van 10Hz tot 100kHz +/-0,5dB. Bij de digitale ingangen van 10Hz tot 90kHz +/-2dB en bij de phonostage van 20Hz tot 20kHz +/-0,5dB. Keurige cijfers. De dempingsfactor is met 600 zeer goed en de RA-1592 kan met een minimale speaker impedantie van 4 ohm overweg. Niets staat de Rotel in de weg om ook lastige speakers in bedwang te houden. De digitaal naar analoog conversie wordt gedaan door een de premium 32-bits/768kHz AKM DAC.
Qua aansluitmogelijkheden is er om te beginnen ondersteuning voor bluetooth met aptX HD zodat je via deze weg naar cd-kwaliteit kunt luisteren vanaf je mobieltje. Er zijn daarnaast drie optische digitale ingangen en drie coaxiale digitale ingangen welke high res audio ondersteunen tot 24-bit/192kHz, een phono stage (MM), een drietal analoge lijn ingangen, een dubbele subwoofer pre-out en een reguliere pre-out, een gebalanceerde XLR-ingang en een asynchrone USB-B ingang om je pc rechtstreeks van de DAC gebruik te laten maken. De USB-B ingang ondersteunt in de 1.0 configuratie bestanden tot 24-bit/96kHz en in de 2.0 configuratie bestanden tot 32-bit/384kHz. Daarvoor moet je wel even de drivers van Rotel installeren op je pc én in het instellingenmenu de USB-versie op 2.0 instellen. Aan de voorzijde is er nog een USB-A poort aanwezig om een iPhone op aan te sluiten en tevens is er een 3,5mm koptelefoonaansluiting aanwezig.
Er is naast dit alles ook nog een ethernetpoort aanwezig, maar deze dient slechts voor het updaten van de RA-1592 en voor bediening over IP. Je kunt dus geen lokale muziekbibliotheek of streamdienst aanspreken via de Rotel RA-1592. En ook DNLA ondersteuning is afwezig.
Luisteren, luisteren en nog eens... genieten
Tijdens de reviewperiode heb ik de Rotel diverse speakers aan laten sturen; Bowers & Wilkins 705 S2, DALI Oberon 7 en Audio Physic Classic 8 (review volgt). Allemaal heel verschillend qua tuning. De match die ik persoonlijk het lekkerst vond was die met de Audio Physic. Daarnaast heb ik op sommige momenten een Velodyne SPL-1200 Ultra subwoofer gebruikt voor lage tonen onder de 40Hz.
Voor de bekabeling maakte ik gebruik van AudioQuest. Als bron gebruikte ik een iPhone Xr (bluetooth), een Meridian 210 streamer (via coaxiale digitale ingang), een OPPO UDP-203 (zowel optisch als analoog) en een Windows laptop met TIDAL (USB 2.0 ingesteld, MQA soft decoding).
Zoals je kunt lezen heb ik nagenoeg van alle mogelijkheden van de Rotel RA-1592 gebruik kunnen maken tijdens de reviewperiode en heb ik met verschillende speakers kunnen wisselen. Wat overall positief opvalt is de enorme mate van controle die de Rotel heeft over alle speakers. Vooral de B&W boekenplankspeakers doen het goed met wat extra power en dan is die 200 Watt per kanaal zeer welkom. Ik merk aan alles dat de Rotel heel veel ademruimte over heeft, ook op hoge volumes. En met deze Rotel haalde ik net dat beetje extra uit de DALI Oberons, die van zichzelf al niet slecht zijn, maar nu echt een niveau hoger speelden.
Wat ik daarnaast als zeer prettig heb ervaren is de hoeveelheid resolutie en helderheid die er is in het geluid zonder dat het gekunsteld overkomt. Fijne details gaan niet verloren, maar worden ook niet dikker aangezet, waardoor het heel natuurlijk klinkt en niet begint te vermoeien. Het is ook een vrij neutrale sound met een heel prettig middengebied. Ik denk dat ik daarom de combinatie met de Audio Physics prefereer, aangezien die wat neutraler getuned zijn en het als geheel ook beter uit de verf komt.
Ook de imaging is perfect. Geluidsinformatie die uit het midden hoort te komen, zoals de zang van verschillende artiesten in veel opnames, komt ook echt uit het midden en zweeft niet ergens ongedefinieerd daar tussenin. Het is haast alsof er een centerspeaker staat. Dat heeft natuurlijk ook met speakerplaatsing te maken, maar als de Rotel ergens goed in is, is het neerzetten van een geloofwaardige soundstage waarin er voor elk instrument, elke zanger, elke gespeelde noot een eigen plekje is. Met alle speakers speelt de set ook groter dan dat ie staat opgesteld. En met een grote diepte in het geluidsbeeld, wat dan weer zorgt voor een driedimensionaal, nee bijna holografisch effect.
Conclusie
Een review van een inmiddels alweer drie jaar oude versterker kan nog altijd zeer actueel zijn, want ben je op zoek naar een krachtige, goed klinkende geïntegreerde versterker, dan biedt de Rotel RA-1592 nog altijd heel veel voor een bescheiden bedrag. Zeker als je al je eigen streamer hebt, of helemaal niet op zoek bent naar een versterker die streamingfunctionaliteit biedt, is het een versterker die op veel verlanglijstjes zou moeten prijken. Want of je nu een audiofiel bent of gewoon een liefhebber van het betere spul, het is een van harte aanbevolen stukje techniek dat deze score absoluut verdient.
Rotel RA-1592
€2.499,00 | Rotel.com
Beoordeling: 4.5 uit 5