We zijn vorige week met een nieuwe rubriek begonnen om samen met de branche de ontwikkelingen in deze rare tijden toch ook op HIFI.NL in de gaten te kunnen houden, waarbij we bij voorkeur een positieve insteek hanteren. De eerste en tweede editie gingen in op onze geslaagde missie om hifi-zaken toe te voegen aan de branches die in aanmerking komen voor overheidssteun. Deze keer spraken we met Ronald Wagemaker van DALI Benelux over de ontwikkelingen bij NAD en DALI, de verwachte levertermijnen voor de nieuwe producten – zoals de zojuist geteste T778 AV-receiver en de binnenkort te ontvangen M33 uit de Master Series –, en de situatie bij het eigen dealernetwerk.
DALI luidsprekers
“DALI A/S is een gezond bedrijf”, zo luidt de eerste reactie van Ronald, die onze positieve insteek duidelijk begrepen heeft. “Natuurlijk, als dit een jaar gaat duren, dan weet niemand waar we op uit zullen komen. Maar binnen het bedrijf is iedereen is in dienst, dus we doen het met z'n allen.” Dat is alvast een opsteker. Vanuit een recente persbijeenkomst – of toch relatief recent, het voelt alweer heel lang geleden – bij het hoofdkantoor van DALI Benelux (voor de allereerste indrukken van de NAD M33) weten we dat de importeur kampt met aanzienlijke vertragingen vanuit Azië. Logisch, want daar werden de maatregelen al heel wat eerder ingevoerd.
“Bovendien stond dat sowieso deels op de planning, vanwege de viering van het Chinees Nieuwjaar (eind januari, red). “Dat merk je eigenlijk ieder jaar wel, maar nu was China natuurlijk echt dicht. Inmiddels is productie alweer een week of vier, vijf opgestart en gaat dat richting de 100 procent, dus dat begint allemaal weer te lopen.”
Dat is mooi, want de productie van DALI luidsprekers vindt weliswaar in de eigen fabriek in Denemarken plaats, diverse halffabricaten voor dat proces komen wel degelijk uit het verre oosten. “In Denemarken zijn ze, uiteraard met aangepaste regelingen, niet gesloten en was er bovendien vrij veel voorraad, dus dat hebben ze kunnen overbruggen.” Vervolgens was Europa aan de beurt en viel de logistiek natuurlijk om, maar daar zijn inmiddels ook oplossingen voor – waarover later meer.
“We werken veilig en gescheiden en krijgen allemaal de middelen om dat op een goede manier te kunnen doen. Ook daarvoor zijn Investeringen vanuit het bedrijf waardoor alles gewoon doorloopt, en we niet met een halve verbinding op een slechte laptop. Want ook wij doen nu natuurlijk veel online, inclusief bijvoorbeeld (video)bellen. De vorm, de snelheid, alles moet worden aangepast. Per toerbeurt is er iemand op kantoor, dus daar is altijd bezetting. Bellen? Dat kan altijd.”
Dealernetwerk
“Daar bovenop hebben we als DALI gezegd: we gaan kijken hoe we onze dealers zo goed mogelijk kunnen ondersteunen.” De investeringen die de importeur daarin doet, zijn gericht op drie speerpunten: minder contactmomenten (met consumenten, maar ook voor medewerkers), alternatieve verkoopmogelijkheden voor gesloten winkel, en tot slot een zo goed mogelijke doorloop voor de consument. “Die zitten thuis. Mogen niet op vakantie, kunnen niet op vakantie. Maar muziek, in de breedste zin van het woord, biedt altijd troost. Dat blijft voor ons altijd de verbindende factor, en nu dus ook gewoon de focus.”
Om dealers bij te springen worden aankopen nu rechtstreeks vanuit het grote magazijn in Scandinavië verstuurd. “Dat is een stuk duurder, maar maakt wel dat de bestelde producten gewoon bezorgd kunnen worden. En dankzij de PostNL’s van deze wereld loopt dat allemaal gewoon door. Dus die kosten pakken wij nu voor onze dealers.”
NAD en Bluesound
“Dus dat is zo’n beetje de situatie voor DALI. Kijken we naar Lenbrook, het Canadese moederbedrijf van NAD, dan is dat weer een heel ander verhaal. Dat is een bedrijf zonder eigen productie.” De tekorten links zijn echter prima op te vangen geweest met overschotten rechts, dus binnen het eigen netwerk is dat redelijk opgevangen.
Voor wat betreft de nieuwe producten, zoals de NAD T778 en de M33, die volgen nu zo snel mogelijk. Beide nieuwelingen werden op CES 2020 al getoond, en inmiddels zijn we er bij HIFI.NL ook bekend mee. De M33 mochten we in Waalwijk alvast horen (en zal nog in de lente als primeur getest worden), en de review van de T778 is zelfs afgelopen week al verschenen. “Die nieuwe referentie receiver hopen we in juni bij de dealers te hebben. En vervolgens de M33 in de loop van de zomer, zoals het er nu uitziet. Maar de situatie in Noord-Amerika is toch wel wat anders dan hier, dus het blijft afwachten.”
“Bluesound gaat goed, want we hebben de mazzel dat er momenteel geen nieuwe producten zijn, maar er aan de software kant wel serieus doorgewerkt werkt. Met de nieuwe firmware upgrade voor meerkanaals audio op een PowerNode, bijvoorbeeld. Dat maakt het praktisch tóch een nieuw product, zo’n update. En ik denk dat we verderop in het jaar nog wel wat meer firmware updates zullen krijgen waarmee we feitelijk meer nieuwe producten kunnen creëren, door het bestaande aanbod nog verder te verbeteren.”
Met andere woorden, een V2 of V3 zonder dat je de V1 in de prullenbak hoeft te mikken en opnieuw naar de winkel moet. De PowerNode HDMI kan bijvoorbeeld als front in een surround opstelling nu, terwijl de allereerste versie – dat kubusje van een jaar of zes, zeven geleden – in datzelfde systeem opgenomen worden voor achterkanalen. Dus een gedateerd product dat zomaar weer naar de voorgrond (of eigenlijk: achtergrond) kan treden. “En dat wordt nog wel eens vergeten, omdat we vooral van de hardware zijn – maar ook de oudere lijnen worden naar het nu en zelfs naar de toekomst gehaald. Met andere woorden: de langetermijnvisie van een eigen traject (het Lenbrook platform, red.) betaalt nu uit.
To be continued
Tot slot hebben we off the record nog even gesproken over (product)nieuws van DALI, om ter afsluiting terug te keren naar het Deense luidsprekermerk. In tegenstelling tot NAD – voor de T778 en de M33 waren de spotlights van Las Vegas in januari al benut – had die club pas volgende maand in München een mooie introductie gepland staan. Daar moet nu een alternatieve onthulling voor bedacht worden… Wordt vervolgd dus!