NIEUWSLuxman

Luxman D-10X Super Audio CD-speler: ultieme uitdrukking van muzikaliteit?

Het Japanse audiobedrijf Luxman heeft de D-10X aangekondigd, een (SA)CD-speler die volgens de fabrikant de ultieme uitdrukking van muzikaliteit gaat zijn. De D-10X is straks het vlaggenschip van de vloot van (SA)CD-spelers van Luxman. In de loop van augustus zou hij op de markt moeten komen. 

Luxman D-10X: vlaggenschip (SA)CD-speler

Er wordt al jaren her en der geroepen dat de cd zijn langste tijd heeft gehad, maar de roepers van die boodschap zien dan kennelijk over het hoofd dat er honderden miljoenen cd’s in omloop zijn. Als geperste cd’s netjes worden behandeld hebben ze een hele lange levensduur (de levensduur van gebrande cd’s is aanzienlijk korter, vooral als ze aan zonlicht en warmte worden blootgesteld). Fanatieke muziekverzamelaars bezitten vaak honderden of zelfs duizenden cd’s en die schijfjes moeten wel afgespeeld kunnen worden. Hier komt nog bij dat streamingdiensten veelal een lagere resolutie (lees: geluidskwaliteit) bieden dan de traditionele cd. CD-spelers hebben dus nog steeds bestaansrecht en het einde van dit bestaansrechts lijkt nog lang niet in zicht.

De nieuwe D-10X van het Japanse Luxman belooft de weergavekwaliteit van de (SA)CD’s naar het hoogst mogelijke niveau te tillen. Nauwkeurig, dit is het sleutelwoord dat de fabrikant bovenaan de productbeschrijving geeft, een eigenschap die betrekking heeft op alle essentiële functies van de Luxman D-10X Super Audio CD-speler.

Luxman D-10X: vlaggenschip loopwerk

Het hart van de nieuwe Luxman D-10X Super Audio CD-speler is opnieuw een loopwerk dat zelf is ontwikkeld door Luxman. Het gaat om het Luxman LxDTM-i Disc Transport Mechanism in een meer verfijnde vorm. Het doel was om zelfs de kleinste trillingen en resonanties die het geluid kunnen beschadigen te elimineren, om de nauwkeurigheid van het aflezen vam de nullen en enen te garanderen. Het loopwerk is geplaatst in een aparte behuizing met aluminium zijkanten met een wanddikte van maar liefst acht millimeter. De afdekplaat is gemaakt van RVS en heeft een dikte van vijf millimeter. Ook de besturing van het loopwerk is verfijnd.

Er is veel aandacht besteed aan de DA-converter, waarbij een wereldprimeur wordt aangekondigd. Hier wordt voor het eerst een MUS-IC BD34301EKV van ROHM Semiconductor geplaatst, die wordt gebruikt in een zogenaamde dual-mono configuratie. Om ervoor te zorgen dat deze uitstekende DA-converter niet beperkt is tot het vertalen van signaal op een geplaatste optische schijf, hebben de ontwikkelaars de nieuwe Luxman D-10X Super Audio CD-speler uitgerust met alle relevante digitale ingangen, zodat de DA-converter ook beschikbaar is voor externe bronnen. Er zijn twee optische en één coaxiale S/PDIF aan de ingangen aan de achterkant, evenals een USB-poort voor directe aansluiting op een pc of Mac.

De DA-converter kan PCM-signalen converteren tot een resolutie van maximaal 32-bits/768 kHz, DSD tot een resolutie van maximaal 22,4 MHz. Overigens kan content in MQA ook worden verwerkt. Dit geldt ook voor correct gecodeerde cd's, zogenaamde MQA-cd's. MQA-cd’s zijn overigens vooral een Japans ding. In Europa zijn ze niet verkrijgbaar en het repertoire is tamelijk beperkt.

Overigens moet worden vermeld dat Luxman Corporation zijn eigen software biedt voor weergave op pc en Mac, de Luxman Audio Player-app. Deze kan ook rechtstreeks van de website van de fabrikant worden gedownload en ondersteunt alle relevante audioformaten.

Voor de analoge eindtrap gebruiken de ontwikkelaars wederom een zogenaamde ODNF-versterker. Dit staat voor Only Distortion Negative Feedback en wordt hier gebruikt in de vorm van de nieuwste ODNF-u. Dat is Only Distortion Negative Feedback-ultiem, een hint dat de nieuwe Luxman D-10X Super Audio CD-speler een stap verder is gegaan dan voorheen. Het circuit heeft een volledig symmetrische structuur, waarbij de fabrikant vooral het hoge detailniveau en de hoge dynamiek zonder ruis van dit circuitconcept benadrukt. De D-10X is voorzien van symmetrische en asymmetrische analoge uitgangen.

Verder is de nieuwe Luxman D-10X Super Audio CD-speler natuurlijk ook voorzien van de unieke Luxman PCB-lay-out, die onder andere vertrouwt op bijzonder dikke koperfolies en vergulde contacten. De fabrikant vermeldt ook de plaatsing van overgedimensioneerde en bijzonder stabiele voedingen, waarbij aparte voedingslijnen zijn geplaatst voor de diverse analoge en digitale secties. Het vermogen van de voedingstransformator is met een opmerkelijke 27 procent verhoogd in vergelijking met het vorige vlaggenschipmodel. Het spreekt voor zich dat voor de aansluitingen alleen de beste componenten zoals Neutrik XLR-aansluitingen worden gebruikt.

Een ander bijzonder kenmerk van de nieuwe Luxman D-10X Super Audio CD-speler is het display, dat een 4x zoomfunctie heeft, zodat informatie onder alle omstandigheden makkelijk kan worden gelezen. Een ergonomisch gevormde afstandsbediening, de Luxman RD-290 afstandsbediening, is een ander kenmerk dat duidelijk spreekt voor de beste high-end hifi.

De nieuwe Luxman D-10X Super Audio CD-speler is 440 mm breed, 418 mm diep en minimaal 154 mm hoog. Het gewicht van maar liefst 22,4 kg is een duidelijk bewijs dat niet alleen het interieur op zijn best is, maar ook dat het chassis zwaar is uitgevoerd.

Luxman D-10X: prijs en leveringsinformatie

We hebben nog geen officiële prijsinformatie voor de Benelux vernomen, maar – louter ter indicatie – op een Duitstalige website zagen wij een prijs van net geen 17.000 euro.


EDITORS' CHOICE